Étcsokoládés tejberizs portóis szilvával

2011. augusztus 25, csütörtök | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

Na jó, ha nincs otthon Portói, egy testesebb, gyümölcsösebb vörösborral is meg lehet próbálkozni. Szóval nincs ebben semmi bonyolult, könnyen és gyorsan összedobható, mégis elegáns, és nem is gondolnánk elsőre, hogy ez egy gyermekétkeztetési project melléktermékeként is előállítható. Hideg desszert, a nagy hőségre való tekintettel.

  • 6 pohárhoz
  • 2 dl rizottóhoz való rizs
  • 8 dl tej
  • 2 púpos ek mascarpone (5 dkg)
  • 10 dkg étcsoki (85%)
  • 10 dkg nádcukor (vagy ízlés szerint)
  • 3 cm vaníliarúd kettéhasítva
  • a portói szirupos szilvához:
  • 50 dkg szilva
  • 2 dl portói
  • 4 ek nádcukor
  • csipet fahéj

A tejből és rizsből a hagymányos, vagy a legjobban bevált módon tejberizst készítünk. Én a következőképpen csinálom mostanában:  a tejet a rizzsel, csiet sóval és a vaníliával egy fazékba öntöm, majd időnként megkeverve felfőzöm. Ha felforrt, megkeverem, lefedem, majd a legkisebb láng fölött 15 percig főzöm. Belekeverem az ízesítésre szánt hozzávalókat (azaz itt a széttördelt csokit, a nádcukrot és a mascarponet), habverővel addig keverem, amíg minden feloldódik a tejberizsben, majd fedő alatt hagyom kihűlni. Poharakba adagolás előtt ismét habverővel keverem át, ettől krémesebb lesz. Poharakba adagolom.

A szirupos szilvához a szilvát kimagozom majd negyedekre vágom. A nádcukrot a portóival és a fahéjjal beforralom, amíg sűrű szirupos nem lesz. Hozzáadom a szilvát és néhány percig nagy láng felett párolom, amíg a szilva héja bordóvá nem válik és egy kis levet is enged (de nem szükséges puhára főzni). Ha kihűlt, a szilvát a sziruppal együtt szétosztom a tejberizs tetején.

Megjegyzés: ha nem portóit használunk hozzá, a sziruphoz egy-két evőkanállal több nádcukorra lesz szükség.

 

Címkék: , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)