Citromos édesköményes vajhal ragu pennével

2011. április 29, péntek | hal, tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

Először is, ígértem 15 perces vacsorákat. Hát ez az egyik aktuális kedvenc. Nyilván az is szükséges hozzá, hogy egy nagyobb város agglomerációjában éljünk, ahonnan a helyi Metro a legkönnyebben elérhető élelmiszerüzlet, így ne jelentsen problémát az édeskömény és a vajhal friss állapotban való beszerzése, de mondjuk (vagy legalábbis remélem) nagyobb hipemarketekben is előfordulnak ezek az alapanyagok, és innentől fogva viszont tényleg csak 15 perc. Ez viszont az érdemeit nem csökkenti, épp ellenkezőleg, amilyen gyorsan elkészül, olyan nagyon finom és néha hétköznap este is kifejezetten jól tud esni egy ilyen nem hétköznapi vacsora.

  • 2 főre
  • 30 dkg vajhal filé
  • 1 nagy édesköménygumó
  • 1 kis citrom
  • 1 salotta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 0,5 dl tejszín
  • 20 dkg penne

Az édesköményről levágom az ánizskaprot, azt finomra aprítom, a gumót hosszában kettévágom, majd nagyon vékonyra szeletelem. A salottát finomra aprítom, a fokhagyma gerezdeket kés pengéjével meglapítom. A halat egy-másfél centis kockákra vágom.

Az olívaolajat felhevítem, beledobom a vajat, majd a hagymát, fokhagymát és édesköménygumót enyhén aranyszínűre sütöm benne. Hozzáadom a halat, majd a citrom finomra reszelt héját, levét, sózom,  egy percig párolom-sütöm nagyobb lángon, meglocsolom a tejszínnel, hozzáadom a finomra aprított ánizskaprot, lefedem, épp csak összeforralom, majd lehúzom a tűzről és pihenni hagyom legalább 2-3 percig.

Közben bő, sós vízben kifőzöm a tésztát. Leszűröm, majd összeforgatom a halas raguval. (ha túl sűrűnek találnák a ragut, a tészta főzővizéből egy kevéssel lehet hígítani.)

Címkék: , , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Citromos édesköményes vajhal ragu pennével

Emese
2011. április 29., péntek

Nagyon jól néz ki! Milyen más hallal készülhet még esetleg? A vajhalat sajnos családilag nem bírjuk (bár rettenetesen finom), érzékenyek vagyunk az ilyen nagy olajtartalmú halhúsra :(

killervidra
2011. április 29., péntek

Emese, örülök hogy tetszik! :) Tulajdonképpen a hal-édeskömény-citrom trió elég bombabiztos így együtt, nehéz mellényúlni vele, szóval érdemes kísérletezni. Én pisztrángból is el tudnám képzelni, főleg mivel az az egyik kedvenc halunk, de működik szerintem lazaccal is (bár azzal azért egészen más lesz már az étel karaktere), vagy esetleg valamilyen fehér húsú tengeri hallal, pl fekete tőkehallal.

Emese
2011. május 2., hétfő

Köszönöm a választ! A pisztráng lesz a befutó, mi is nagyon szeretjük. Hát akkor irány a Metro :) szerencsére van a közelben egy.

killervidra
2011. május 2., hétfő

Emese, szívesen! :)
Remélem ízleni fog! :)

Főző Nő
2011. június 11., szombat

Kedves Flatcat!
Ha nincs ellenedre, belinkeltem blogodat az enyémbe a Halak oldalra: http://izekasztala.blogspot.com/p/halak.html
Nagyon tetszenek a halas receptjeid és ez hiánypótlás lenne az én régi szakácskönyvet tartalmazó blogomon.
Üdv., F.N.

killervidra
2011. június 11., szombat

Kedves Főző Nő!
Nincs ellenemre, sőt, köszönöm a linket és nagyon örülök hogy tetszenek a halas receptjeim!

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)