parmezános diós grissini fűszeres paradicsomlekvárral- ismét indul a Segítsüti!

2012. szeptember 17, hétfő | kelt tészta, üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

Ismét indul az őszi Segítsüti árverés! A befolyt összegből idén az Őrzők Közhasznú Alapítvány segítségével a SOTE Tűzoltó Utcai Gyermekklinikájának Intenzív Osztálya számára kerül megvásárlásra egy speciális intenzív gyermekágy. A licit ma indul, és 20-án 16 óráig tart, a további részletekről és a licit menetéről a Segítsüti oldalán olvashattok.

Az idén egy parmezános, diós grissinivel készültem, amihez fűszeres paradicsomlekvár készült, az opciók pedig az előző évekkel megegyezőek, azaz személyes átvételre kizárólag Nyíregyházán és környékén van lehetőség, egyéb esetekben a licit nyerteséhez postai úton jut el a sütemény.

  • grissini
  • 25 dkg rétesliszt
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 ek cukor
  • 3 ek olívaolaj
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 5 dkg darált dió
  • 1 púpos tk só
  • 1 dkg friss élesztő
  • 2 dl víz

Az élesztőt feloldom a vízben, hozzákeverem a cukrot és keveset a lisztből. Amint felfut, hozzáadom a többi hozzávalót, összegyúrom. Rugalmas, nem túl kemény tészta a végeredmény. Addig dagasztom, amíg a felszíne sima lesz és szépen elválik a kéztől. A kelesztőtálat letakarom nyirkos konyharuhával, a tésztát a duplájára kelesztem.

Átgyúrom, majd enyhén lisztezett gyúródeszkán 4 részre vágom. A gombócokból 4-5 cm vastag rudakat formázok, ezekből késsel hüvelyknyi darabokat vágok, melyeket vékony rúddá sodrok. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a rudakat.

Előmelegített sütőben 180 C fokon 20 percig sütöm, amíg aranyszínű és ropogós lesz. Rácson hűtöm ki.

  • paradicsomlekvár
  • 2×150 ml
  • 40 dkg húsos paradicsom (Lucullus)
  • 10 dkg szárított paradicsom
  • 1 fej hagyma (8 dkg)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk édesköménymag
  • 8-10 bazsalikomlevél
  • 4 ek balzsamecet
  • 1 mk só
  • fekete bors

A hagymát, fokhagymát felaprítom, az aszalt paradicsomot és paradicsomot szintén. Egy szélesebb fazékba teszem a paradicsomot, hagymát, fokhagymát, aszalt paradicsomot, balzsamecetet, mozsárban porrá őrölt édesköménymagot, sózom, borsozom, majd gyakran kavargatva nagyobb láng fölött addig főzöm, amíg sűrű, pépes lesz. Botmixerrel pürésítem. Hozzáadom a finomra aprított bazsalikomleveleket, és ha szükséges, balzsamecettel korrigálom az ízeket. Összeforralom, majd kifertőtlenített befőttesüvegekbe töltöm. A tetejét celofánnal zárom le, fejrefordítom, majd vissza és 1 napra dunsztba kerülnek.

 

Címkék: , , , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: parmezános diós grissini fűszeres paradicsomlekvárral- ismét indul a Segítsüti!

Zita
2012. szeptember 17., hétfő

Nagyon jó mindkét recept, meg fogom csinálni! :)

killervidra
2012. szeptember 17., hétfő

Zita, köszönöm, nagyon örülök hogy tetszik! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)