Feszültségoldásra: aszalt szilvás juhtúrós pirítós, baconba tekert sütőtök juharsziruppal, rukkolával és diós lazacpogácsa parmezános sütőtökpürével

2012. január 11, szerda | előétel, hal, hús nélkül, saláta, zöldség | Szerző: Herczeg Gabriella

A dühből főzés külön műfaj, és úgy tűnik, nekem nagyon megy. Egy-egy kiborító nap után másra sem vágyom, csak hogy este beszabaduljak a konyhába, és kifőzzem(?) magamból minden mérgemet. Igazából hasznos elfoglaltság, a vacsora végére én teljesen megnyugszom, és körülöttem mindenki más is boldog lesz. Akár egy új pszichoterápiás irány is lehetne…

Két előétel, ami leginkább funkcióját tekintve volt előétel, mert a lazacos pogácsák előtt ettük, de valójában önmagukban is megállták volna a helyüket. Egy juhtúrókrém, ami a juhtúró és aszalt szilva remekül működő párosán kívül csak egy kevés fokhagymát és vajat tartalmaz, a reggelire vett, de a napközben étkezésre fordított idő hiányában megmaradt lenmagos stanglik fűszeres ízével pedig remek összhangban állt. Aztán némi baconbe tekert sütőtök, amihez a juharszirup és szerecsendió igen jól illik, a rukkola pedig a szintén remekül passzoló fanyar-nyers íze mellett a téli vitamin bevitelünk fedezésre is szolgált.

A lazacpogácsa igazi gyerekbarát darab, Csipi legalábbis pogácsa vagy fasírt formájában szinte bármit elfogyaszt, húsokat, halakat és zöldségeket egyaránt. Nem bő zsiradékban sütve, így még egészségesnek is mondható. A köret mellé egy nagyon egyszerű, de nagyon finom sütőtökpüré parmezánnal, és itt még kötelességem megjegyezni, hogy a tök sütését leszámítva az összes többi művelet szinte percek alatt elkészül.

  • aszalt szilvás juhtúrókrém
  • 12,5 dkg bryndza
  • 3 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 2 lenmagos lenmagos stanglik (vagy bagett, kenyér, ízlés szerint), olívaolaj

A fokhagymát finomra aprítom, majd kis láng fölött puhára sütöm a vajban. Hozzáadom az apróra vágott aszalt szilvát és a juhtúrót, kikeverem.

A stanglikat felkarikázom, olívaolajjal meglocsoltam, majd sütőben 200°C fokon 10-12 perc alatt pirosra sütöttem, és még melegen megkentem az aszalt szilvás krémmel.

  • baconbe tekert sütőtök juharsziruppal, rukkolával
  • fejenként 20 dkg sütőtök (tisztíva)
  • 4-6 vékony szelet bacon
  • szerecsendió
  • 1 ek juharszirup
  • olívaolaj
  • rukkola, olívaolaj, balzsamecet

Kisebb, csinos szeletekre vágható sütőtököt érdemes használni hozzá. Hámozás után nagyjából két centi vastag gerezdekre vágom a tököt, majd szerecsendiót reszelek rá és meglocsolom a juharsziruppal. Minden gerezdet szorosan baconbe tekerek, úgy hogy a tököt a szalonna mindenütt borítsa. Olívaolajjal kikent sütőtálba teszem, majd a lecsorgott juharszirupot még a tetejére locsolom.

Előmelegített sütőben 200°C fokon (villanysütő, alsó-felső sütés) 20-25 percig sülnek, amíg a szalonna szépen megpirul.

Közben a rukkolát mosom, centrifugálom, majd olívaolajjal és sűrű balzsamecettel (én most datolyabalzsamot használtam)  összeforgatom. Fejenként nagyjából 2 nagy maréknyi rukkolát, 2 ek olívaolajt és 1 ek balzsamecetet lehet számolni.

A rukkolát szétosztom a tányérokon majd a megsült tököt a tetejére szedem.

  •  diós lazacpogácsa parmezános sütőtökpürével
  • 2-3 főre (8 pogácsa)
  • 25 dkg lazacfilé (bőr nélkül)
  • 1 kis tojás
  • 2 púpos ek darált dió (4 dkg)
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 kis fej salotta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fekete bors
  • napraforgó vagy szőlőmagolaj
  • 60 dkg sült sütőtök püré
  • 3 dkg vaj
  • 1 bő maréknyi (3 dkg) reszelt parmezán (vagy Grana Padano)

A lazacot késsel finomra aprítom, majd hozzáadom a szintén finomra aprított salottát, fokhagymát, petrezselyemzöldet, az elhabart tojást, darált diót, sózom, borsozom, majd alaposan összekeverem.

