Fehérboros feketekagyló

2011. április 3, vasárnap | herkentyű | Szerző: Herczeg Gabriella

Végül eljutottunk idáig is, hogy lett róla fénykép, olyan, amin nem a gyerek eszi. Ez egyébként csak annak köszönhető, hogy elaludt a nagy várakozásban (kb 15 perc), amíg elkészült az ebéd, olyan nagyon kifáradt a játszóházban, mert a beteg gyerek ugye itt gyógyul a legjobban. (és tényleg!) Szóval a biztos recept egy 2 éves és 3 hónapos gyerek kikúrálására a felsőlégúti kórságból, az a feketekagyló+játszóház. A fehérboros kitételtől nem kell megrémülni, bár kétlem, hogy más is a kétévesének készítené, lehet úgy is csinálni, hogy biztosan ne maradjon benne alkohol, ezt is leírom a receptben.

Egyébként mérgelődhettem volna, mert kagylóval etetni a kölköt nem a legolcsóbb mulatság, de az az igazság, hogy olcsóbb, mint az antibiotikum, meg a különböző roboráló és probiotikus készítmények, amik önmagukban nem tesznek csodát, ha nem eszik mellé a gyerek egy falatot sem. Így meg, négy nap és négy kiló kagyló után (amit csak ő evett meg, egyesegyedül!) szalad (néha túl sokat is) és egészséges. Ez meg mindennél többet ér.

Vissza a receptre: ezt a sógoromtól tanultam, és tulajdonképpen így készítem a leggyakrabban a feketekagylót, nagyon egyszerű recept, és nagyon nagyon finom.

  • 1 kg feketekagyló
  • 5 dl száraz fehérbor
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj
  • 4 szál zeller
  • 2 szál répa (20 dkg)
  • 2 salotta
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld

A kagylókat megtisztítom, a szakállakat letépem, a felrakódásokat a héjukon lekapirgálom, hideg vízzel átöblítem. Ami kinyílt, kidobom.

A salottát, zellert, sárgarépát finomra aprítom, majd a vaj és olívaolaj keverékén addig sütöm, amíg kissé áttetsző nem lesz. Hozzáadom a felaprított fokhagymát, néhány másodperc után felöntöm a borral, és 1.) teljesen elforralom alóla nagy láng felett, amíg nem marad alatta folyadék (ez a baba változat) 2.) beforralom az 1/4 részére (ez a felnőtt).

Hozzáadom a finomra aprított petrezselyemzöldet, majd a kagylót is, elkeverem és fedő alatt addig főzöm közepes láng felett, amíg az összes kagyló kinyílik.

Címkék:

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Fehérboros feketekagyló

peter
2011. április 3., vasárnap

Szia!

Mire alapozod,a feketekagylók,egészségre gyakorolt jótékony hatásást? Eddig csak a gasztro oldalról közelitettem meg a kérdést és nem olvastam róla ilyen jellegű publikációkat, de ha neked van ilyen akkor szivesen venném.
Amúgy a blog szép, a post kitűnő, és várjuk a további seafood-os irásokat.

killervidra
2011. április 3., vasárnap

Szia Peter! Nos, ez inkább csak olyan mulattató(nak szánt) körbejárása volt annak, hogy miért is nem baj, ha a gyerek csak és kizárólag fekete kagylót eszik. A legutóbbi betegsége alatt ugyanis nem volt hajlandó enni napokig semmit, lefogyott, legyengült, a napi fehérjebevitele pedig erősen közelített a nullához. Hiába kapott mindenféle gyógyszert, roboráló készítményt, nem javult az állapota. Aztán egyszer csak elkezdte enni a kagylót, nagyjából 3-4 napig mást nem is evett, de csupán amiatt, hogy felhagyott az éhségsztrájkkal, rohamosan gyógyulni kezdett. :) Természetesen a gyógyszerek mellett. Szóval semmi tudományos. :) Csak humorizálni próbáltam. :)
Örülök hogy tetszik a blog és a recept! :)

peter
2011. április 3., vasárnap

Rendben,akkor marad a gasztrovonal. Pedig milyen jó lett volna ha népi gyógyászatba sikerülne bevezetni a feketekagylókat, mint csodafegyvert..

p

Hobbychef
2011. április 3., vasárnap

Imádom a fekete kagylót. A 70′-es, 80′-as években minden évben az Adria mellett nyaraltunk, gyakran szedtem fekete kagylót, s számos verzióban készítettem el.
Nagyon guszta, szép a fotó is.

Beatbull
2011. április 3., vasárnap

Egyik kedvenc fogásom, ha akcióban kapható friss kagyló, mindig ez szokott lenni a gyors vacsorám ;) Nagyon szépen spirálisan elrendezted a kagylókat a tányéron ;)

killervidra
2011. április 3., vasárnap

Peter, igen, igen, nem lett volna rossz. :) A kisfiam biztosan jobban díjazta volna, mint az antibiotikum szirupot. :)

Hobbychef, köszönöm, örülök hogy tetszik. :) Ez sajnos nem mi szedtük, de mis is imádjuk! :)

Beatbull, köszönöm, örülök hogy tetszik a tálalás. :) Így könnyű, ha nem hordja szét a fotózás alatt a gyerek. :)
Itt a Metroban most tartósan jó árban lehet kapni, meg hát a gyerek mániája miatt is elég gyakran készül. Tényleg nagyon gyors és nagyon finom. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)