Csupa Csoki

2012. január 21, szombat | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

Az egész a borsmenta olajjal kezdődött. Elhatároztam, hogy az After Eight házi verzióját le fogom gyártani, ha törik, ha szakad. Néhány telefon után sikerült kideríteni, hogy  a patikákban árult, gyógyszertári minőségű borsmenta olaj, amit többnyire gyógyszertári készítmények illatosítására használnak, de ki is mérnek kis, barna üvegcsékbe, emberi fogyasztásra alkalmas, vagyis teljesen tiszta, lepárlással készült borsmenta olaj. Persze csak hígítás után fogyasztható, és mi mással lehetne jobban hígítani, mint csokoládéval? Végül az After Eight alakot változtatott, többször is, és lett belőle egy isteni brownies, egy hasonló kaliberű trüffel és egy pálcika végére varázsolva kavargatós forró csoki alapanyag is.

Aki pedig az étcsokit és/vagy a mentát nem szereti, vagy csak együtt nem kedveli, azoknak hoztam egy nagyon finom karamellás fehér csoki krémet is. Kekszbe töltve, kalácsra kenve, vagy csak úgy magában…

  • mentás brownies
  • 22×20 cm szögletes forma
  • 10 dkg étcsokoládé (65%)
  • 10 dkg vaj
  • 7,5 dkg simaliszt
  • 4 tojás
  • 2 ek kakaópor (natúr, holland)
  • 15 dkg nádcukor
  • 1/4 tk borsmenta olaj
  • 5 dkg fehér csokoládé, késsel durvára vágva

A vajat az apróra tördelt csokoládéval megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a kakaóport és a többi hozzávalót is, ha már kissé kihűlt. Habverővel csomómentesre keverjük.

Kivajazott, kilisztezett vagy szilikonos sütőformába öntjük a tésztát, majd előmelegített sütőben 180°C fokon 25 percig sütjük.

Rácsra borítva hűtjük ki.

  • mentás trüffel
  • 20 dkg étcsokoládé (85%)
  • 6 dkg tejszín
  • 6 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 1/4 tk borsmenta olaj
  • kakaópor

A csokoládét széttördeljük, majd óvatosan összeolvasztjuk a  tejszínnel, vajjal, hozzákeverjük a porcukrot és menta olajat is.

Laposabb tálba öntjük és megvárjuk, amíg a massza formázhatóra dermed, ez pár óra. Maradhat a hűtőben egy egész éjszakára is, de akkor célszerű formázás előtt egy órával kivenni a hűtőből. Diónyi gombócokat szedünk a megdermedt masszából, kézzel nagyjából gömbölyűre formázzuk, gyúrjuk, majd kakaóporba hempergetjük.

Papírkapszlikba tesszük, hűtőben tároljuk.

  • mentás forró csoki pálca
  • 10 dkg étcsokoládé (85%)
  • 5 dkg porcukor
  • 1/4 tk borsmenta olaj

A csokoládét összetörjük, óvatosan, vízgőz vagy igen kis láng felett megolvasztjuk, hozzákeverjük a porcukrot, mentol olajat. Szilikonos bonbon vagy jégkocka formákba adagoljuk, mindegyikbe pálcikát állítunk.

Hűtőben kidermesztjük, majd egyenként celofánba csomagoljuk.

A fogyasztás módja: egy pohár forró tejet addig kavargatni a pálcikával, amíg a csoki felolvad.

Végül a kakukktojás, se étcsoki, se borsmenta olaj, de nagyon finom!

  • sós karamellás fehér csokoládé krém
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 mk só
  • 2 dl sűrített tej

A cukorból kis láng felett, rázogatva világos karamellt készítünk. (ha a világos, egyáltalán nem kesernyés karamellt szeretjük, érdemes kavargatni vagy rázogatni, mert ha sötét foltok lesznek benne, akkor az már az egész karamellnek kesernyés ízt ad)

A karamellhez adjuk a sűrített tejet és a sót, addig kavargatjuk kis láng felett, amíg feloldódik benne. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk  széttördelt csokit, kavargatjuk, amíg megolvad, majd üvegekbe töltjük.

Hűtőben tároljuk.

 

Címkék: , , ,

20 hozzászólás a bejegyzéshez: Csupa Csoki

Jenis
2012. január 22., vasárnap

Hát ez isteni! :)
Sosem gondoltam volna a patikai borsmenta olaj használatára! Van esetleg valami tanácsod, hogy mit mondjak, ha nem akarnának adni?
Ugyanis Barni épp most közölte – gyermeki lelkesedéssel -, hogy mennyire szereti a menta-csoki kombinációt. :)

killervidra
2012. január 22., vasárnap

Jenis, kiadják simán, csak nem szokták kérni. A patikában krémek, ill. hűsítő keverékekhez használják, de viszik epehajtónak is magában, ekkor javasolják hozzá, hogy kockacukorra csepegtetve vegyék be. Kis, 10 gr-os üvegekbe mérik ki, 300 Ft körül vanaz egész, üvegestől.
Anyukám még párologtatni is ezt szokta vinni. Érdemes körbekérdezősködni, van citromolajuk is pl., bár arról nem faggattam ki a főgyógyszerészünket, hogy az emberi fogyasztásra alkalma-e. :)

peel
2012. január 22., vasárnap

Én is After Eight függő vagyok, de még brownies formájában nem is jutott eszembe. Ki kell próbálnom, remélem, valóban adnak a gyógyszertárban : )
Ui. A képekkel valami gond lehet, mert nekem csak a trüffeles kép jön be, a többi meg csak nagy üres fehérség, keret nélkül.

killervidra
2012. január 22., vasárnap

Peel, adnak, legfeljebb néhány alulképzett gyógyszertári eladó megpróbál majd lebeszélni róla. :)
A képek elvileg működnek, csak nagyon lassan tölt be, sok a kép, mind 1,5 MB, lassú nagyon. De máshogy nem tudom megoldani, hogy jó minőségben legyen fent a kép, sajnos, ez a WordPress hátránya…

zsoha
2012. január 22., vasárnap

Helló!

