Vacsora 15 perc alatt: sült tarja ecetes uborkával/gyöngyhagymával

2011. március 15, kedd | sertés | Szerző: Herczeg Gabriella

P1011694

Mondom, életmentő, expressz receptek. Ezek gyakran menekítettek meg minket az éhhaláltól amikor dolgoztam, és várhatóan ez így lesz a jövőben is. A tarja ugyan nem túl divatos hús (amit én olyan nagyon nem értek, hiszen a sertés egyik legízletesebb részéről van szó), de cserébe puha, szaftos, isteni az íze, és még az is el tudja könnyen készíteni, aki nem túl járatos a konyhában. Plusz még a pasikat (legyen szó akár a férjekről is) garantáltan leveszi a lábukról. Szóval 15 perces recept, a köret hozzá pedig- expressz vacsoráról van szó!- legjobb, ha csak egyszerűen friss fehér kenyér. Na jó, egy tál saláta még belefér ennyi időbe is…

Egyébként nem kell nagyon kétségbe esni (remélem, itt érződik az önirónia), ezután az egyszerűbben, akár hétköznap is elkészíthető, illetve a hagyományos(abb) receptek, meg a tészták, édességek fognak csak folytatódni a főoldalon, mert nemsokára (ha az öcsém, és egyben -sajnos- a blog karbantartója is úgy akarja) lesz egy kis átalakulás a blogon, és leválnak a kifejezetten baba/gyerek, meg a nem igazán hétköznapi receptek, ezeket is el lehet majd érni a blogról külön oldalakon, és a facebookon továbbra is megtalálható lesz az összes bejegyzés. Azért érzem ezt szükségesnek, mert ahogy észrevettem, az olvasók többsége az így majd a főoldalon maradó receptekre kíváncsi. Ugyanakkor a baba részleg nekem nagy szerelmem lett, nem szeretném abbahagyni, és van néhány igen kedves olvasóm, akik tulajdonképpen ezek miatt járnak ide. A harmadik kategória pedig, nos igen, az is szerelem, és azoknak a dokumentálásáról sem sem szeretnék lemondani. Ugyanakkor szeretném felhasználóbarátabbá tenni az oldalt, hiszen nem minden olvasó kíváncsi ezekre a tartalmakra, és úgy érzem, ez megfelelő módszer lesz ehhez. Aztán az idő majd eldönti. Nyilván ez a lehető legjobbkor jön, amikor majd amúgy is ritkulnak a bejegyzések, de hát ez már így alakult. A keleti régió oldalának kapcsán jött az ötlet, és ezzel párhuzamosan fognak elindulni majd az új oldalak is, remélhetőleg még ebben a hónapban.

Nos ennyi közérdekű információ után jöhet a recept.

  • fejenként
  • 1 ujjnyi vastag szelet tarja, csont nélkül (15 dkg)
  • olívaolaj (1/2 ek)
  • vaj (1/2+1 ek)
  • 1 tk mustár
  • 3 ek apróra vágott ecetes uborka vagy savanyított gyöngyhagyma
  • 0,5 dl száraz fehérbor

A tarját kiklopfoljuk, ha van a szeletben vastagabb hártyás rész, azt kés hegyével bevágjuk, hogy ne húzza össze húst a sütésnél.

Az olívaolajat felhevítjük, hozzáadjuk a fél evőkanálnyi vajat, majd a húst nagy láng felett mindkét oldalán fél-fél percig színesre sütjük. Sózzuk, borsozzuk, majd a lángot ezután mérsékeljük, és így sütjük még oldalanként 4-5 percig. Akkor jó, amikor beleszúrunk és már csak barnás lé jön a húsból, nem pirosas. Ha kész, kivesszük, lefedett tálban melegen tartjuk, a visszamaradt zsiradékba dobjuk a meglapított gerezd fokhagymát, fél perc sütés után felöntjük a borral, hozzáadjuk a mustárt, majd beforraljuk, amíg egészen sűrű nem lesz. Végül hozzáadjuk a felaprított ecetes uborkát/gyöngyhagymát, összeforraljuk, és hozzákeverjük a maradék vajat.

A húst tányérra szedjük és meglocsoljuk a mártással.

Címkék: ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Vacsora 15 perc alatt: sült tarja ecetes uborkával/gyöngyhagymával

Belly
2011. március 15., kedd

Nagyon finom lehet.

Dóri
2011. március 15., kedd

Remélem a retro-részleget is továbbfejleszted majd, nagyon szeretem a stílusát:)

Emese
2011. március 15., kedd

Én személy szerint nagyon örülök, hogy lesznek gyors – ámde finom :) – receptek a jövőben is.
Szorgos dolgozóként nem vagyok túl sok esti idővel és energiával ellátva, de azért a rendes vacsora azért kell :)
És szuperek a babareceptek – még felnőtteknek is, úgyhogy kérlek folytasd őket!

killervidra
2011. március 15., kedd

Belly, örülök hogy tetszik! Tényleg nagyon finom. :)

Dóri, örülök hogy tetszik a retro vonal, tervbe van véve pár dolog, remélem összejön a közeljövőben. :)

Emese, köszönöm és igyekszem! :) Csak a nagyon kifejezetten babás receptek kerülnek le az oldalról, a családi baba-mama-papa:) receptek maradnak itt továbbra is, csak kapnak egy címkét. :) A gyors, egyszerűbben elkészíthető, de finom receptekre úgy látom, hogy van igény, és ezt teljesen meg is értem, én is az ilyeneket részesítem előnyben munka után/közben. :)

Jenis
2011. március 18., péntek

Most ért haza Barna egy friss másfél kilós tarjával! :) Gondolatolvasás?

killervidra
2011. március 18., péntek

:)))
Lehet. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)