A masszából nagyjából két evőkanálnyi adagokat szedek, majd gombóccá formázom, ellapítom. Kevés forró olajban mindkét oldalán 2-3 percig sütöm a pogácsákat. A sütési időben jó tájékozódási pont, ha  a pogácsák oldalát nézzük. Amikor a hús mindenütt kivilágosodik, kész is.

A püréhez a vajat megolvasztom, a sütőtök pürét átforgatom rajta. Miután átforrósodott, hozzáadom a reszelt parmezánt, sózom, ha szükséges. A lazacpogácsák mellé tálalom.

Címkék: , , , , , , , , , ,

10 hozzászólás a bejegyzéshez: Feszültségoldásra: aszalt szilvás juhtúrós pirítós, baconba tekert sütőtök juharsziruppal, rukkolával és diós lazacpogácsa parmezános sütőtökpürével

Helga
2012. január 11., szerda

Sok embert ismerek, aki alkalmazza a dühből főzést. Ki tésztát gyúr, ki felvagdal irdatlan mennyiségű zöldséget. Én nem specializáltam magam, csak pillanatnyi önmegvalósítok :-)

killervidra
2012. január 11., szerda

A specializáció nálam többnyire kimerül abban, hogy lehetőleg minél hamarabb minél többféle finomságot üssek össze. :) Az aprítást teljesen meg tudom érteni, a húsdarálás helyetti húsvagdosásnak is van egyfajta meditatív hatása, ha mondjuk három kiló marhacombnak állok neki, a végére egészen kisimulnak az idegeim. :)

peel
2012. január 11., szerda

Látom, a sütőtök még mindig kedvenc, szerencsére : ))) Nálam sütőtökös lángos és Limara sütőtökös brownieja volt porondon, és még szeretnék egy próbát tenni sütőtökös fánk ügyben is, ami mellé pront jó lesz ez a sütőtökkel körített lazacos (el)költemény : )))

Jenis
2012. január 11., szerda

Nagyon csábító összeállítás! :)
A terápiás főzésről pedig: Nekem nem megy, olyankor mindent elejtek,meg leégetek, a hús helyett ujjakat aprítok… De ha fújok egy pár nagyot, onnantól minden rendben. Legrosszabb esetben játszok egy kör csigatársast Szilivel. :)

chriesi
2012. január 11., szerda

Eszméletlen guszta a sütőtök! Van is itthon, na majd holnap csinálok!

Beatbull
2012. január 11., szerda

Simán főzni dühlevezetésként nálam nem vezet jó eredményhez – viszont a tésztagyúrás rendkívül jól működik dühlevezetőként ;) A diós lazacpogácsa tetszik a legjobban a három ételből, a sütőtök is kimondottan jól hangzik hozzá!

ORsi
2012. január 11., szerda

ez a dühböl fözés ismerös. nekem is szokott segíteni, legföképp azzal, hogy egyszerüen eltereli a figyelmemet. nagyon gusztákat föztél, a sütötökös rukolát viszem is;)

killervidra
2012. január 12., csütörtök

Peel, az örök kedvenc, nem valószínű, hogy valaha ráunok. :) Én tavaly sütöttem sütőtökös fánkot, finom lett, leírtam-majd a receptet elkevertem. A szokásos történet. :)Még 1 sütőtökkel kapcsolatos dolog: a sima aranybarnára sült tököt Csipinek a mézes narancssziruppal locsoltam meg, és valami isteni lett! :)
Jenis, nekem ilyenek akkor történnek, ha fáradt vagyok, de láttam már hasonlót feszültség esetén is, a férjem is pont ilyen. Örülök hogy tetszik az összeállítás! :)
Chriesi, nagyon örülök, hogy ennyire megtetszett! :)
Beatbull, a gyúrás is egy kifejezetten relaxáló tevékenység. :) Nekem segít a főzés, egészen el tudja terelni a gondolataim a napközbeni történésekről. :) Örülök hogy tetszik a pogácsa, a kisfiam nagy kedvence dióval vagy mandulával. De szinte bármit imád, ami a húspogácsa/fasírt/húsgolyó témakörben készül. :)
Orsi, köszönöm, örülök hogy tetszik! :) Nálam is hasonló elv alapján működik a dühből főzés, egyszerűen annyira leköt maga a főzés, hogy nem is tudok a bosszantó dolgokon gondolkodni. :)

Epercsók
2012. január 13., péntek

Én is csatlakozom, pont ma írtam le körülbelül ezeket a szavakat, mennyire jó este levezetni a napi feszültséget! nagyon klassz az összeállítás!:)

killervidra
2012. január 13., péntek

Epercsók, köszönöm, örülök hogy tetszik! :) Igen, jó érzés, és még finom, meleg vacsora is lesz a végén. Tiszta haszon. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)