Üveges gasztroajándékok 2.: fűszeres mézes almalikőr, narancsos mézes palacsintaszirup, rozmaringos mézes csemege, datolyás balzsamecet, mazsolás kakaós dióvaj

2011. december 22, csütörtök | üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

Pici csalás azért van a címben, mivel ezek nem mind ajándékba, hanem inkább házi felhasználásra készültek, de igazából s.k. karácsonyi gasztroajándéknak is kitűnőek. Mindegyik percek alatt elkészül, és mégis különleges a végeredmény.

A fűszeres almalikőr nálunk leginkább a szenteste előkészületeit hivatott megkönnyíteni, a narancsos szirup pedig a kisfiam nagy kedvence palacsintára, sőt, ha nem figyelünk eléggé,  akkor akár önmagában is  (bár itt őszintén el kell mondanom: engem az íze leginkább egy kanalas orvosságra emlékeztet, de valamiért az aprónép odáig van érte meg vissza…).

A mézes csemege sok karácsonyi vásárban felbukkan, de otthon is könnyen (és sokkal gazdaságosabban) elkészíthető, látványos ajándék. Én még egy kis rozmaringot is adtam hozzá, hogy izgalmasabb legyen az íze, a mazsolaszemeket pedig aszúban puhítottam, mert hát karácsony van mégiscsak.

A balzsamecet szintén egy kedvenc kombináció, a Vom Vassban kapható datolyabalzsam után született, a házi változat természetesen nem ugyanolyan, de nagyon finom, és egy kevés rozmaring itt is nagyon jól kikerekíti az ízeket. Klasszikus előételként, vékony prosciutto crudoba tekert, olívaolajjal meglocsolt bébimozzarellák marinálására ideális.

A mazsolás, kakaós dióvaj ismét a gyerekeknek kedvez, bár pirított kalácsra kenve azért elég ünnepi reggeli kerekedhet ebből is.

  • fűszeres almalikőr
  • 0,75 liter jó minőségű szűretlen almalé
  • 20 dkg méz
  • 1 rúd fahéj
  • 10 szem szegfűszeg
  • 2,5 dl rum

Az almalevet a fűszerekkel és a mézzel felforralom, majd legalább 10 percig nagy láng fölött forralom. Ezután kihűtöm, átszűröm, elkeverem az alkohollal, majd üvegekbe öntöm.

Magában is finom, de forró, mondjuk gyömbéres gyümölcsteába öntve az igazi.

  • narancsos mézes szirup palacsintához, süteményekhez
  • 3 dl frissen facsart narancslé (kb 6 narancsból)
  • 20 dkg méz
  • 1 rúda fahéj, 1 csillagánizs, 8 szem szegfűszeg, 3 cm gyömbérgyökér (meghámozva, négybe vágva), reszelt szerecsendió, egy darabka vaníliarúd félbevágva

A hozzávalókat felforralom egy szélesebb edényben (így hamarabb elkészül), majd kb 10 percig nagy láng fölött főzöm, amíg sziruposra sűrűsödik. Ha kihűlt, átszűröm, üvegekbe töltöm.

  • rozmaringos mézes csemege
  • 5 dkg mandula
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg arany mazsola
  • 0,75 dl tokaji aszú
  • 2 ág rozmaring
  • méz

Az olajos magvakat száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, kihűtjük.

Az aszút felforraljuk, a mazsolára öntjük, folpackkal lefedjük és időnként összerázzuk a tálat, amíg a mazsola az aszút magába szívja. A mazsoláról leitatjuk a nedvességet, megszárítjuk a felületét.

A megmosott, leszárított rozmaringot sterilizált befőttesüvegbe tesszük (lehetőleg a falhoz tapasztva), majd az üveget feltöltjük a mazsola, dió, mandula keverékével. Ezután az üveget óvatosan feltöltjük annyi mézzel, ami a gyümölcsöket ellepi.

  • datolyás rozmaringos balzsamecet
  • 2 dl sűrű balzsamecet
  • 8 szem datolya (magozva)
  • 1 tk friss rozmaringlevélke (kb egy ágról)

A hozzávalókat összeturmixoljuk, összeforraljuk, majd finom szűrőn üvegbe szűrjük.

  • mazsolás kakaós dióvaj
  • 25 dkg dió
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg juharszirup
  • 2 ek kakaó
  • 1 kk őrölt fahéj
  • dióolaj, ha szükséges

A diót szárazon megpirítjuk. Még melegen késes robotgépben vagy turmixgépben darálni kezdjük a kakóval és fahéjjal együtt. 5-10 perc alatt krémessé válik egyéb hozzávaló nélkül is, de ha mégis szükséges, 1-2 evőkanálnyi dióolajat is adhatunk hozzá. Amikor már krémes, hozzáadjuk a juharszirupot is. Végül hozzákeverjük a durvára vágott mazsolát is, de ezt már kanállal, nem aprítógéppel.

Sterilizált befőttesüvegekbe töltjük.

Tipp: a juharszirup mennyiségét ízlés szerint növelni is lehet, és ha felnőtteknek készül, akkor a mazsolát felhasználás előtt be lehet áztatni egy-két kanál brandybe is.

Címkék: , , , , , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)