Kacsamell saláta körtével, rukkolával

2011. február 2, szerda | kacsa, saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

P1019917

Hát most tudom, hogy nem leszek népszerű, mert már megint egy saláta, pedig kint még mindig -10°C az átlaghőmérséklet, és megint kacsamellből, ráadásul itt még a végére sincs odaírva hogy jó ez fetával is, mert ez most egy teljesen kacsa alapú saláta, és nem tehetek róla, de teljesen rákattantam. Persze jól jön hozzá több kilónyi pecsenyekacsamell adomány a szülőktől, de ha nem dől ránk a mélyhűtőből a szárnyas ezen testrésze, még akkor is megéri beszerezni hozzá, mert ez a saláta tényleg, és megdöbbentően és annyira finom! És ünneplős is, meg sima hétköznapi kényeztetős is lehet, mert laktató is, meg elegáns is egyszerre, és finom, finom, finom! Na elég meggyőző voltam?

  • 2 fél fiatal pecsenyekacsamell, bőr és csont nélkül (30 dkg)
  • 3-4 cm gyömbérgyökér (vagy 1 tk szárított, őrölt)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek kacsazsír
  • 2 nagyobb körte (40-50 dkg, keményebb téli körte)
  • 2 salotta (vagy 4-5 dkg édes hagyma)
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tk cukor
  • 5 marék rukkola ( 100 gr)
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek sűrű, édes balzsamecet
  • 2 szelet kalács

A kacsamellekről levágom a hártyákat, lapjában kettévágom, majd vékony (úgy egy centis) csíkokra szeletelem. (a bőréből én közben kisütöttem a zsírt+tepertőt, de ez nem a recept szerves része, csak ha nem volt otthon kacsazsír, akkor így nem is kell külön venni) Ráreszelem a gyömbért és mellédobom a meglapított gerezd fokhagymát.

A körtéket meghámozom, magházukat kivágom, hosszában felszeletelem és meglocsolom a citrom levével. A rukkolát mosom, centrifugázom, a salottát finomra aprítom, a kalácsot kis kockákra vágom.

Egy nagyobb teflon serpenyőben felhevítem a zsír felét és mérsékelt lángon színesre sütöm benne a kalácskockákat. Ha kész, félreteszem, kitörlöm a serpenyőt, felhevítem és a maradék zsíron két perc alatt megsütöm rajta a kacsamell csíkokat. Sütés közben sózom, rázogatom. Kiöntöm egy tálba, alufóliával letakarom és melegen tartom tálalásig. A kacsa helyére dobom a körtét és a salottát, megszórom a cukorral, majd mérsékelt lángon, időnként rázogatva addig sütöm, amíg enyhén rákaramellizálódik a körtére a cukor.

Végül a rukkolát összeforgatom a körtével, kacsahússal, meglocsolom az olívaolajjal, balzsamecettel, a tetejére pedig ropogós kalácskockákat szórok.

P1019896


Címkék: , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Kacsamell saláta körtével, rukkolával

Jenis
2011. február 2., szerda

Most nevetni fogsz. Van egy egész, pucolt házi kacsám a mélyhűtőben. :)

killervidra
2011. február 2., szerda

:))) Hasonlóak a húskészleteink. :)
Iszonyú finom, és még a férfiember is jóllakott vele, érdemes kipróbálni! :)

goog
2011. február 28., hétfő

Az összetevőket én szétválasztottam és elkészítettem főételnek. Kacsa rozéra sütve, körte egészben fehérborban és nádcukorban karamellizálva a végén hagymával. Kalács kacsazsírral pirítósként + olivás rukkola. Négy csinos kis kupac a tányéron!
Ízorgia külön-külön!
Köszönöm:)

killervidra
2011. február 28., hétfő

Hű, ez remekül hangzik! :)
Örülök hogy ízlett! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)