tejszínes gombás borjúragu

2012. augusztus 30, csütörtök | borjú | Szerző: Herczeg Gabriella

Egy igencsak hagyományos és igencsak finom étel következik, borjúból. A házias ízek reneszánszukat élik nálunk a thai és mexikói konyha mellett, a kisfiam és a férjem nagy örömére, és szerencsére ezek az ételek kiválóan alkalmasak arra is, hogy nagyobb mennyiségben elkészítve mindenféle mértékű éhséget csillapítsanak. A polgári konyhát idéző tejszínes tárkonyos mustáros gombás összeállítást lehet hatásvadásznak is nevezni, de ez az érdemeit nem csökkenti, nem találkoztam még senkivel, aki nemet mondott volna rá. A borjú ideális választás hozzá, de itt is helyettesíthető a hús (szívem szerint itt bárányt írnék, de hát azt sem könnyebb beszerezni) például csirkével. Köretnek nálunk párolt rizs és vajban sült zöldbab készült mellé.

A blogon lévő hosszabb csend okáról pedig majd inkább máskor, egy másik bejegyzésben. :)

  • 3-4 főre
  • 1 kg borjú apróhús (esetleg combbal vegyesen)
  • 50 dkg csiperkegomba
  • 1 fej vöröshagyma (12 dkg)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 púpos ek mustár
  • 2 csapott ek méz
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5-2,5 dl húsleves
  • 1 ág tárkony
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj
  • fekete bors
A borjúhúst megtisztítom, a nagyobb inakat, lemezeket levágom, a többit 2 centis kockára darabolom, megszórom a liszttel, összeforgatom. A gomba tönkjét kitöröm, felszeletelem. A hagymát, fokhagymát finomra aprítom. Az olívaolajon felolvasztom a vajat, majd üvegesre sütöm rajta a hagymát. Hozzáadom a húst, nagyobb lángon körbepirítom, majd hozzáadom a fokhagymát, gombát. Átpirítom, felöntöm a borral és húslevessel (ha nincs, helyette lehet vizet is használni), hozzáadom a tárkony ágakat, a mustárt, mézet, sózom, borsozom, összeforralom, majd addig főzöm alacsony lángon, fedő alatt, amíg a hús omlósra puhul. Ha a levét túlságosan elfőné, azt húslevessel/vízzel pótolom.
Végül hozzáadom a tejszínt, és fedő nélkül beforralom a levét, a tárkony ágakat kiszedem belőle, korrigálom az ízeket sóval, borssal, ha szükséges.

 

Címkék: ,

3 hozzászólás a bejegyzéshez: tejszínes gombás borjúragu

agika
2012. szeptember 7., péntek

Szia!

Örülök, hogy végre olvashattam konyhád történéseiről, már hiányzott! Kipróbáltam és finom volt!
Minden jót kívánok!

agika
2012. szeptember 7., péntek

Ja, és várom nagyon a folytatást!

killervidra
2012. szeptember 8., szombat

Kedves Ágika, nagyon örülök, hogy ízlett! :) folytatás hamarosan! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)