Fehérbabos aszalt paradicsomos és füstölt lazacos kapris krémsajtos kencék

2011. június 12, vasárnap | felvágott helyett, hal, hús nélkül | Szerző: Herczeg Gabriella

Rengeteg kellemes gasztronómiai élmény ért az elmúlt néhány hétben, de sajnos a napok csak 24 órából állnak, meg még dolgozom is mindezek mellett, így a blogra mostanában nem jutott időm. A lelkiismeret meg csak furdal emiatt, szóval ma igyekszem bepótolni a lemaradást. Először is kezdem a kelet-magyarországi mini GBT-val. Tehát itt most csak két megye, nevezetesen Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár gasztrobloggerei jöttek össze, és közülünk is volt hiányzás, Belly sajnos munka miatt nem ért rá, de Cecile, Olzka, Betűtészta, Puszedli és én megejtettük ezt a reményeink szerint hagyományteremtő összejövetelt. Nagyon kellemes élmény volt az is, hogy mindenki sós harapnivalóval készült, így nem erősítettük azt a sztereotípiát, hogy a gasztroblogger lányok csak süteményt sütni tudnak. Olzka remek tárkonyos paradicsomos, kecske és kéksajtos, krumplis lepénykenyérkéket hozott, Puszedli pedig finom citromos sós kekszeket. Cecile sajnos otthon felejtette a bazsalikomos, mozzarellás csigákat, de azok olyan jól hangzottak amikor mesélt róluk, hogy majdnem felkerekedtünk és közösen elmentünk érte, végül pedig ígéretet kaptunk rá, hogy ezek azért majd a blogra felkerülnek. Judit megkóstoltatta velünk a fermentált fekete fokhagymát, ami kétségtelenül sajátságos élmény, bár azóta sem tudtam eldönteni, hogy ízlik-e. Remélem, a többiek nevében is írhatom, hogy nagyon jól éreztük magunkat, és már elkezdtük szervezni a következő összejövetelt.

Én a jeles alkalomra ezzel kétféle kencével és mini lepénykenyérkékkel készültem, amelyek közül most a két kence jön, a lepénykenyér receptje pedig már szerepel a blogon, csak ezúttal miniatűr változatban készült. Ezek a kencék egyébként finomak, gyorsan elkészülnek, és nem utolsó sorban egészségesek is, szóval érdemes kipróbálni, szendvicsekbe, gyors vacsorákra ideálisak.

  • aszalt paradicsomos fehérbabos kence
  • 15 dkg fehérbab
  • 5 dkg aszalt paradicsom (olajban eltett, lecsöpögtetett)
  • 0,5 dl olívaolaj+ 1 tk
  • 3 szál újhagyma vagy 1 salotta
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 ág oregánó
  • chili (opcionális)

A babot beáztatom egy éjszakára, majd másnap friss vízben puhára főzöm, leszűröm.

Az újhagymákat felkarikázom és az egész ág oregánóval együtt a teáskanálnyi olívaolajon üvegesre sütöm. Lehúzom a tűzről, az oregánót kiszedem belőle. Hozzáadom a fehérbabot, fahéjat, az aszalt paradicsomot, a többi olívaolajat, majd botmixerrel pürésítem. Lehet kicsit darabosra, rusztikusabbra is hagyni, de lehet teljesen sima krémmé mixelni is.

Ha olívaolajban eltett paradicsomot használunk, akkor pedig a krémet készíthetjük a paradicsom olajával is. Aki pedig szereti a csípős ízeket, az apróra vágott friss, vagy őrölt, szárított csilivel gazdagíthatja az ízeket.

  • lazacos kapris krémsajt
  • 30 dkg krémsajt (Philadelphia, vagy Philadelphia típusú tejszínes krémsajt)
  • 10 dkg füstölt lazac
  • 1 citrom héja
  • 3 ek kapri

A citrom héját finomra reszeljük, hozzáadjuk az átöblített, lecsepegtetett kaprit, a krémsajtot, az széttépkedett füstölt lazacot, majd botmixerrel pürésítjük. Sózni nem feltétlenül szükséges, a lazac és a kapri elég sós. Ezt is lehet rusztikusabbra, darabosabbra hagyni, ízlés szerint.

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Fehérbabos aszalt paradicsomos és füstölt lazacos kapris krémsajtos kencék

Cecile
2011. június 16., csütörtök

Gabi, nagyon jó volt olvasni a beszámolót, én még nem jutottam el addig, hogy megírjam. Köszönjük a szervezést! Jó volt találkozni veletek, reméljük, hamarosan ismétlünk, és akkor már nem hagyok itthon semmit. A meghívás pedig továbbra is áll! A tekercseket azóta kétszer is megsütöttem, de fotózni elfelejtettem. Két nap múlva szétverik a konyhám, de pár hét múlva ismét megsütöm, és ígérem, akkor már le is fényképezem.
A lazacos krémsajt ízét azóta is a számban érzem:)

killervidra
2011. június 16., csütörtök

Cecile, n is nagyon örülök, hogy összejött és remélem, lesz még folytatás! :) Jó volt találkozni “élőben” is, és azt hiszem, elég sok közös témánk akad! :)))
Akkor kivárjuk azt a pár hetet, de nem irigyellek az előtted álló munka miatt…(pedig nagyon úgy néz ki, hogy pár hét múlva az én konyhám is erre a sorsra jut. ) Szóval kitartás és várjuk a posztot! Legközelebb pedig a tekercseket is! ;)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)