Nekem bejönnek a képek, de a rájuk írt szöveg olyan, mintha a betűk pöttyökből lennének…

killervidra
2012. január 23., hétfő

Zsoha, szerintem ez böngésző (vagy gép?) függő. Az öcsém már szólt, hogy néhány betűtípus nála sem olvasható, lehet hogy most is sikerült kifognom egy ilyet… Majd megnézem a munkahelyi PC-n, és ha ez a baj, nem használom legközelebb ezt a betűtípust. Kár, pedig úgy megtetszett… Köszönöm hogy szóltál!
Örülök hogy tetszenek a képek!

Dorka
2012. január 23., hétfő

Szia! A kisfiamnak szeretnem a palcas csokit elkészíteni, menta nélkül
:-) nincs viszont ötletem palcikara. Te milyet hasznaltal? 55-60%-os etcsokival is készíthető, ugye? Köszönöm! Ja, a képek gyonyoruek, mint mindig!

killervidra
2012. január 23., hétfő

Dorka, köszönöm, örülök hogy tetszenek! :)
Készíthető alacsonyabb kakaótartalmú csokival is, akkor esetleg még kevesebb cukor is kell. Bár valószínűleg az kicsit nehezebben oldódik a tejben, de nem sokkal nehezebben.
Pálcika: bambusznyárs-hegyes vége letörve. :)

Dorka
2012. január 23., hétfő

Szuper, tele vagyunk bambusznyarssal :-)

mkriszti
2012. január 23., hétfő

Szia!

Lehet bugyuta kérdés, de Sós, karamellás fehércsoki krém mennyire sós? Érezni az ízén? Vagy a sónak mi a szerepe benne?
Nagyon megtetszett, csak fennakadtam a són :D

killervidra
2012. január 23., hétfő

Dorka,akartam még írni, hogy lehet próbàlkozni a nyárs vágásával, reszelgetésével is, én egyelőre csak vigyázok, hogy ne lépjen meg vele felhasználás után a gyerek. :)
Mkriszti, a só kiemeli a karamell ízét. Nem érezni egyáltalán, hogy sós, csak azt hogy finom. :) Sok recept használ sót a karamellhez, pl kekszekben, és a bolti karamelles édességek ( pl. Snickers) is sós karamellel készülnek.

mkriszti
2012. január 23., hétfő

Köszi, akkor megpróbálkozom vele :)

Dorka, szerintem hurkapálca is megteszi.

killervidra
2012. január 23., hétfő

Mkriszti, akartam még írni, hogy a só ízlés szerint ki is hagyható, illetve amennyisége csökkenthető, adhatod hozzá a végén is, annyit, amennyivel neked kellemes lesz az íze. De a fél mokkáskanálnyi nem túl sok, úgy egy bő csipetnyi, egészen elvész a krémben. :)

peel
2012. január 24., kedd

A Mozillával végre a képeket is láttam, mesések… Holnap megyek gyógyszertárba, majd még referálok : )

Jenis
2012. január 24., kedd

Végigjártam a város patikáit, de úgy látszik itt nem illatosítják a krémeket. Ugyanis úgy néztek rám, mintha minimum UFO lennék, amikor barna üvegről, meg nem párologtatóról kezdtem beszélni. Azt már meg sem mertem említeni, hogy esetleg ennénk is belőle, vagyis abból amibe beletenném.

killervidra
2012. január 24., kedd

Peel, köszi, örülök hogy tetszenek! :) Várom a beszámolót! :)
Jenis, minden patikának kellene tartani, magistrális készítményekhez szükséges, azokat pedig rendelésre kötelességük összeállítani. Ha pedig egy patikában valami nincs, akkor meg tudják rendelni, egy-két napon belül megérkezik. Simán gyógyszertári borsmenta olajként kell kérni, kimérős, 10 gr/üveg.
Sajnos van olyan gyógyszertár, ahol simán leráznak, mert nincs kedvük ilyen apróságokkal szöszölni. Én itt a kórháziba vettem, mondjuk ez egy elég jól felszerelt patika, de anyu akármelyik kisvárdai gyógyszertárban vett már ilyen olajat. (Ő pl párologtatásra használja)

Esztimeszti
2012. január 29., vasárnap

Köszönöm az ötletet! Ez az After eight Isteni volt! Nagybátyám imádja ezért minden alkalommal azt kap kicsit uncsi ajándék de hát kéri mert ugye finom! Idén sikerült meglepni ezzel a remek sütivel! KÖSZÖNÖM!!
(Az olaj nálunk is problémás volt az első patikában konkrétan kinevettek hogy én ezt sütibe teszem! a másodikba meg rámnézett a patikus és megkérdezte csak nem After eight sütit készít?! )
Mégegyszer nagyon köszönöm! Esztimeszti

killervidra
2012. január 30., hétfő

Esztimeszti, nagyon örülök hogy sikere volt! :)
A második patikus tájkézottsága pedig igencsak figyelemre méltó.:)))

peel
2012. január 30., hétfő

Egyelőre én is keresésben vagyok… De láttam valahol, hogy valaki egyszerű mentalevéllel oldotta meg a dolgot. Ha másképp nem, akkor ez marad.

killervidra
2012. január 31., kedd

Peel, akkor inkább porrá dörzsölt szárított mentával. Sok levél kell, hogy elég mentás legyen az íze, és attól sütés után kicsit olyan lesz, mint a petrezselymes tészta.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)