Diós almapuding

2011. október 26, szerda | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

Minden bizonnyal ez a legcsúfabb édesség, amit valaha fotóztam, ugyanakkor az egyik legfinomabb is egyben. Sajnos az összképet még a tetejére ügyeskedett karamell sem dobja fel, így aztán bátran írhatom: szakácsfáklya nélkül is hozzá lehet fogni, mert bár a karamell remekül passzol hozzá, de ezt vékony sugárban a tetejére csogatva is meg lehet oldani, a látványon rontani nem fog. Persze ha van fáklya, miért is ne.

Aztán hogy pozitívumot is írjak róla, ez valóban az egyik legfinomabb édesség, amit eddig készítettem és bár ez egy elég szubjektív kategória, azért mindenképpen jelent valamit. Az erős érzelmek oka pedig leginkább az, hogy az édesség alapjául szolgáló  képződmény gyermekkoromban édesanyámmal együtt kedvenc téli csemegénk volt (amit anyu egyszerűen csak ” a desszertenk” hívott). Nem kell nagy dologra gondolni, a desszert elnevezés egyszerű reszelt almát takart, sok darált dióval, némi cukorral és citromlével kikeverve, amit mindig nagymamám készített nekünk. Tehát ez a rövid, szentimentális történet. Ez a recept egy fokkal bonyolultabb, de azért továbbra sem kell nagy dologra gondolni, egy gőzölt, gyümölcsös alapú puding következik, amit a végén kevés karamell tesz még izgalmasabbá.

  • 6 kis szuflé formához
  • 65 dkg alma (tisztítva 45 dkg)
  • 4 nagyobb tojás
  • 5 dkg nádcukor
  • 5 dkg darált dió
  • 1 kis citrom leve és finomra reszelt héja
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 4 ek cukor a tetejére

Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, majd turmixgépbe vagy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót (a tetejére szánt cukor kivételével) és egynemű, sima masszává pürésítjük.

Szuflé formákba adagoljuk, amiket magas falú tepsibe állítunk és annyi forróvízzel öntjük fel, hogy az a formák feléig érjen.

Előmelegített sütőben 140 C fokon 45 percig gőzöljük, majd kihűtjük.

Tálalás előtt szétosztjuk a hideg pudingok tetején a cukrot, majd szakácsfáklyával karamellizáljuk azt. Ha nincs fáklya, akkor világos karamellt készítünk, amit vékony sugárban a pudingok tetejére csorgatunk tálalás előtt.

Címkék: , , , ,

13 hozzászólás a bejegyzéshez: Diós almapuding

Antaeus
2011. október 26., szerda

Nem csúf. A fotó meg egyenesen jól néz ki! :)
Nagyon tetszik ez a recept, anyira, hogy nekiálltam, éppen most van a sütőben. Izgulok. Gyerekkoromból egyébként én is emlékszem a reszelt alma-dió (esetleg keksz) párosra. Sőt mi több, szép emlékeket őrzök róluk.

Antaeus
2011. október 26., szerda

+n (valahogyan lemaradt) .. vagy elvitték a netmanók.

peel
2011. október 26., szerda

Szerintem is igazán tetszetős!!!! Ki is próbálnám, mert hegyekben áll nálam az alma, de nem tud 140 fokot az a fránya gázsütőm : ((((

killervidra
2011. október 26., szerda

Antaeus, örülök hogy tetszik. Nekem még szoknom kell ezt a szürkés színt.:) Remélem, bejön majd a recept. :) Hát igen, azok a szép gyerekkori emlékek mély nyomokat hagynak…nagyi túrós bélese máig verhetetlen nálam. A netmanók meg engem is folyton kísértenek, azt hiszem, elgépelésben verhetetlen vagyok. :)
Peel, szerintem meg lehet próbálni, ha egy picit kitámasztod a sütő ajtaját. Vagy 160 C fokon 30 percig, esetleg a tetejét alufóliával letakarva. Örülök hogy tetszik! :)

Antaeus
2011. október 27., csütörtök

A recept bejött! Nagyon szigorú minőség-ellenőrzésen esett át, egy 4,6 és 8 éves személyében, akik egyenesen imádták. Köszönet érte!

killervidra
2011. október 27., csütörtök

Antaeus, ennek nagyon örülök! :)

Sajtkukac
2011. október 27., csütörtök

Szerintem is tök jó a fotó, a recept meg még annál is jobb :-) Ki is fogom próbálni :-)

killervidra
2011. október 27., csütörtök

Niki, örülök hogy tetszik! :) A fotó még egészen rendben van, de amikor a szürkés trutyit öntöttem ki a turmixgép kancsójából… Hát azért az nem volt túl felemelő látvány. :)

Antaeus
2011. október 29., szombat

Tegnap megint el kellett készítenem.. annyira ízlett! De ezúttal mandulával és bazsalikommal. Egyrészt mert ez volt otthon, másrészt mert rajongok a bazsalikomért, különösen édességekben, és kíváncsi voltam ebben a receptben hogyan működik. Nem csalódtam… :)

killervidra
2011. október 29., szombat

Antaeus, remekül hangzik ez a változat is, örülök hogy ekkora sikere van a receptnek! A bazsalikom remek ötlet, desszertekben én is nagyon kedvelem. :)

ibolyaszín macska
2011. november 1., kedd

Szia! Az én kismacskám még csak 15 hónapos, ezért a dió tiltólistás (az atópiás bőre miatt még jó ideig). Anélkül is működik a dolog? Vagy kell helyettesíteni, mondjuk az állaga miatt? Köszi előre is! Szilvi

killervidra
2011. november 2., szerda

Szia Szilvi! Igen, szükséges a helyettesítés, mivel a dió az állagához is kell, de meg lehet próbálni dió helyett pl 2 púpos evőkanálnyi (3-4 dkg) finomra hengerelt zabpehellyel, vagy kb 3 dkg búzadarával is.

[…] Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, majd turmixgépbe vagy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót (a tetejére szánt cukor kivételével) és egynemű, sima masszává pürésítjük. Szuflé formákba adagoljuk, amiket magas falú tepsibe állítunk és annyi forróvízzel öntjük fel, hogy az a formák feléig érjen.Előmelegített sütőben 140 C fokon 45 percig gőzöljük, majd kihűtjük.Tálalás előtt szétosztjuk a hideg pudingok tetején a cukrot, majd szakácsfáklyával karamellizáljuk azt. Ha nincs fáklya, akkor világos karamellt készítünk, amit vékony sugárban a pudingok tetejére csorgatunk tálalás előtt. Forrás: Flat-cat […]

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)