Sült padlizsános fetás rizottó mentával

2011. július 16, szombat | hús nélkül, rizottó | Szerző: Herczeg Gabriella

Tehát néhány órával ezelőtt írtam egy hosszú bevezetőt arról, hogy mi történt velünk eddig, miért is nem volt idő a blogra, de a WP hiperszuper továbbfejlesztett verziójának hála (amiben már nincs a percenkénti automatikus mentés), az egész elszállt egy jól irányzott áramszünettel. Most azt a bevezetőt nem írom le megint, mert írás közben valahogy elszállt a keserűségem, de röviden annyi, hogy dolgozunk, sokat, nagyon sokat, Csipit pedig ez nagyon megviseli, így minden szabad percünket vele töltjük, hogy kárpótoljuk ezért egy kicsit. Ma azonban Férj is itthon volt, tudtam fotózni amíg ő Csipivel játszott, ezután pedig a fiúk elvonultak déli alvásra (hihetetlen, de ez már 5 órával ezelőtt történt…), így meg is tudtam írni a posztokat. De nemsokára lesz ez jobb is, csak addig kell kibírni, már csak 1 hét van a szabadságunkig…

Elsőnek egy nagyon finom, könnyű és friss ízű rizottó a meleg nyári napokra, bár a rizottót itt már talán idézőjelbe kellene tennem , hiszen ez a változat kissé távol áll a klasszikustól. Az alaplé miatt talán nem tűnik gyors fogásnak, de ilyenkor jól tud jönni helyette a lezsírozott, átszűrt vasárnapi húsleves, vagy elkészíthető akár egy gyors zöldség alaplével is (ehhez recept itt található).

  • 2 főre
  • 1 kisebb padlizsán (~ 15 dkg)
  • olívaolaj
  • 1 nagyobb salotta
  • 2 dl rizottóhoz való rizs
  • 7-8 dl alaplé
  • 2 ek natúr, zsíros joghurt
  • 4-5 dkg feta
  • 1 kisebb maréknyi mentalevél
  • 1/2 citrom finomra reszelt héja

A padlizsánt kis, centis kockákra vágom, majd kevés olívaolajon rázogatva, kevergetve nagyobb láng felett aranyszínűre pirítom. Kiszedem az edényből, félreteszem.

Kipótolom az olívaolajat, majd a finomra aprított salottát mérsékelt láng fölött üvegesre sütöm rajta. Hozzáadom a rizst is, és kevergetve addig sütöm, amíg áttetszővé nem válik. Ezután elkezdem felöntögetni apránként az alaplével, és gyakran megkeverve addig főzöm, amíg a rizs haraphatóra puhul. Hozzáadom a sült padlizsánt, a joghurtot, és a finomra morzsolt fetát. Összeforralom, beállítom a sűrűségét alaplével, majd végül hozzáadom a finomra aprított mentát és a citrom nagyon finomra reszelt héját is.

Átkeverem, tálalom.

Címkék: , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Sült padlizsános fetás rizottó mentával

Beatbull
2011. július 18., hétfő

Nagyon jól hangzik, a menta is nagyon jó ötlet hozzá. Feta helyett én friss kecskesajtot tettem bele – bár mindkettő jobb és könnyedebb megoldás, mint a vaj.

killervidra
2011. július 19., kedd

Beatbull, örülök hogy tetszik! :) Igen, a kecskesajt szerintem is jó választás, eredetileg én is azzal készítettem volna, csak hát a gyerek ki tudja miért, mostanában nincs kibékülve a kecskesajtos ételekkel… Egy kicsit távolabb került így a klasszikus rizottóktól, de nagyon finom, könnyű nyári étel lett belőle. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)