gyömbérsör, akácsör és bodzasör

2012. május 19, szombat | üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

Amikor megláttam a River Cottageban Hugh Fearnley Whittingstall gyömbérsör receptjét, azonnal tollat ragadtam és jegyzetelésbe kezdtem, ez egyszerűen egy olyan dolog, amiről tudtam, hogy el kell majd készítenem. A házi sörfőzés amúgy sem áll messze a családunktól, a gyömbérsör pedig nagy kedvencünk, finom és könnyű ital, főleg a nyári nagy melegben. Aztán elkezdett virágzani az akác és a bodza is, így arra a következtetésre jutottam, hogy ha jó gyömbérrel, akkor működhet virágokkal is.

A recept egyébként egyszerű, és mivel az öcsém egy éve nagy házi sörfőzővé vált a harmadik emeleti minigarzonjában, így a szükséges extrább hozzávalókat sem tartott sokáig beszerezni. Nevezetesen sörélesztőt (amit innen szokott rendelni) és csatos üveget a palackozáshoz. (ez utóbbi egyébként nem kötelező, de remekül mutat) Sörélesztőt bioboltokban is lehet keresni, de nem a táplálkozáskiegészítőként használandó, feldolgozott változat kell ide, hanem amit valóban erjesztésre szánnak. Én pillepalacokos ásványvizet használtam a készítéshez, amiből kitöltöttem egy-egy pohár vizet, hogy legyen hely a hozzávalóknak és  a képződő gáznak, így megúsztam az üvegek fertőtlenítését, és még a felhasznált víznek is kellemes íze volt. Természetesen működik csapvízzel is, de akkor fertőtlenített műanyag palack szükséges hozzá. Üveg palack nem jó, mert erjedés közben felrobbanhat.

A végeredmény három könnyű és üde szénsavas, enyhén alkoholos ital (egyes elszánt rajongók még az alkoholtartalmát is megmérték,ami  4,5% körül van), ami igazán egyszerűen elkészül.

Szereztem néhány ragacsos és konyhatakarítással végződő tapasztalatot is a palackozás során, ezeket még gyorsan pár szóban leírom: a sör akkor van kész, ha a palack feszül. Nem nagyon, hanem épp csak. Nem érdemes megvárni, amíg elsimítja a dombornyomott barázdákat a belső nyomás a műanyagon (mert egyébként megteszi!), mivel ekkor már annyi a szénsav, hogy nyitáskor habtenger tör elő és elárasztja a konyhát+ még az ital egy része is kárba megy. Ha ez mégis megtörténik, akkor lehet óvatosan, pici résnyire nyitni a kupakot, és várni kb fél órát, amíg távozik annyi szénsav, hogy habzás nélkül le lehessen szűrni az italt. Az erjedés ideje két nap a gyömbérsör esetén, másfél-két nap a friss virágokkal készült italoknál. Nem több. Mivel elég sok a cukor benne, és relatíve sok az élesztő is, ez a folyamat gyorsan végbemegy. A palackozás után az erjedés még  folytatódik, hiszen valamennyi élesztőgomba a szűrés után is ott  marad benne, ezt meg lehet akadályozni, ha azonnal hűtőbe kerül az ital, de szerintem nem érdemes rögtön megtenni, mert ez a metódus fogja majd pótolni  a leszűrés során elvesztett szénsavat. Én palackozás után még 5-6 órán át hagytam szobahőmérsékleten a gyömbérsört (a friss virágosakat nem) aztán kerültek a hűtőbe az erjedés leállítására. A friss virágok benne nagyon felturbózzák az erjedést, így a bodzás és akácos palackok kibontásánál kitörő meglepetésre lehet számítani (érdemes ezt könnyen takarítható helyen végezni), viszont az ízük zseniális. A nem kívánt mellékhatásokat pedig elkerülhetjük, ha a bodzás és akácos változathoz szárított virágokat használunk.Ha magasabb alkoholtartalmat szeretnénk, akkor erjedés során időnként meg kell nyitni a kupakot, hogy távozzon a szénsav és ne fojtsa vissza az erjedést. Ha magasabb alkoholtartalmat szeretnénk. Szerintem ez így optimális, de voltak olyan hangok, hogy mi lenne, ha kipróbálnánk…

gyömbérsör

1,5 literes ásványvizes flakon

1,2 liter víz

15 dkg cukor (én nádcukrot használtam)

