gyömbéres garnélás csirkeleves metélttel

2012. szeptember 21, péntek | csirke, herkentyű, leves | Szerző: Herczeg Gabriella

Egy igazi gyorsétel következik, a szónak abban az értelmében,  hogy gyorsabb elkészíteni házilag, mint megvárni, amíg egy jó thai kifőzdéből házhoz szállítják (már ha van a városban ilyen). Nyáron igen sok thai jellegű és autentikus thai étel is készült, elsősorban az intenzív ízek és gyors összeállíthatóság miatt. Most egy gazdag, sűrű, egytálételnek is beillő leves, csirkével és garnélával. Friss zöldség, gyufaszálnyira vágott répa, kínai kel is kerülhet bele a végén az újhagymával együtt, ízlés szerint, a recept elég szabadon alakítható, de mi leginkább így készítettük.

  • 2-3 főre
  • 1 liter csirkehúsleves (lezsírozva, átszűrve)
  • 2 csirkemellfilé (25 dkg)
  • 20 dkg garnéla (konyhakész)
  • 2 csokor újhagyma (15-16 szál)
  • 2 maréknyi kínai vegyes szárított gomba (fafül, shiitake, csiperke)
  • 6 cm gyömbérgyökér
  • 1 csokor bazsalikom (ha van, thai)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 cső csili
  • 2 ek halszósz
  • 1 szál ázsiai citromfű (ha van, ha nincs, elhagyható)
  • 1 lime
  • 10 dkg cérnametélt vagy üvegtészta
  • 1 ek kókuszolaj (ha nincs, földimogyoróolaj vagy esetleg olívaolaj
  • korianderzöld vagy petrezselyemzöld a tetejére, ízlés szerint

A fokhagymát nagyon vékonyra szeletelem, a gyömbért gyufányi csíkokra vágom. A citromfüvet kés pengéjével megcsapkodom, hogy felrostozódjon. Az olajon átpirítom a fokhagymát, gyömbért, majd hozzáadom a szárától megfosztott egész csilit és a citromfüvet. (a csilit azért nem aprítottam fel, ne legyen csípős a leves. ahol gyerek nem eszik belőle és kedvelik a csípős ízeket, a csili karikára vágva is kerülhet bele) Felöntöm a húslevessel és még fél liternyi vízzel, felforralom.

A húslevesben megfőzöm a csirkemellet, közben a keletkezett habot leszedem. A megfőtt húst kiszedem, felszeletelem. A leveshez adom a tésztát, a garnélát, és még 3-4 percig főzöm, amíg a rák és a tészta is megfő. Végül belekeverem a zsenge zöldjével együtt vékonyra karikázott újhagymát és finomra metélt bazsalikomot és a feldarabolt csirkét is.

Tálalás előtt kidobom a csilit és a citromfüvet, tálalásnál pedig finomra aprított koriandert szórok rá, ízlés szerint.

 

Címkék: , , , , , , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: gyömbéres garnélás csirkeleves metélttel

Jenis
2012. szeptember 21., péntek

Klassz! Nyáron mi is eléggé rászoktunk a keleties ételekre.
Én sokszor gyógynövény vagy bioboltban veszek keleties alapanyagokat. Érdemes ilyen boltokban is körülnézni.

killervidra
2012. szeptember 21., péntek

Jenis, sajnos azok a boltok gyakran délután 4 körül már zárnak, a fűszerek minősége pedig gyakran elég kétes szokott lenni, legalábbis nálunk. A biztos pont a keleti fűszerbolt, de azért én is Debrecenig utazok. :)

Epercsók
2012. szeptember 21., péntek

De éhes lettem, a távol-keleti emberek is levest esznek, akár reggelire is!:) Most én is!

killervidra
2012. szeptember 21., péntek

Epercsók, nagyon örülök hogy tetszik! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)