Aszalt szilvás marharagu gerslivel

2011. december 9, péntek | egytálétel, marha | Szerző: Herczeg Gabriella

Bár már nemsokára itt az ünnep, és készültem, készülök is sok saját készítésű gasztroajándékkal, amiknek természtesen itt lesz majd a helye a blogon (és persze időben, hogy még el lehessen készíteni az ünnepekre), de most néhány könnyen elkészíthető egytálételt hoznék először, hiszen a nagy készülődésben jól jöhetnek az ilyen receptek a hétköznapokra. Nem véletlenül írtam könnyen elkészíthetőt, hiszen ezek egy része marhahúsból készül, vagyis nem épp gyorsan fő meg, de tennivaló nincs sok vele, csak ki kell várni, amíg a hús megpuhul. Arról nem is beszélve, hogy egyszerre nagyobb adag is készíthető, és meg merem kockáztatni, hogy másnap még munkahelyi ebédnek is megfelel.

A marháról néhány szót. Vidéken nem könnyű jó minőségű marhát kapni, ezt saját káromon tanultam meg, de ki lehet fogni egy-két hentest, akinek az áruja garantáltan megbízható. Nem érlelt marha, de jó ízű, fiatal növendék, én a debreceni Sámsoni úti hentes marhahúsáért kezeskedem, nem is igen vásárolok máshol marhahúst. Aztán még marad a Metro, de ott tapasztalatom szerint főként a külföldi (argentín, francia) érlelt marhahúst érdemes venni, aminek bizony igen borsos az ára, vagy pedig a szürkemarhát, ami megfizethetőbb, de ritkábban találkozom vele a hűtőpultban sajnos. Tehát kedves debreceni olvasók, a Sámsoni úti hentest érdemes felkeresni, ha marháról,birkáról van szó!

 

  • 35 dkg marhahús (nyak)
  • 1 fej vöröshagyma (8-10 dkg)
  • 1/2 pohár (0,75 dl) száraz vörösbor
  • 3-4 dl alaplé vagy átszűrt, lezsírozott húsleves
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 1 ek szegfűbors
  • 1 babérlevél
  • 1 ág rozmaring
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 1 púpos tk simaliszt
  • 10 dkg gersli
  • vörösborecet ízlés szerint

A marhahúst nagyjából 2 centis kockákra vágom, a liszttel megszórom, összeforgatom, a hagymát finomra aprítom, a megtisztított fokhagymát kés pengéjével meglapítom. Az olívaolaj és vaj keverékén üvegesre sütöm a hagymát, majd hozzáadom a marhahúst és a fokhagymát is, és nagyobb lángon rázogatva, kevergetve addig sütöm, amíg kis színt kap a hús. Felöntöm az alaplével, sózom, hozzáadom a babérlevelet, egész ág rozmaringot, a porrá őrölt szegfűborsot, majd fedő alatt, kis lángon addig párolom, amíg a hús megpuhul.

Közben enyhén sós vízben puhára főzöm az átöblített gerslit.

Ha a hús már megpuhult, fedő nélkül, nagy láng fölött beforralom a levét, hozzáadom a nagyobb darabokra vágott aszalt szilvát és a vörösbort is.

Amikor a szaft már kellően sűrű, hozzáadom a gerslit, összeforgatom, összeforralom, kiszedem belőle a rozmaringágat, babérlevelet, majd tálalom. Ízlés szerint a végén kerülhet bele még néhány csepp vörösborecet is.

 

Címkék: , , ,

12 hozzászólás a bejegyzéshez: Aszalt szilvás marharagu gerslivel

Epercsók
2011. december 10., szombat

Ez aztán az gazán nekem való ismét!:) Ezt is el kellene készítenem…!

killervidra
2011. december 11., vasárnap

Epercsók, nagyon örülök hogy tetszik! :)

peel
2011. december 13., kedd

Anyu rábólintott, hogy ez legyen karácsonykor, igaz, mi tyúkhusival vetjük be, remélem, így is összeérnek az ízek a szánkban : ))))

killervidra
2011. december 14., szerda

Peel, nagyon örülök, hogy ennyire megtetszett ez a recept! :) Ha nem baj, belekotyogok egy picit: ha tyúkhúsból készül, akkor én egy édes szamorodnit választanék hozzá inkább bornak, és abból talán mehet bele picit több is, mint az ebben a receptben megadott mennyiség. :)

peel
2011. december 15., csütörtök

Akkor teszünk vele egy próbát : )

killervidra
2011. december 15., csütörtök

:) Majd várom a beszámolót. :)

Jenis
2011. december 19., hétfő

Napok óta nézegetem ezt a receptet. Marhát venni nem mertem, mert múlt héten vágtunk disznót és a férjem kitérne a hitéből. Erre ma felhívott az apósom, adott egy címet és az utasítás az volt, hogy hozzak el egy szép adag tanyasi szürkemarha húst. Frisset. Szaftosat. Odafelé vettem gerslit…

killervidra
2011. december 19., hétfő

:))) Jenis, ez egy igazi sikertörténet! :) Remélem, ízleni fog! :)

Jenis
2011. december 22., csütörtök

Én rögtön 1 kg húsból fogtam hozzá és egyetlen étkezést bírt. Pedig nálunk sem szokott 3 felnőtt adagnál több elfogyni.

killervidra
2011. december 22., csütörtök

:))) Nagyon örülök hogy ízlett! :)

peel
2012. január 4., szerda

Adós vagyok még egy nagy köszivel : ))) Merthogy ez elkészült karácsonyra – a fánkocskákat már nem merte a gyomrunk bevállalni szentestére, ezért eltettük későbbre, de nincs elfelejtve!!! – és isteni volt tyúkkal és a javasolt fehérborral is : ))) A gersli viszont nem főtt meg időben hozzá, úgyhogy maradék krumplipürével volt… Máig nem értem, hogy miért nem akart az a fránya megpuhulni : DDD

killervidra
2012. január 5., csütörtök

Nagyon örülök hogy ízlett! :))) A gersli sajnos elég lassan fő, több mint fél óra kell neki. De a krumplipüré sem hangzik hozzá rosszul. ;)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)