Pisztáciás sütőtökpüré baconos feta nyársakkal

2011. szeptember 16, péntek | zöldség | Szerző: Herczeg Gabriella

Szeptember első napján menetrendszerűen megérkezett az első sütőtök. Rajongásunk narancssárga színű tárgya rögtön két nagyszerű vacsorával is megörvendeztetett minket, most mégsem ez volt a fő attrakció, hanem a fotó. Ezt ugyanis Csipi készítette. De nem csak úgy, hogy lenyomta az exponáló gombot, henem rendesen kivette a részét az előkészületkeből, tologatta a lámpákat, szaladgált a konyharuhával, és például a kissé kaotikus pisztáciás szórás is egyes egyedül az ő érdeme, akárcsak az evőeszközök keresetlen összevisszasága. De pici székére állva ott pipskedett a fényképezőgép mellett, és természetesen ő nyomta meg az exponáló gombot, és most először jobban érdekelte a fotózás, mint az, hogy miként kellene a fotómodellt elorozni a színről.

Persze ezzel nem a vacsora érdemeit akarom kissebbíteni, hiszen a juharszirup-bacon páros az édeskés sütőtökkel remekül működik, a feta baconba tekerve, nyársra húzva pedig percek alatt elkészülő, nagyon hálás darab, szerintem ehhez a püréhez ideális, de akár főzelékek, például cukkinifőzelék mellé is el tudnám képzelni. Az egész bő negyedóra alatt elkészül, és azon kívül, hogy igen finom, igazán szemet gyönyörködtető látvány.

  • 2 főre
  • 50 dkg sütőtök (tisztítva)
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj
  • 1 salotta
  • 1 ek juharszirup
  • 1 bő marék pisztácia (pirított, sózott)
  • 15 dkg feta
  • 9 szelet bacon (vagy ahány kocka sajt lesz)
  • bambusznyársak

A salottát finomra aprítom, a sütőtököt kisebb kockákra vágom. A vaj és olaj keverékén nagy láng felett, gyakran kevergetve addig sütöm a zöldségeket a juharsziruppal együt, amíg kezdenek enyhe aranyszínt kapni. Ezután sózom, majd fedő alatt a legkisebb láng felett puhára párolom  atököt. Végül villával pépesre töröm.

Közben a pisztáciát meghámozom, durvára vágom.

A fetát nagyobb kockákra vágom (nekem 9 kockára sikerült), majd minden kockát egy-egy szelet baconba göngyölök, és bambusznyársra húzom azokat. Egy serpenyőben zsiradék nélkül minden oldalukon (vagyis mind  a 4 oldalukon) addig sütöm a nyársakat, amíg a bacon ropogós piros, a sajt aranyszínű lesz.

Tálalásnál a tányérba szedett pürét megszórom a pisztáciával, majd szétosztom rajtuk a nyársakat.

Címkék: , , , , ,

10 hozzászólás a bejegyzéshez: Pisztáciás sütőtökpüré baconos feta nyársakkal

Jenis
2011. szeptember 16., péntek

Gratulálok! Mégis igaz, hogy egy jó fényképezővel még egy gyerek is tud igazán jó képet készíteni. :)
(Azt hiszem, szereznem kell egy komolyabb fényképezőt)

killervidra
2011. szeptember 16., péntek

:)))
Hát azért még be kell neki állítani ezt-azt, jelenleg a lámpákat és derítéseket sem igazán adekvátan használja, a Lightroomot is elég speciálisan kezeli egyelőre (de kezeli!!!! :))) ), viszont valóban, az exponáló gombot egy gyerek is meg tudja nyomni. :)
(Mariann, a jó fényképezőgép egyébként remek ötlet, de az egy elég erős tévhit, hogy ez önmagában elég a szép fotókhoz. Számos példa van arra, hogy olcsó, kompakt géppel gyönyörű képek készülnek, és számos ellenpélda is akad, ahol többszázezres masinákkal épp csak elfogadható szintű ételfotókat készítenek. Szerintem első körben érdemes egy kompakt gépből kihozni a maximumot, kitapaszatalni a helyes beállítást, derítést, megvilágítást, kompozíciókat, és ha ez már megy, akkor elég beruházni egy komolyabb felszerelésbe. Egyébként az én gépem nem egy túl komoly darab, és persze én is szeretném majd idővel egy profibb gépre cserélni. Elnézést, ha ez talán egy kicsit off-nak hangzott, de valamiért úgy éreztem, hogy van a kommentben egy rejtett kérdés. :))

peel
2011. szeptember 17., szombat

Pazar! Ha majd újból főzök, ez lesz az első : )

killervidra
2011. szeptember 17., szombat

:))) Örülök hogy tetszik! :) Van még egy nagyon jó kis rizottó, így az elején, azt is posztolom hamarosan (remélem). :)
(miért nem főzöl? De azért jól vagy?)

Jenis
2011. szeptember 17., szombat

Félreértettél. Csak viccnek szántam. Azt hiszem Barninak igaza van abban, hogy a humor nem a legerősebb oldalam. :)

killervidra
2011. szeptember 17., szombat

Dehogy, nincs baj a humoroddal, csak én azt gondoltam, hogy van benne egy rejtett kérdés is a viccen túl, mivel a múltkor érdeklődtél a fotózásról. :)

Ildinyó
2011. szeptember 24., szombat

Óóóó jaj anyám! :D Ez nagyon-nagyon tetszik! Mentettem, muszáj lesz kipróbálnom minél hamarabb! :)

killervidra
2011. szeptember 25., vasárnap

Ildinyó, nagyon örülök hogy tetszik! :)

Emese
2011. szeptember 27., kedd

Ez.Valami.Rettenetesen.Finom. Elkészítettem ma ebédre és közkívánatra ez lesz a vacsora is :) Még szerencse, hogy jó nagy sütőtököt vettem.
Köszönet a receptért!

killervidra
2011. szeptember 27., kedd

:))) Nagyon örülök hogy ekkora sikere volt. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)