csörögefánk

2012. február 20, hétfő | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

Nem akarok botrányokat okozni, de a csörögefánkban nincs rum, sem tejföl. Csak tojássárgája és liszt. A jó csörögefánk pillekönnyű, ropogós, és szinte érintésre törik, annyira könnyű, omlós a tésztája. A tetején pedig rengeteg a porcukor. Legalábbis nagymamám szerint. Én meg nem mernék vitatkozni vele, határozott asszony, még így 88 évesen is. Szóval én tőle tanultam ezt a receptet, illetve hát konkrét recept az nem volt, csak a nagyanyai útmutatás: “Annyi liszt kell bele, hogy jó legyen, meg 8 tojássárgája. ” Tehát a kiindulási pont az volt, hogy 8 tojássárgája, meg annyi liszt, amennyit felvesz. Csipet só, persze, el nem maradhat. Én most azért inkább mindent szépen lemértem, és próbálkoztam néhány fázisfotóval is az ikonikus forma megörökítése végett. Az apropó pedig a farsang, természetesen.

Azt pedig említettem már, hogy Csipi az idén farsangra szegedi víztoronynak öltözött, és ezt az ötletet teljesen egyedül találta ki? Emiatt kicsit büszke vagyok, de kicsit aggódom is egyben.

  • 10 tojásásárgája (175 gr)
  • 21 dkg finomliszt
  • 4 tk cukor
  • 1 bő csipet só
  • porcukor a szóráshoz
  • napraforgóolaj vagy zsír a sütéshez

Az átszitált liszt közepébe mélyedést vájunk, ebbe tesszük a tojássárgákat, majd azokat egy kicsit elhabarjuk. Ezután apránként elkezdjük a lisztet összedolgozni a tojással, amíg sima, rugalmas, közepesen kemény tésztát kapunk. (a gyúrt tésztánál picit lágyabbat)

Lisztezett gyúródeszkán, liszttel meghintve nagyon vékonyra nyújtjuk (ez közel 1 mm-es vastagságot jelent, vagy nagymamám szavaival élve késpenge vastagságút), majd derelyevágóval hosszában és keresztben is felvágjuk, úgy, hogy elnyújtott rombusz alakokat kapjunk (nagyjából 10 cm hosszú, 5 cm széles). Ezek közepén kis, 3-4 cm-es bemetszést ejtünk. A rombusz egyik hosszú csücskét megfogjuk és átbuktatjuk a hosszanti bemetszésen, majd a tompább csúcsokat kicsit megigazítjuk, utána fordítjuk a lyukon.

Bő, forró olajban kisütjük. Egyszerre csak pár darab kerül az olajba, mert sütés közben nagyon megnő, és pár másodperc elég egy-egy oldaluknak, érdemes odafigyelni a sütésnél, könnyen megégnek a csücskök. Papírtörlőn leitatjuk, majd bőven megszórjuk porcukorral.

Címkék:

21 hozzászólás a bejegyzéshez: csörögefánk

chriesi
2012. február 20., hétfő

Húúú de guszták!!

killervidra
2012. február 20., hétfő

Chriesi, örülök hogy tetszik! :)

Jenis
2012. február 20., hétfő

Ezt eddig nem is ismertem. Ha kapok friss tojást, feltétlen kipróbálom.
Csipi járt már Szegeden?

Beatbull
2012. február 20., hétfő

Az első fotó már tegnap is felkeltette az érdeklődésemet, nagyon szép! Köszi, hogy megosztottad a titkos receptet ;)

killervidra
2012. február 20., hétfő

Jenis, még nem járt, viszont a víztornyokat imádja. :) A környéken már az összes látványosabb darabot meglátogattuk, de most a szegedi az új kedvenc (a margitszigeti és a siófoki mellett)
Beatbull, köszönöm, hálás téma volt. :) Nincs mit, arra való a blog. ;) Már régóta terveztem egyébként, hogy a nagyim receptjeit ide is összegyűjtöm, csak lassan haladok vele. :)

