Narancsos túrófelfújt aszalt szilvával

2011. március 23, szerda | babának, desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

Mivel a gyermek most olyan diétát tart, hogy a feketekagyló az egyetlen fehérje, amit hajlandó megenni (ígérem, lesz majd recept egyszer abból is, ha hagyja lefotózni), viszont már hetek óta szinte folyamatosan beteg kisebb megszakításokkal, így most különösképpen nem lenne mellékes, hogy mit eszik, ezért muszáj vagyok trükközni. Ez vagy bejön, vagy nem. Ez most itt bejött. Nem is meglepő, hiszen egy enyhén édeskés felfújtba bújtattam el tetemes mennyiségű túrót és tojást. A siker pedig osztatlan volt, a család minden tagja lelkesedett érte. Ez most itt nem is igazán édesség, desszert, hanem olyan tartalmasabb leves után való második fogás. Mivel én imádom a kukoricadarával készülő ételeket, ezért ebbe is az került, de nem tartom kizártnak, hogy búzadarával is működik.

Még annyit a fotóról, hogy sajnos a felfújtnak nem tesz jót, ha sütőből kivéve kirohanok vele az 1°C hőmérsékletű teraszra fényképezkedni, így a képen ez most nem látszik, de ez nagyon szép magasra feljön. Tehát vendégeket elkápráztatni is kiváló darab, csak hamar tálaljuk, és kerüljük vele a nagy hőmérséklet ingadozással járó manővereket.

  • 6 szuflé forma vagy 4 kisebb sütőtál
  • 25 dkg tehéntúró
  • 2 púpos ek kukoricadara (35 gr)
  • 3 tojás
  • 2 ek nádcukor
  • 1 ek vaníliás cukor (házi vagy Bourbon)
  • 1 kezeletlen narancs finomra reszelt héja és leve (0,5 dl)
  • 10 dkg puha aszalt szilva
  • vaj

A túrót kikeverem a tojások sárgájával, a cukrokkal, a kukoricadarával, a narancs levével és finomra reszelt héjával, majd 20 percig pihentetem.

Sütés előtt a tojások fehérjéből kemény habot verek, majd óvatosan a túrós masszához forgatom, lehetőleg minél több levegőt megőrizve  a habban. Kivajazott sütőtálakba kanalazom, a tetejébe pedig belenyomkodom a kettőbe-háromba tépett aszalt szilvát (ha az nem volt puha, akkor mindenképpen áztassuk be előtte, mert sütés közben nagyon ki fog száradni)

Előmelegített sütőben 180°C fokon 20 percig sülnek (villanysütő, alsó-felső sütés). (Sütés közben lehetőleg ne nyitogassuk az ajtót, mert hajlamosak összeesni)

Megjegyzés: Aki a narancs+aszalt szilva+fahéj kombinációra szavaz, az a vaníliás cukrot cserélje le nádcukorra, a túrós masszához pedig keverjen egy teáskanálnyi őrölt fahéjat.

 

Címkék: , , , , , ,

7 hozzászólás a bejegyzéshez: Narancsos túrófelfújt aszalt szilvával

Doki
2011. március 23., szerda

huh, nagyon jól néz ki.

Emese
2011. március 23., szerda

Nem semmi ízlése van a kicsinek, kagyló :)))
A lányom 5 éves volt és békát meg csigát evett, amikor Párizsban nyaraltunk. Sosem gondoltam volna, hogy hajlandó lenne ilyesmire, aztán meg tessék.
De ez a felfújt is szuper, kénytelen leszek megcsinálni.

killervidra
2011. március 23., szerda

Doki, köszi, örülök hogy tetszik! :)

Emese, a kicsik elég meglepő dolgokat produkálnak. :) Amikor először evett, az apja kagylójából kunyerált, meg sem fordult a fejemben, hogy ízlene neki. Aztán megette mindet. :)
Örülök hogy tetszik a felfújt! :)

ottis
2011. március 23., szerda

Ez gyönyörű, imádom a felfújtakat!

killervidra
2011. március 23., szerda

Ottis, köszönöm, örülök hogy tetszik! :) Én is imádom a felfújtakat. :)

Dorka
2011. április 4., hétfő

Húha, ez igazán jól néz ki, biztosan nagyon finom is :-) Vajon fagyasztott gyümölccsel is meg lehetne csinálni, az aszalt helyett? Gondolom akkor fagyasztottan kéne rádobálni a tésztára, ugye? Vagy ennél a felfújtnál a fagyasztott gyümölcs nem működne? Köszönöm!

killervidra
2011. április 4., hétfő

Dorka, meg lehet, de valamilyen kevésbé lédús, vagy csak sülés közben nem túl sok levet engedő gyümölccsel, tehát pl ne málnával. :) Mondjuk egy kevés áfonyával nem lehet rossz. :) Kevés gyümölcsöt érdemes csak rátenni, különben elnehezül a tészta, és nem fújóik fel szép levegősre. Ahogy írtad, fagyasztottan érdemes rátenni, én valószínűleg megforgatnám még egy kevés étkezési keményítőben is a gyümölcsöt előtte, hogy legyen ami megköti az olvadás/sülés során kicsorgó nedveket.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)