zöldborsós rizottó

2012. május 28, hétfő | rizottó | Szerző: Herczeg Gabriella

Milyen kézenfekvő, aztán mégsem volt eddig zöldborsós rizottó a blogon. Talán épp azért, mert nálunk ez az egyik leggyorsabb, legáltalánosabb megoldás hétköznap este, bármelyik évszakban. Az év nagyobbik részében persze mirelit zöldborsóval, hiszen télen a friss igazán ritka. A kisfiam imádja az általa természetesen rizibizinek hívott rizottót, az egyszerű, parmezános változat friss petrezselyemmel az igazán menő itthon, de bármilyen változtatást szívesen fogadott eddig a kisember. A friss, zsenge zöldborsó pedig megérdemelt egy kis extrát, így most ez a változat kecskesajttal és mentával készült, ami igazán üde ízeket  eredményezett, és a gyerek ezúttal sem panaszkodott.

  • 2 főre
  • 2 dl rizottóhoz való rizs
  • 6-8 dl húsleves
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 salotta vagy 3-4 dkg édeskés vöröshagyma
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár (2 dl) fejtett, zsenge zöldborsó
  • 6 dkg krémes, édeskés, lágy, friss típusú kecskesajt
  • 1 kis csokor menta

A salottát, fokhagymát finomra aprítom. Az olívaolajon üvegesre sütöm a hagymát, hozzáadom a rizst, fokhagymát, átmelegítem, amíg a rizs magába szívja a zsiradékot és üvegessé válik. Felöntöm a borra, beforralom, majd apránként elkezdem felöntögetni a húslevessel, gyakori kavargatás közben, egyszerre mindig csak annyi folyadékkal, amennyit a rizs felvesz.

Amikor már majdnem kész, azaz a rizs majdnem haraphatóra puhult, a zöldborsót is hozzáadom, az igazán zsenge fejtett borsónak 2-3 perc főzés is elég.

Végül a rizottó sűrsűségét beállítom húslevessel, elkeverem benne a kecskesajtot, összeforralom, majd tálalom.

Tálalásnál a tetejére finomra aprított mentát szórok.

Címkék: , , ,

8 hozzászólás a bejegyzéshez: zöldborsós rizottó

Orchidea a konyhában
2012. május 28., hétfő

Ezt a rizottót mi is nagyon szeretjük. Jamie Oliver egyik műsorában láttam az ötletet, de ott emlékeim szerint csak zöldborsó és kecskesajt volt benne. Zseniális, úgy ahogy van. Tudtad, hogy a rizi-bizi innen ered?

killervidra
2012. május 29., kedd

Orchidea, örülök hogy tetszik! Igen, tudtam. :) klasszikus darab, de hát azok a legjobbak! ;)

Judit
2012. június 17., vasárnap

Köszönjük a receptjeidet, nagyon finomak! Leginkább a süteményeidet szoktam készíteni, ma mákos brownie-t sütöttem, vörösáfonya helyett ribizlivel és így is isteni lett!

killervidra
2012. június 17., vasárnap

Judit, ezt örömmel olvasom! :) Örülök hogy tetszenk a receptjeim! :)

Turak Kinga
2012. július 27., péntek

Hahó! Merre tűntél el?

killervidra
2012. július 30., hétfő

Szia Kinga! Köszönöm az érdeklődést, még megvagyok, csak van most néhány problémánk, de remélem hamarosan megoldódik! :) Szia, Gabi

Turak Kinga
2012. augusztus 13., hétfő

akkor türelemmel nézelődöm :)

killervidra
2012. augusztus 14., kedd

:) remélem, nemsokára lesznek új posztok is. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)