1 nagy citrom

4 cm gyömbérgyökér

1/2 mokkáskanálnyi sörélesztő

A cukrot tölcsérrel a vízzel teli palackba töltöttem, majd addig rázogattam az üveget, amíg a cukor feloldódott. Hozzáadtam a citrom csíkokban lehántott héját (ha van citrushámozó, ha nincs, lehet reszelni is, úgy picit jobban kell majd ügyelni a szűréskor), a citrom levét, a durvára reszelt gyömbért és az élesztőt. Összeráztam a keveréket, majd szobahőmérsékleten hagytam állni 2 napig.

Szűrés előtt az eredeti recept szerint érdemes lehűteni, így megállítani az erjedést. Én ezt kihagytam. Tehát két nap után óvatosan kiengedtem a szénsavat, majd amikor már nem habzott, palackokba szűrtem. (az újrahasznosított csatos sörösüveg kiváló erre a célra) Még 5-6 órán át hagytam szobahőn, hogy pótoljam a szűrés során elveszett szénsavat, ezután fogyasztásig hűtőbe került.

akácsör

1,5 literes ásványvizes flakon

1,2 liter víz

15 dkg akácméz

1 nagy citrom

10 fürt akácvirág

1/2 mokkáskanálnyi sörélesztő

Az akácvirágot lecsipkedtem a száráról, majd kevéssel a felhasználandó vízből leturmixoltam, az akácmézzel együtt a palackba öntöttem Ment hozzá az élesztő, a citrom leve és a felének a felcsíkozott héja, az elkészítés módja innentől fogva a gyömbérsörével megegyező.

bodzasör

1,5 literes ásványvizes flakon

1,2 liter víz

15 dkg cukor (én nádcukrot használtam)

1 nagy citrom

5 tenyérnyi bodzavirág

1/2 mokkáskanálnyi sörélesztő

A gyömbérsörrel megegyző módon készül, csak itt a gyömbér helyett az kisebb rózsákra szedett bodzavirágokat tömködtem az ásványvizes flakonba, és a citrom héjának ismét csak a felét használtam fel. (Ezt a keveréket érdemes naponta átforgatni, mert a bodza könnyen felúszik a tetejére)

 

Címkék: , , , ,

18 hozzászólás a bejegyzéshez: gyömbérsör, akácsör és bodzasör

Beatbull
2012. május 19., szombat

Nagyon jó ötletek, kitűnő nyári frissítők! Köszi a tippet ;)
Mennyire fontos, hogy teljesen le legyen zárva az üveg? Egy szivárgásra szánt kis lyuk pl. gondot okozhat az erjedésnél? Azért kérdezem, mert nem nagyon rajongok a műanyag üvegekért (érdemes hozzá megnézni a Tapped című filmet) és a sima üvegnél el szeretném kerülni a robbanást. Egy kis légzőnyílás mindössze annyiban befolyásolná az erjedést, hogy nem lenne nagyon szénsavas az eredmény? Vagy magát az erjedést is megzavarja a túlzott oxigénellátás?

chriesi
2012. május 19., szombat

Annyira jó! A gyömbért szerintem meg fogom csinálni, a többihez sajnos nem lesz elég virág. :(

killervidra
2012. május 19., szombat

Beatbull, örülök hogy tetszik! :) Azt tudom, hogy az öcsém hordójában egy spirál alakú üvegcsővel van lezárva a levegőztető, amibe egy kevés víz van öntve, vagyis egy nagyjából 1 cm-es vízdugó zárja légmentesre a hordót, amin át a szénsav ki tud jutni, így ott nem lefojtott az erjedés, és kiegyenlítődik a nyomás is. Tehát levegőztető kell bele a szénsav kiengedésére és a túlnyomás elkerülése miatt, de levegőt(oxigént) nem kaphat a keverék, az az erjedést befolyásolja. A nyomás egyébként akkora lett benne, hogy a “derékban szabott” ásványvizes üveget sima hengerré nyomta ki, szóval akár egy üveget is szét tud repíteni. Esetleg egy házilag barkácsolt levegőztető az üveg tetejére? Talán nem olyan egyszerű megoldani, de mondjuk egy spirál alakú szívószál parafadugóba eszkábálva? (bár ott nem látszik majd a vízoszlop, de gondolom, ki lehet sakkozni a mennyiséget)
Chriesi, örülök hogy tetszik! :) Én ma azon gondolkodtam, hogy milyen lehet szárított virágból, akár szárított bodzából, illetve a facebookon írták, hogy a hárs virágával is jó lehet. :)

