Hajdina saláta kecskesajttal, aszalt paradicsommal, aszalt szilvával

2011. augusztus 25, csütörtök | hús nélkül, saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

Nem kell megrémülni a hosszú és talán elsőre nem mindenki számára bizalomgerjesztő címtől, az aszalt szilva-aszalt paradicsom-kecskesajt nagyon jól működik együtt, az aszalt szilva édessége pedig az alapvetően sós salátában egyáltalán nem dominál, inkább csak kellemessé teszi az összhatást. Ha nincsen otthon sherry ecet és dióolaj, balzsamecettel és olívaolajjal is ki lehet próbálni, a hajdina pedig remek alapanyag, nemcsak köretnek, levesbe, de akár hideg salátának is, érdemes kipróbálni.

A szilva-paradicsom egyébként remek párosításnak bizonyult, bár ez a saláta most aszalt változatban tartalmazza ezeket, de az ötlet egy remek szilva-paradicsom csatniból származik, aminek a receptjét igyekszem hozni hamarosan.

Ismét egy uzsonnásdobozba, munkahelyi ebédnek való saláta következik, ebben a kategóriában a bejegyzések talán meg is fog szaporodni mostanában, remélem, nem baj.

  • 2 főre
  • 15 dkg hajdina
  • 15 dkg friss típusú kecskesajt (1 guriga)
  • 5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom lecsöpögtetve
  • 5 dkg puha aszalt szilva
  • 1 maréknyi dióbél (3 dkg)
  • 1 maréknyi petrezselyemzöld
  • 2 ek dióolaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek sherry ecet

A hajdinát átöblítjük, enyhén sós vízben puhára főzzük.

Az aszalt szilvát és aszalt paradicsomot apróra vágom, a dióbelet szintén (ezt előtte meg is lehet kicsit pirítani, úgy intenzívebb az íze), a petrezselyemzöldet finomra aprítom.

A leszűrt, hideg vízzel leöblített, lecsöpögtetett hajdinát összekeverem a dióval, aszalt szilvával és paradicsommal, petrezselyemzölddel, szétmorzsolt kecskesajttal, meglocsolom az olajokkal, ecettel és összeforgatom.

Akkor a legfinomabb, ha van néhány órája összeérni az ízeknek.

 

 

 

Címkék: , , , , ,

7 hozzászólás a bejegyzéshez: Hajdina saláta kecskesajttal, aszalt paradicsommal, aszalt szilvával

anzar
2011. augusztus 25., csütörtök

Ez aztán a remek saláta!!

killervidra
2011. augusztus 25., csütörtök

Anzar, örülök hogy tetszik! :)

rossamela
2011. augusztus 25., csütörtök

Paradicsom-szilva izgalmas! Kecskesajttól meg pláne elgyöngölök.
Jók ezek a gabonaszerűségek hidegen, ezzel-azzal, dobozba velük!
Az én ebédem ma árpagyöngy volt, olívás-zöldfűszeres sültpaprika-krémmel, sós uborkával, olívabogyóval.

killervidra
2011. augusztus 25., csütörtök

Rossamela, örülök hogy tetszik! :) A paradicsom-szilva meglepően jól működik együtt, legalábbis engem meglepett, hogy milyen jó páros. És hát persze a kecskesajt sem rontja el a végeredményt… :) Remekül hangzik az árpagyöngyös salátád! :) Mostanában nekem is ez a két nagy kedvencem, csomagolós ebédnek többnyire hajdina vagy árpagyöngy saláta készül. Nagyon hálás alapanyag mindkettő és ezerféleképpen lehet variálni.

rossamela
2011. augusztus 25., csütörtök

Meg még a búzát, zabot, bulgurt, rizst…
Sok zöldfűszer, pestoszerűségek, zöldségek (itt írtam róla http://rossamela.blogspot.com/2009/07/hajdina-nyaron-hidegen.html ,a bulgurt meg nem is főzöm: http://rossamela.blogspot.com/2007/06/nem-fzk.html)

Kevés főzés, sok nyers, végtelen variáció :)
Az ilyen ízvariáció-ötletek meg nagyon jól jönnek, benned lehet bízni! :)

killervidra
2011. augusztus 25., csütörtök

Rossamela, remekül hangzanak, köszönöm a linkeket, az a kapris hajdina saláta nagyon megfogott! :) Nálam most a gersli és a hajdina az aktuális kedvenc, ezeket mostanában kezdem felfedezni saláta alapanyagként, de nem kell sok hozzá, hogy előkerüljön ismét a rizs és a bulgur is. (sajnos étkezési szemes búzát nem kapni errefelé) Gersliből van egy nagy kedvenc sült padlizsános, aszalt paradicsomos, fetás saláta, az is nemsokára felkerül a blogra, de sokat kísérletezem velük, szóval lesz még pár recept ezekből a blogon. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)