Akácvirágos cukor és szirup

2011. május 22, vasárnap | üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

Avagy hogyan tegyük el a tavasz illatát?

Az akácvirág tartósítására remek módszer a kandírozás, készülhet belőle szörp a hagyományos, bodzaszörphöz hasonló, vagy esetleg a felgyorsított módon, lehet belőle ecet és likőr, de ezek egyfelől már szerepelnek a blogon, másfelől meg ezeket nem lehet mindenféle desszerthez felhasználni. (bár vannak próbálkozások)

Tehát az idén készült egy akácvirágos cukor, Beatbull ötlete nyomán, amit sütemények ízesítésére és édesítésére szeretnék majd felhasználni, továbbá egy szirup, palacsintához természetesen.

  • akácvirágos cukor:
  • 5 dl kristálycukor
  • 5 dl akácvirág

Az akácvirág mennyiségét jelen esetben úgy mértem ki, hogy alaposan belenyomkodtam a mérőedénybe, vagyis elég sok virág került a cukorba. A virágokat  késes robotgéppel összedolgoztam a cukorral.

Egy rácsot letakartam sütőpapírral, majd a cukrot szétterítettem a papíron. Innen két út van: napon szárítani, tüllel letakarva, vagy langyos (30-40°C) sütőben. Ha a cukor kiszáradt, üvegekbe lehet tölteni.

Én porcukorként, sütire szitálva is szeretném majd felhasználni, így egy adagot kávédarálóval porrá is őröltem belőle.

  • akácvirág szirup
  • 2 dl nádcukor
  • 4 dl akácvirág
  • 2 dl akácméz

A cukorból másfél deci vízzel szirupot főzünk, majd ha kihűlt, a  száráról lecsipkedett akácvirágokkal és a mézzel összeforgatjuk.

Hűvös helyen 4-5 napig állni hagyjuk, időnként összerázzuk, majd leszűrjük.

Címkék: ,

5 hozzászólás a bejegyzéshez: Akácvirágos cukor és szirup

Beatbull
2011. május 22., vasárnap

Nagyszerűen hangzik a cukor és a szirup ;) Az akácvirágot tényleg meg kell mosni? Még nem volt vele dolgom, de pl. bodzánál úgy tudom, hogy nem előnyös megmosni, s egyébként is óvatosan kell bánni vele, mert épp a virágport távolítanám el vele. Akácvirágnál nem kell ennyire félteni a virágport? Egyébként a bodzás cukor se rossz ötlet – s a fenti sziruprecepted alapján sokkal egyszerűbb is lenne belőle szörpöt/szirupot készíteni ;)

killervidra
2011. május 22., vasárnap

Beatbull, örülök hogy tetszik! :)
Tényleg meg kell mosni, ugyanis rengeteg bogár van benne. Nekem még máshogy nem sikerült megszabadulnom tőlük. Szerencsére az akácvirág nem ennyire érzékeny a mosásra, itt a nagy szirmok elég jól védik a virágpor(és sajnos a bogarakat is), bár azért a hosszas áztatgatás itt sem célszerű. :)

Kádár Katalin
2011. május 22., vasárnap

Ezek is nagyon tetszenek, igyekszem kipróbálni az akácos receptjeidet.

Ildinyó
2011. május 22., vasárnap

Jaj, nagyon-nagyon tetszik mindkettő!!! Most már annyit olvasok itt nálad az akácvirágról, hogy muszáj lesz kipróbálnom! :)) Nagyon kíváncsivá tettél! ;)

killervidra
2011. május 23., hétfő

Katalin, nagyon örülök hogy tetszenek az akácvirágos receptek! :) A cukor elkészítésével pedig egész évben lehet majd kísérletezni az akácos süteményekkel! :)

Ildinyó, örülök hogy tetszenek a receptek! :) Érdemes kipróbálni, ha szereted az illatát, az íze sem fog csalódást okozni! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)