Kókuszos puszedli, robbanócukros trüffelek és boldog karácsonyt!

2011. december 25, vasárnap | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

Először is, egy kicsit megkésve, de boldog, békés karácsonyt kívánok minden kedves olvasónak. Tehát az ünnep nálunk elég speciálisan alakul, Csipi beteg, tegnap átlag 40 C volt a hőmérséklete, ez kicsit visszavesz az ünnepi hangulatból. Priznicből nézni a karácsonyfát valahogy nem az igazi. Mérsékelt jókedvre csak a Lego vonat, a saját (baba)fényképezőgép és az alábbi két édesség derítette.

A robbanócukros trüffel egyébként akusztikus élménynek sem utolsó, tegnap Férjjel versenyt sercegtünk miatta a karácsonyfa díszítése közben. A liofilizált cseresznye nem kötelező elem, én cseresznyés robbanócukrot használtam, ezért került ez bele, de igazából remekül működhet például a trópusi gyümölcsös robbanócukor egy reszelt narancshéj-fahéj(-csili) kombinációval, illetve az az igazság, hogy a robbanócukor saját íze elég kevéssé dominál, így szabadon lehet variálni a fűszereket a trüffelben.

  • kókuszos puszedli
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg simaliszt
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg nádcukor
  • 2 ek méz
  • 2 tk sütőpor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 2 hüvely zöld kardamom (6-8 szem) (elhagyható)
  • 1/2 kk reszelt limehéj (kb egy fél limeról) (vagy reszelt citromhéj)

A vajat megolvasztjuk,  a tojásokat elhabarjuk, a lisztet elkeverjük a sütőporral, szódabikarbónával. A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát hűtőben pihentetjük pár órát, diónyi gombócokat formázunk a tésztából, ezeket ellapítjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kissé távolabb.

180°C, 8-10 perc, villanysütő, alsó-felső sütés.
Rácson hűtjük ki.

 

  • robbanócukros trüffel (nagyjából 20-22 db):
  • 20 dkg étcsoki  (85%)
  • 3 ek liofilizált cseresznye
  • 2 zacskó robbanócukor (19 gr)
  • 7 dkg porcukor
  • 6 dkg tejszín
  • 6 dkg vaj
  • kakaópor

A csokit a tejszínnel, porcukorral, vajjal megolvasztom, hozzákeverem a mozsárban kissé megtört liofilizált cseresznyét. Szobahőmérsékleten hagyom kihűlni, ezután hozzákeverem a robbanócukrot is.

Hűtőben kidermesztem, majd diónyi gombócokat formázok a masszából, amiket kakaóporba hempergetek, majd papírkapszlikba rakosgatok. A dermesztéshez pár információ: vagy 1-2 órán át hagyjuk a hűtőben a masszát, amíg épp csak formázhatóra hűl, vagy ha egy éjszakára marad ott, akkor érdemes lapos alutálcába egyengetni, és formázás előtt nagyjából trüffel méretű kockákra vágni, így viszonylag könnyen gombóc(szerű) képleteket kapunk belőlük. Hűtőben eléggé megszilárdul a massza, így szépen csak akkor lenne formázható, ha kézzel hosszasan hengergetnénk, ettől átmelegszik a trüffel masszája és a robbanócukor idő előtt felrobban.

Az elkészült tüffeleket hűtőben tárolom.

 

Címkék: , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Kókuszos puszedli, robbanócukros trüffelek és boldog karácsonyt!

Zita
2011. december 26., hétfő

Csodaszépek a fotók és fincsi minden! :) Áldott, békés karácsonyt neked is!

Gabah
2011. december 26., hétfő

Ó, szegénykém! Épp arra gondoltam, fehívlak, és megkérdezem, mikor találkozunk, de majd akkor inkább csörgök a jövő héten. Jobbulást, kismanó! Anna naaaagy gyógypuszit küld!

Ági, aki főz
2011. december 26., hétfő

Jobbulást nektek! Remélem már lement közben a láza.

A robbanócukros bonbont én is megcsináltam pár éve, de azt vettem észre, hogy nagyon gyorsan, pár nap alatt megszűnt a hatása, vagyis kipezsgett az ereje a cukorkának, miután betettem a bonbonba. Nem vettél észre ilyesmit?

killervidra
2011. december 26., hétfő

Kedves Zita! Örülök hogy tetszik! :) Köszönöm, és békés boldog karácsonyt kívánok én is!
Gabah, már jobban van, ma még nem volt lázas. Úgy tűnik, vírusfertőzés volt csak, az nagy lázzal jön, de hamar elvonul szerencsére. Köszönjük a gyógypuszit. :) A jövőhét szerintem jó lesz, én csütörtökön dolgozom+ügyelek, de előtte-utána szabadságon vagyok.
Ági, köszönjük! Ma már határozottan jobban van, reggel óta csak eszik és játszik, bepótolja az elmúlt két napot. :)
Tényleg van egy ilyen jelenség, pár nap alatt felveszi a nedvességet a robbanócukor és elpezseg, a hűtés ezen egy kicsit segít. Már a formázás közben is pezsgett a kezemben, ezért igyekeztem minél inkább hidegen tartani a masszát. A trüffelbe is próbáltam minél kevesebb nedvességet hagyni, viszonylag kevés benne a tejszín és sok a vaj.
Az első kísérlet, egy csokinyalóka robbanócukorral viszont teljes kudarc volt, a langyos csokiban azonnal kipezsgett a cukor+a maradék elvonta a nedvességet a csokiból, szóval az morzsás, márványos lett, szétomlott ahogy hozzáértem.
Igazából erre a célra van egy speciális robbanócukor, ahol csokival vonják be a szemeket, így nem oldódik fel vizes közegben sem, de az nem annyira könnyen beszerezhető, mint a sima, zacskós robbanócukor, ezért az azzal készült trüffel nem került fel a blogra. Az nem pezseg el, lehet tenni lazább krémekbe is. Én innen rendeltem:
http://www.fotexnet.hu/csokolade-kakao-termekek/robbanos-csokoladeszemek-225g-p781465.html

Gabah
2011. december 27., kedd

Ó, ez nagyon jó hír!
Meglátom, hogy haladok a munkámmal, aztán pénteken felhívlak mindenképp, akkorra már én is tudom majd, hogy kb. pontosan mikor leszek szabad.

killervidra
2011. december 27., kedd

Gabah, ez így nagyszerű, várom a hívásod! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)