Beatbull
2012. május 20., vasárnap

Köszi a tippeket! Ennek a vízdugónak utánanézek.

killervidra
2012. május 20., vasárnap

Beatbull, még azt nem írtam, hogy a vízdugós erjedés viszont a klasszikus sörkészítéshez való, vagyis a képződő széndioxid nem fojtja majd le az erjedést, ami így addig tart majd, amíg van cukor. Mivel itt sok cukorral indulunk, ezért több alkohol lesz így a “sörben”, de kevésbé lesz édes, mint a műanyag palackos módszerrel. Szóval az egy megoldás, amit írtam, de nem biztos, hogy optimális….

Pixie
2012. május 20., vasárnap

Mindegyik nagyon szimpi! Köszi a receptet! :) Akkor ha jól értem mindhárom, ezzel a módszerrel, ennyi ideig erjesztve 4,5 %-os lesz? Csak, hogy ne kelljen méricskélni…

killervidra
2012. május 20., vasárnap

Pixie, szívesen, örülök hogy tetszik! :) Igen, az alkohol százalék a felhasznált cukortól és az erjesztési időtől függ, szóval nagyjából 4,5% alkoholtartlamú lesz a gyömbér és a bodza biztosan, az akác talán kevesebb, azt nem mértük. :)

imi
2013. január 31., csütörtök

Bor élesztövel is lehetséges az elkészités? Egyébként abszolut tetszik az ötlet

Herczeg Gabriella
2013. január 31., csütörtök

Szia! Elvileg használható, de a borélesztő magasabb alkohol fokot bír, vagyis valószínűleg a cukor jobban kiforr belőle, és kevésbé édes, de erősebb is lesz az ital.

yego
2013. május 14., kedd

Üdv!
Ha nincs sörélesztőm helyettesíthetem sörrel?
Vagy csak a sörélesztő jó hozzá?

Herczeg Gabriella
2013. május 14., kedd

Nem, sajnos csak élesztővel működik.

Krisztina
2013. május 28., kedd

A sörélesztő pehely megfelelő hozzá?

Herczeg Gabriella
2013. május 28., kedd

Szia Krisztina! Amennyiben erjesztésre való, és nem táplálék kiegészítőként forgalmazzák, akkor igen!

Andysole
2013. június 14., péntek

Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy ezeket a mutatós sörös palack formájú csatos üvegeket, hol szerzitek be, mert nagyon tetszik, engem leginkább a szintelen változat érdekelne, mert ilyet sehol nem sikerült találnom a neten (a barnát igen). Köszi előre is.

Herczeg Gabriella
2013. június 14., péntek

Andysole, a palackot sörrel együtt vásároltuk meg – de főként a palack miatt. :) A Metroban lehetett kapni, már nem is nagyon emlékszem, milyen sör volt benne eredetileg.

Pálos Gergely
2013. november 24., vasárnap

szia!
azt szeretném megkérdezni, hogy az a 4cm gyömbérgyökér viszonyítva valamihez milyen vastagságú? esetleg hány g?
és szükséges a sör/borélesztő? vagy por formába sütő élesztővel helyettesíthető?
köszönöm a választ!

Herczeg Gabriella
2013. november 25., hétfő

Szia Gergely! A 4 cm az nagyjából egy férfi hüvelykujjnyi darab, olyan 2-3 cm átmmérőjű gyökérből. Sajnos a sima sütőélesztő nem jó, sörélesztőt használtam hozzá.

Vinczezoli
2014. március 31., hétfő

Igazat adok az előző hozzászólónak.
Sörélesztő kell hozzá, sütőélesztőtől (por) poshadt íze volt a “sörnek”.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)