Medvehagymás babsaláta

2011. április 11, hétfő | hús nélkül, saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

 

Tehát egy medvehagyma. Igyekszem még a szezonon belül posztolni a recepteket, mert ez a legkevesebb, amivel tartozom annak a nagyon kedves olvasómnak, aki idén ismét egy szép (és hatalmas!) szállítmánnyal ajándékozott meg belőle. Bár az az igazság, hogy az ismételt munkába állás és a még mindig örökmozgó apróság mellett egyre inkább azt gondolom, hogy ez szinte lehetetlen lesz. (munkahelyen pedig nem illik blogot írni, persze lehet, ha nagyon muszáj, mert a költészet napja az épp ma van, és ami azt illeti, még mindig tart a játék a bonbonokért)(minden eddigi megfejtést beküldőnek pedig nagyon köszönöm a játékot, és nemsokára sorsolás!)

Szóval aki rajong ezért a zöldségért, annak szerintem kötelező legalább egy olyan saláta, amiben jelentős térfogatot képező zöldként szerepel a medvehagyma. Az már egészen más kérdés, hogy szociális szempontból nem túl kedvező a hatása, sőt, hát érdemes egy hosszú hétvégére időzíteni, ha nem akarjuk egészen messzire kergetni magunktól embertársainkat. De én még talán ezt az áldozatot is bevállalnám érte…

A recept pedig még mindig az egyszerű (de nagyszerű) kategóriát gazdagítja.

  • 20 dkg nagy szemű fehér bab
  • 2 nagy marék medvehagyma
  • 10 dkg friss típusú kecskesajt
  • 8 nagyobb fél aszalt paradicsom, olajban eltett, lecsepegtetve (6-7 dkg)
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 ek fehér balzsamecet (ha nincs, helyette fehérborecet)
  • 2 ág kakukkfű

A babot beáztatom egy éjszakára, majd másnap friss vízben felteszem főni a kakukkfű ágakkal és némi sóval.

A medvehagymát megmosom, centrifugálom, vékony csíkokra vágom, a lecsöpögtetett aszalt paradicsomot szintén.

A megfőtt babot leszűröm, és még forrón összeforgatom a medvehagymával, majd hozzákeverem az aszalt paradicsomot, olívaolajat, balzsamecetet, végül rámorzsolom a kecskesajtot is.

Akár magában, akár hideg vagy meleg sült mellé kiváló.

Címkék: , , , , ,

8 hozzászólás a bejegyzéshez: Medvehagymás babsaláta

Ildinyó
2011. április 12., kedd

Hűűű, ez nagyon-nagyon finom lehet! :)

killervidra
2011. április 12., kedd

Ildinyó, örülök hogy tetszik! :)
Igen, tényleg nagyon finom. :)

peel
2011. április 13., szerda

Óh, ha tudtam volna, hogy erre készülsz… Akkor nem savanyú bablevest csináltam volna a fehérbabomból : ((( Ha a hétvégén sikerül szednem ismét, muszáj lesz kipróbálnom…

killervidra
2011. április 13., szerda

:))) Na jó, akkor úgy látom, adnom kell egy kis előrejelzést az ezévi medvehagymás ételekről:
Medvehagymás túrós-juhtúrós rétes
Medvehagymás krumplifőzelék pisztrángpogácsával
Medvehagymás túrófelfújt sültpaprika krémmel
és még két extra, ami inkább csak a kivitelezésében lesz extra, egy krémleves és egy rizottó.
Igyekszem majd a receptekkel, csak most elég sok minden jött össze… :)

peel
2011. április 13., szerda

Teccik ; ) És köszi

killervidra
2011. április 13., szerda

Nincs mit. Én köszönöm. :)

peter
2011. április 13., szerda

Sziasztok!

Új vagyok még itt és még egyenlőre csak szétnézek, de sok minden kedvemre való, ezért lehet visszatérő vendég leszek itt nálatok. Mikorra várható a pisztrángpogácsa publikálási időpontja előre láthatólag? Egészen izgalmasnak hangzik.

peti

killervidra
2011. április 14., csütörtök

Szia Peti!
A hétvégén legkésőbb szeretném megírni, hogy még beleférjek a medvehagyma szezonba. Sajnos ennél előbbre nem ígérhetem.
Örülök hogy tetszik a blog! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)