mini rétestekercs mézés gyömbéres szűzpecsenyével és brokkolival

2012. március 11, vasárnap | sertés, sós, tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

Az a helyzet, hogy nálam időről időre előkerülnek ezek a kis rétestekercsek, mert egyfelől imádom gyártani a kis hengereket, másfelől csinosak és praktikusak, akár vendégvárásról, akár munkahelyi ebédről van szó. Mostanában két elöprő sikert arató recept született, egy juhtúrós aszalt szilvás (szintén sós változat) és ez az enyhén keleti irányba mutató ízű darab. A finom, fűszeres szűzpecsenye mellé párolt brokkoli került, mindez rétestésztába töltve. Ami az előbb leírtakon kívül még vonzóvá teszi ezt a receptet, hogy az egyébként a brokkolit a fura, marsbéli növénynek imponáló külleme miatt meg nem evő gyerekem azt a ropogós tészta burkában már szó nélkül, sőt kifejezetten lelkesen elfogyasztotta. A szűzpecsenye helyettesíthető más hússal is, aki a csirkemellet vagy borjúcombot jobban szereti, az használja nyugodtan azt a sertéshús helyett, a lényeg, hogy kevés sütéssel+párolással is könnyen megpuhuló húst válasszunk hozzá.

  • rétestekercsek mézes gyömbéres szűzpecsenyével, brokkolival
  • 6 réteslap
  • 1 kis szűzpecsenye (40 dkg)
  • 50 dkg brokkoli
  • 1 kis vöröshagyma (6-8 dkg)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 cm gyömbérgyökér (vagy egy csapott tk szárított gyömbér)
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 csapott ek méz
  • 1 lime
  • olívaolaj vagy napraforgóolaj

A szűzpecsenyét lehártyázom, majd kis, nagyjából centis kockákra vágom. A hagymát finomra aprítom, a fokhagymát szintén, a brokkolit megmosom, lecsöpögtetem, apró rózsákra szedem.

Kevés (1-2 evőkanálnyi) olívaolajon a húst a hagymával együtt lepirítom, mad hozzáadom a fokhagymát, finomra reszelt gyömbér kinyomkodott levét, a mézet, szójaszószt és a lime levét. Hozzáadom a brokkolit is, sózom, majd lefedem és kis láng fölött addig párolom, amíg a brokkoli kissé megpuhul, de még roppanós marad.

A réteslap egyik felét lekenem olajjal, kettéhajtom, majd a keskenyebbik végére halmozom a töltelék 1/6 részét. A tészta két hosszanti oldalát felhajtom a töltelékre, majd feltekerem. Végül lekenem olajjal és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Ezt az összes réteslappal megismételem.

Előmelegített sütőben 200 C fokon 15-20 percig sütöm, vagy amíg a tészta ropogós, aranybarna lesz.

Rácson hűtöm ki.

Címkék: , , ,

8 hozzászólás a bejegyzéshez: mini rétestekercs mézés gyömbéres szűzpecsenyével és brokkolival

Kisildi
2012. március 11., vasárnap

Én tekercseket mindig rizslapocskákkal szoktam csinálni. Csodálkozom magamon, hogy meg nem fordult volna a fejemben a réteslap :-)

killervidra
2012. március 11., vasárnap

Kisildi, nálunk nehéz beszerzni a rizslapokat, így született az ötlet a réteslappal, de nagyon bevált, megszerettük! :)

PartizánOrsi
2012. március 15., csütörtök

Szerinted müködik ez elözö este összeállítva, másnap sütve? Vagy átázik a réteslap és használhatatlan lesz? Brunch lesz nálunk és reggel nem akarnék ezzel szöszölni, de nagyon megtetszett az ötlet. A tölteléket mindenképpen elkészíteném elözö nap.

killervidra
2012. március 15., csütörtök

Orsi, a töltelék előző nap készítve teljesen jó. A réteslap viszont kiszárad hamar feltekerés után, ha csak nem tocsog az olajban, de az meg úgy nem annyira jó. De ha a töltelék kész, percek alatt fel lehet tekerni másnap. :)
Örülök hogy tetszik! :)

PartizánOrsi
2012. május 5., szombat

Megkésve bár, de törve nem jön a beszámoló: végül leginkább “inspired by…” lett a dologból, a változtatások: szüz helyett comb apróra vágva (szüz jobb lett volna); szójaszósz helyett teriyaki szósz, mert amit a szekrényben a kupakja alapján szójaszósznak néztem, az valójában teriyaki volt… réteslap helyett leveles lészta, mert nem tudtam elmenni a törökhöz filotésztáért. És végül feltekerés helyett muffinformában megsütöttem öket kosárkáknak. Így is elfogyott :-)

killervidra
2012. május 6., vasárnap

Mamma már beszámolt róla. :))) Nem panaszkodott a végeredmény miatt. :)

PartizánOrsi
2012. május 10., csütörtök

Akinek kémei vannak, annak könnyü. Én meg itt strapálom magam ;-)

killervidra
2012. május 11., péntek

Hát azért jó volt olvasni tőled is. :)))

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)