Sörös marharagu lencsével

2011. december 13, kedd | egytálétel, marha | Szerző: Herczeg Gabriella

Tudom, kicsit megszaporodtak a marhahúsos bejegyzések a blogon az utóbbi időben, de remélem, még nem unalmas. Az ok egyszerű, azon túl, hogy finom, igazi téli, laktató egytálételek készülhetnek marhából, amiket akár kiadósabb mennyiségben is könnyű elkészíteni.

A bejegyzés másik apropója pedig a sör. Ez ugyanis házi sör, nevezetesen az “Új asszony söre” nevet kapta a keresztségben, és az öcsém főzte. Mert bizony az öcsém a harmadik emeleti apró kis lakásukban egy ideje sörfőzésre, palackozásra adta a fejét, ráadásul mostanra már egész profi módon műveli. Egy ideje már szeretném rávenni, hogy írjon róla a blogra egy bejegyzést, hátha más is kedvet kap a házi sörfőzéshez, szerintem nagyon izgalmas dolog. Persze a recept működik nem házi főzésű sörrel is, ráadásul én most pont egybúzasört használtam hozzá, ami az öcsém szerint szentségtörés, de az az igazság, hogy remekül működött vele a ragu. A sörről még annyit, hogy érdemes édeskés barnasörrel megpróbálni, de ha világos sört használunk, szerintem jobb  abúza, mint a pilseni típusú kesernyés fajta.

  • 2-3 főre
  • 40 dkg marhahús (comb, nyak vegyesen)
  • 1 fej hagyma
  • 1 cikk zeller ( nagyjából 10 dkg)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ág rozmaring/1 babérlevél
  • 1 púpos ek mustár
  • 1 púpos tk liszt
  • 5 dkg bacon
  • 1 kis üveg (0,33) sör (búza)
  • 2 ek olívaolaj
  • 25 dkg lencse

A lencsét előző este beáztatom, másnap enyhén sós vízben puhára főzöm, leszűröm.

A marhahúst nagyjából két centis kockákra vágom, megszórom és összeforgatom a liszttel, a hagymát finomra aprítom. A bacont apró kockákra vágom, majd az olívaolajon ropogósra sütöm. Hozzáadom a hagymát, üvegesre sütöm, majd megy hozzá a hús, a meghámozott, kés pengéjével meglapított fokhagyma, és nagyobb láng fölött kevergetve, rázogatva addig sütöm, amíg kicsit megpirul. Felöntöm a sörrel, hozzáadom a mustárt, rozmaringot, a meghámozott, félbevágott zellert, sózom, majd kis láng fölött addig főzöm, amíg a hús megpuhul. Ha szükséges, lehet alatta pótolni a folyadékot vízzel.

Amikor a hús megpuhult, kiegészítem alatta a szaftot, ha szüskéges, majd hozzáadom a lencsét, és összeforralom.

 

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Sörös marharagu lencsével

nemhestonblumenthal
2011. december 13., kedd

…jött egy üzenet a címemre a FB-ról: „Flatcat Gabriella javasolja, hogy kedveld a(z) flatcat oldalt.”
Hmmmm… Ez a „javaslat” okafogyottá vált, én már régről kedvellek. Az, hogy ezt nem osztom meg az egész világgal…?!… Szeretnék továbbra is titoki rajongód maradni… :))
Egyszerűek, sallangmentesek, letisztultak a készítéseid. Pl. volt már nálunk gerslis marharagudhoz hasonló, de én zöldséges gersli-rizottót gondoltam ki köretnek. Úgy hiszem, a te változatod könnyedebb, üdébb, légiesebb – és az aszalt szilva játszi édese a szájban!, mint valami gasztro-flört… :)

killervidra
2011. december 13., kedd

Kedves nemhestonblumenthal! Azért nekem jó néha olvasni ilyen sorokat, ugye nem baj. :)
Nagyon örülök annak, amit az ételekről írtál, örülök, ha tetszenek. A gersli-rizottó köretként szerintem igazán remek, és talán abba is bele lehet csempészni néhány szem aszalt szilvát, csak a gyümölcsös íze kedvéért. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)