Csokoládés gesztenyés trüffeltorta aszalt szilvával, datolyával

2011. február 15, kedd | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1010690

Nem egy fotogén darab, elnézést kérek érte, de az íze az garantáltan mindenkit kárpótolni fog a látvány miatt. Ha most egy ideig nem lesz majd új sütemény a blogon, annak is csak az az oka, hogy most folyamatosan csak ezt sütit készítem. Az érdem érte pedig Mammáé és Gabahé, akik a facebookon felvetették ezt a gesztenye-aszalt szilva-datolya kombinációt, és jól elültették a bogarat a fülembe. Meg persze Gordon Ramsayé, aki közzétette Hugh Fearnley-Whittingstall (közismertebb nevén a pasi a River Cottageból) receptjét a Vasárnapi ebéd című szakácskönyvében, amit én kissé átfazoníroztam, és a történet itt már annyira bonyolult, hogy kár is lenne folytatnom. Szóval lett belőle ez a trüffeltorta, még a múlt héten- meg azóta vagy háromszor. Nincs benne liszt, de senkit nem áltatnék azzal, hogy diétás darab. Ellenkezőleg. Rengeteg csoki és egyéb bűnös dolgok, lágy, szinte krémes tészta, szóval csupa csupa kényeztetés.

  • 1X26 cm kapcsos tortaformához vagy 2×18 cm kapcsos tortaformához
  • 25 dkg előfőzött gesztenye vagy natúr gesztenyemassza
  • 15 dkg étcsokoládé (70%)
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg tejszín
  • 15 dkg sötét nádcukor
  • 4 tojás
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 3 ek sötét rum
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg datolya

Az aszalt szilvát félbe, a kimagozott datolyát kisebb darabokra vágom.

Az összetördelt csokoládét a tejszínnel és a vajjal együtt megolvasztom, majd hozzáadom a cukrokat, datolyát, rumot és a felengedett gesztenyepürét is. Alaposan kikeverem, ha langyos, megy hozzá a tojások sárgája, ismét alapos keverés, amíg a cukor feloldódik és a massza kivilágosodik egy kissé.

A tojások fehérjét kemény habbá verem. Óvatosan a csokis masszához forgatom a tojáshabot, majd egy sütőpapírral kibélelt (vagy szilikon) tortaformába töltöm. Végül megszórom az aszalt szilvával, amit kissé a tésztába is nyomkodok. (nem kell nagyon, a tészta sülés közben rá fog emelkedni, így az nem szárad majd ki)

Előmelegített sütőben 170°C fok, alsó-felső sütés, 45 perc. A végeredményt tűpróbával ellenőrizzük.

A formában hűtöm ki, mert melegen még kissé lágy a tészta.

Megjegyzés: Nálam jelenleg halomban áll a gesztenye mindenféle formában, ezt a receptet most mélyhűtött főtt, darált gesztenyéből készítettem (Interspar). Viszont a natúr massza könnyebben beszerezhető, és ebben a receptben jól helyettesítheti az előfőzött gesztenyét.

Ha előfőzött egész gesztenyénk van, akkor azt a vajon fedő alatt, kis lángon pároljuk puhára, majd botmixerrel vagy krumplinyomóval pürésítsük és így adjuk az olvasztott csokoládéhoz. Ekkor természetesen a csokoládét csak a tejszínnel együtt olvasztjuk, majd hozzáadjuk a vajas gesztenyemasszát, utána minden mehet tovább a recept szerint.

P1010700

Címkék: , , , , ,

9 hozzászólás a bejegyzéshez: Csokoládés gesztenyés trüffeltorta aszalt szilvával, datolyával

florentine
2011. február 15., kedd

hú de jó, hogy feltetted! nagyon régen tervbe vettem, talán most végre én is megsütöm

killervidra
2011. február 15., kedd

Szia Florentine, örülök hogy tetszik! :)
Azért ez a recept egy kicsit át lett szerkesztve, ha az eredetit szeretnéd inkább, akkor bepötyögöm:
25 dkg étcsokoládé
25 dkg vaj
25 dkg meghámozott főtt gesztenye
1,25 dl teljes tej
1,25 dl tejszín
12,5 dkg kristálycukor
4 tojás
Az elkészítés menete viszont közel azonos. A gesztenyét a forró tej+tejszínnel pürésíti, a csokit a vajjal olvasztja össze, a többi a fentiek szerint. :)

TeaRoom
2011. február 17., csütörtök

Ez fantasztikusan néz ki! Kipróbáljuk!

starfokker
2011. február 17., csütörtök

de igenis szép darab! :)

killervidra
2011. február 17., csütörtök

TeaRoom, örülök hogy tetszik! :) Igazából az íze sokkal jobb a látványnál. :)

Starfokker, köszi, örülök hogy tetszik. :) A férjem szerint úgy néz ki, mintha a tektonikus mozgásokat próbáltam volna sütivel modellezni. :) De lehet, hogy csak ő a túlságosan kekec. :)

Raindrop
2011. február 18., péntek

Gyönyörűen sikerült, és igenis fotogén! :D
Sajnos a datolyával nem vagyok barátságban, de a többiek finomak együtt.
Ha nem haragszol, icipici megjegyzés, a címben a t betűt egy hellyel előrébb is teheted. :)

killervidra
2011. február 18., péntek

Raindrop, köszönöm, örülök hogy tetszik! :) A külsejével meg barátkozom. :)
A datolyát talán lehetne helyettesíteni apróra vágott mazsolával is, bár akár el is hagyható. Nagyon finom ez a gesztenyés torta mindenféleképpen. :)
A helyesbítést pedig köszönöm, én észre sem vettem. Mostanában zsinórban írom el a címeket… Javítottam! :)

Mamma
2011. március 3., csütörtök

Most látom, hogy itt még nem reagáltam erre, pedig még Gordon Ramsay-vel is egy napon, pardon lapon lettünk említve, hjajj :))
Én a már kész, vákumozott gesztenyét szeretem, azt kéne valahogy belecsempészni, nem szeretném szétnyomkodni, kár érte :)).
Majd gondolkodom!
Van Nigellának egy hasonló receptje (nem hasonló, de az jut erről eszembe), Peppernél láttam és már rengetegszer sütöttem, aszalt szilvás és whiskys, ragacsosan finom :))

(De majd csak három hét múlva gondolkodom:))

killervidra
2011. március 3., csütörtök

:))) Hát igen, a nagy GR. :) De az aszalt szilva-datolya hozzá az Tőletek származik, és viszi az egész receptet a hátán! Szóval az érdem Titeket illet! :)
Ebben liszt helyett van a gesztenye, szóval ez a recept nem nagyon alkalmas rá, max ha még teszünk plusz egész gesztenyét a tortába (azért az úgy viszont elég jó lehet :) ), de az a Pepper-féle felkeltette az érdeklődésem, utána is nézek mindjárt. :) Az egész gesztenyés valami folyamatban van, miután rájöttem, hogy az összes fiú odáig van ezért a kombinációért, elég sűrűn fordul elő nálam mostanában. Ez is, meg más is, csak hát az idő, meg a fényviszonyok nem kedveznek a blognak. :) De azért ha majd valamivel korszakot alkotok, jelentkezem. :)
(Nyaralás? :) )

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)