Paradicsomos marharagu hajdinával

2011. december 9, péntek | egytálétel, marha | Szerző: Herczeg Gabriella

Ismét egy könnyen elkészíthető egytálétel. A hajdina mostanában már a legtöbb helyen beszerezhető, bioboltokban, orosz csemegeüzletekben, vagy éppen a keleti fűszeresnél érdemes keresni, de találkoztam vele már nagyáruházak polcain is. Szerintem igen hálás alapanyag, ragukba, levesekbe levesbetétként, vagy épp köretként is használható, könnyű puhára főzni anélkül, hogy szétfőne, és akkor a finom diós ízéről még nem is beszéltem. A leírtakból talán már sejthető, hogy nálunk a gersli mellett ez is nagy kedvenc lett.

  • 3 főre
  • 30 dkg marhahús (nyak)
  • 1 fej vöröshagyma (8 dkg)
  • 1/4 rúd fahéj
  • 1 babérlevél
  • 2 ág oregánó (vagy 1 kk szárított)
  • 15 dkg hajdina
  • 4 dkg mazsola
  • 2 pohár víz (4 dl)
  • 1 hámozott, darabolt paradicsom konzrev (400 gr)
  • 1,5 ek olívaolaj
  • 1,5 ek vaj

A marhahúst nagyjából 2 centis kockákra vágom, a hagymát finomra aprítom. Az olívaolaj és vaj keverékén üvegesre sütöm a hagymát, majd hozzáadom a húst, nagyobb lángon kavargatva addig sütöm, amíg a hús egy kis színt kap. Hozzáadom a babért, fahéjat, egészben hagyott ág oregánót, majd felöntöm a paradicsomkonzrevvel és a vízzel. Sózom, felforralom, majd lefedem és kis láng fölött addig főzöm, amíg a hús megpuhul.

Ha a hús puha, hozzáadom a késsel durvára aprított mazsolát, a hajdinát, majd fedő alatt tovább főzöm, amíg  ahajdina is megpuhul. Ha túl sok lé maradna alatta a főzés végére, akkor azt pár perc alatt nagy lángon elforralom.

Tálalás előtt a fahéjat, babért kiszedem, és ízlés szerint kevés apróra vágott friss petrezselyemzöld is kerülhet a tetejére.

 

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Paradicsomos marharagu hajdinával

peel
2011. december 10., szombat

Úgy vártalak… : ))) Akár karácsonyra sem utolsó fogás vagy ez vagy az aszalt szilvás. Szerinted sertéshússal (gondolom, nem lesz olyan intenzív az íze)nagy szentségtörés lenne?

killervidra
2011. december 11., vasárnap

:))) Hát itt vagyok. Most 4 nap szabadság jön, nekiállok a gasztroajándékoknak is, szóval most lesz pár poszt egymás után. :)
Nem szentségtörés, szerintem tarjával is isteni lenne, én a magam részéről imádom a tarjából készült egytálételeket. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)