Gesztenyés almás kacsacomb vörösboros aszalt szilvával

2011. december 13, kedd | kacsa, köret | Szerző: Herczeg Gabriella

A tegnapi névnapi, és egyben karácsonyi próbafőzésnek is minősülő vacsoráról sikerült a csemetével néhány elhamarkodott fotót készítenünk (a piros díszek keresetlen összevisszasága Csipi keze munkája), mert azon túl, hogy igen finomra sikerült, valóban ünnepi hangulatú fogás sikeredett belőle. Az alma, aszalt szilva, gesztenye a karácsonyi asztal hagyományos szereplői, amik most egy könnyen összeállítható, mégis ünnepi fogásba kerültek így együtt.

  • 3 főre
  • 3 fiatal csontos, bőrös pecsenyekacsacomb (75 dkg)
  • 2 tk szegfűbors
  • 6 szem szegfűszeg
  • 1 púpos tk szárított, őrölt gyömbér
  • 3 tk só
  • 4-5 szelet bacon (3-4 dkg)
  • 3 dkg vaj
  • 30 dkg előfőzött, hámozott gesztenye
  • 3 kis, savanykás, aromás alma (45 dkg)
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1/2 rúd fahéj
  • 1 tk cukor

A kacsacomb bőrét megtisztítom, majd bedörzsölöm a mozsárban porrá őrölt szegfűbors, szegfűszeg, só és gyömbér keverékével. Sütőtál alját egészen vékonyan kivajazom, majd elosztom rajta a nagyobb csíkokra vágott bacont. Ráfektetem a combokat, bőrükkel felfelé, öntök alá 1 dl vizet, majd 160C fokos sütőben (villanysütő, alsó-felső sütés) 2,5 órán át sütöm, az első 1 órában alufóliával letakarva, utána fólia nélkül.

A sütési idő vége előtt egy órával az almát meghámozom, cikkere vágom. A sütőtálakat kiszedem, a combokat kiemelem, majd az almát és a gesztenyét is a tepsi aljába teszem, összeforgatom a kacsa alatt összegyűlt szafttal, szalonnával. Visszateszem a kacsacombokat az almás gesztenyés keverék közé, a gyümölcsökre forgácsolom  a vajat, majd visszateszem a sütőbe.

15 percenként meglocsolom a gyümölcsöket a tepsi aljában felgyűlt szafttal a sütési idő végéig.

Az vörösbort a fahéjjal, cukorral felforralom, majd hozzáadom az aszalt szilvát és addig főzöm, amíg a bort a szilva magába nem szívja/el nem párolog, a gyümölcs alatt pedig sűrű szirup marad.

A sült kacsát a vele sült almával, gesztenyével és a vörösboros aszalt szilvával tálalom.

 

Címkék: , , , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Gesztenyés almás kacsacomb vörösboros aszalt szilvával

Jenis
2011. december 13., kedd

Azt hiszem ez lesz nálunk a karácsonyi menü egyik fogása, annyi különbséggel, hogy a szilvából leves lesz, desszertnek pedig borhabtortát gondolok…

killervidra
2011. december 13., kedd

Jenis, örülök ha tetszik! :) A szilva nélküli része pedig igazán gyerekbarát is, szóval ideális választás lehet. :) Remekül hangzik a menüd, remélem, a kacsa ízleni fog! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)