Alexandra
2012. február 21., kedd

És hogy lett a 8 tojássárgájából végül 10? :)

killervidra
2012. február 21., kedd

Alexandra, mivel a lisztből nem volt fix mennyiség, így 8 tojássárgája+ 20 dkg liszttel indultam, de annyi nem vette fel a lisztet, így adtam még hozzá tojássárgáját. :)

Epercsók
2012. február 21., kedd

Engem is megfogott az első kép!:) Nagyon szeretem az ilyen recepteket, igazán így lehet főzni a legjobban “amennyit felvesz…”, de nehéz leírni, mert érezni kell!

killervidra
2012. február 22., szerda

Epercsók, nagyon örülök hogy tetszik! Igazad van, viszont aki még nem gyúrt ilyen tésztát, az nem tudja, mi a megfelelő állag. Nekem is párszor együtt kellett nagymamámmal csörögét készíteni, mire megtanultam. Szóval ilyen estben a mennyiség hasznos. :)

veni
2012. február 22., szerda

Kedves killervidra! A receptjeid jók, a fotóid gyönyörűek, a blogod igényes, inspiráló! Bántó szándék nélkül jegyezném meg, ha a “derejevágót” “derelyevágóra” javítod, a blogod még tetszetősebb lesz :)

killervidra
2012. február 22., szerda

Kedves Veni, köszönöm hogy szóltál, elírás volt, nem vettem észre, javítottam! :)

Réka
2012. február 23., csütörtök

Szia! Ebből az adagból mennyi csöröge lesz? Mondjuk ha a tálat vesszük “mértékegységnek”, amin fotóztad ;) Kóstolónak mekkora adagot javasolnál? (2-3 főre)

killervidra
2012. február 23., csütörtök

Kedves Réka! A tálon látható mennyiség kb a negyede a teljes mennyiségnek. 2-3 főre ennek a felét érdemes készíteni, ennél kisebb adagot nyújtás után már nem lehet igazán formára szabni. Ha van tésztanyújtó gép, akkor lehet negyed adagot is készíteni, az szép egyenes csíkokat nyújt, szépen fel lehet vágni rombusz alakúra. :)

Réka
2012. február 23., csütörtök

Nagyon köszönöm a gyors választ! Holnap megpróbálkozom vele! :)

killervidra
2012. február 24., péntek

Réka, szívesen! Remélem ízleni fog! :)

KisCsetresz
2012. március 5., hétfő

úgy örülök, hogy végre megismerhettem az igazi receptet. bár ahogy megláttam a 8 tojássárgáját, rögtön a saját családi örökségem jutott eszembe. nálunk nem készülhetett süti 3-nál több tojásból, mert valamiért az pazarlásnak számított. furcsa, hogy sose mertem ezt a “szabályt” még áthágni :)

killervidra
2012. március 5., hétfő

KisCsetresz, tudom, sok a tojássárgája, de ettől lesz omlós a tészta igazán, a maradék tojásfehérje pedig kiváló pavlovához, habcsókhoz, parféhoz vagy gyümölcskenyérhez. Én egyébként 2 részletben a fagyasztóba tettem el, és egy későbbi süti projecthez majd felhasználom. :)

Rebeka
2012. március 5., hétfő

Ez a fánk gyerekkorom nagy kedvence, nagymamám készítette mindig, pontosan így ahogy írtad: se tejföl se rum. :)
Már szinte el is feledkeztem róla, olyan rég ettem ilyet, de most biztos, hogy megpróbálom elkészíteni itthon! Köszönet a receptért. :)

killervidra
2012. március 6., kedd

Rebeka, örülök hogy tetszik a recept! :) Nekem is ez az egyik legkedvesebb süteményem, gyerekkorom óta.:)

debreceniettermek
2012. március 14., szerda

“Csak tojássárgája és liszt.” az én Nagymamám is ezt vallja :), köszi a pontos hozzávalókért, mert nálunk is hasonlóan történt a mértékegységek megadása: annyi liszt kell bele…

killervidra
2012. március 14., szerda

:) Igen, a nagymamák már csak ilyenek. :) Azért is mértem és írtam le mindent, mert nem mindenkinek van olyan szerencséje, hogy tud tőlük tanulni. Örülök hogy hasznosnak találod a receptet! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)