Csokoládékrém

2011. január 25, kedd | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1019714

Gyermekem beteg. Na nem nagyon, csak épp annyira folyik az orra, meg emelkedik a hője, hogy ne tudjam vinni a bölcsibe még arra az egy-két órára sem, amit egyelőre ott töltünk. (Pedig egyébként egészen kezdte megszokni. Vagy megszeretni. Legalábbis eddig azt hittem.)

Tehát beteg, és itthon vagyunk ismét, a jól megszokott hadiállapot közepette, ami nagyjából úgy fest mintha tornádó söpört volna végig egy játékbolton, majd a nappalink közepén tette volna le a hordalékát, minek a tetején egy vigyorgó és göndör (ugyanakkor nagyon hangos) kacajokat hallató kisded rohangál fel és alá. Akit érdekes módon itthon nem zavar sem a láz, sem a takonykór, ki érti ezt… A lelki békéje pedig teljes, tudván hogy ma sem megyünk sehová anya és apa nélkül. Ha viszont ezzel azt is akarom mondani, hogy engem kicsit a pánik felé kerget ezzel, mert el sem merem gondolni, mi lesz velünk, ha már én nem ülök majd ott vele  a böliben, akkor csak finoman érzékeltettem a lelkiállapotomat. Na az ilyen helyzetekre való ez a csokikrém. Nagyon gyorsan és egyszerűen készül el, és még Doctor Pepper Könyves Kedd mozgalmába is szépen illeszthető, tekintve hogy ez a recept az 500 Csokoládés finomság című szakácskönyvből származik. Egész jó kis könyv, elég szép fotókkal, az ára sem rengeti az eget, a receptek is működőképesnek tűnnek benne, szóval mindenkinek csak ajánlani tudom aki hozzám hasonlóan a gasztromagazinok helyett inkább másodvonalbeli szakácskönyvekben utazik. (ha van még ilyen rajtam kívül egyáltalán)(ez pedig tulajdonképpen csak a magyarázkodás volt, hogy a Magazine Mondayben miért nem nagyon fogok részt venni)

Tehát. Eredeti receptben Kahlua szerepel, de kávélikőrt jelenleg nem tartok itthon, ezért én grappából készült diólikőrrel helyettesítettem, ezzel már elég jó élményeink voltak corretto témakörben is (itt sem csalódtunk benne), viszont szerintem Amarettoval is remekül működhet. Továbbá a recepthez nyers tojás kell, ezért én most abból nem házit használtam, hanem felkutattam belőle UV C fénnyel fertőtlenített felszínűt, ezt pedig Nyíregyházán az Intersparban találtam.

  • 6 adag
  • 20 dkg étcsokoládé (70%)
  • 3 dl tejszín
  • 4 ek nádcukor
  • 2 ek erős presszókávé (= 1 ristretto)
  • 2 ek diólikőr
  • 2 tojás
  • kakaópor

A tejszínt felforralom a cukorral, majd lehúzom a tűzről.

A csokit turmixgépbe tördelem, hozzáadom a kávét, a likőrt, a jégzsinórtól megszabadított tojásokat, majd összemixelem. Kinyitom a turmixgép kancsójának a tetején lévő adagolónyílást és a meleg cukros tejszínt folyamatos keverés közben hozzácsorgatom. Nem állítom, hogy nem fog mindent összefröcskölni, de ez volt a receptben és végül is működik.

A kész, habos krémet mokkás csészékbe öntöm szét és fogyasztás előtt legalább 2 órára hűtőbe rakom. Elég tömény, szóval tényleg nem túlzás a 6 adag. Tálalás előtt pedig kakaóport szitálok a tetejükre.

Megjegyzés: Azóta készült egy gyerekbarát változata is, ebbe 10 dkg tejcsokoládé, 10 dkg étcsokoládé, 3 dl tejszín, 4 ek juharszirup, 1 ek (házi) vaníliás cukor, késhegynyi őrölt fahéj és 2 tojás kerül.

P1019745

Címkék: , , , ,

18 hozzászólás a bejegyzéshez: Csokoládékrém

Beatbull
2011. január 25., kedd

Uhh, ez a kanál az alsó képen … nagyon ütős ;)
Remélem, hamar felépül a gyermeked. Bár a bölcsi tök jó, így legalább mindent elkap, amit el kell ;)

Elif
2011. január 25., kedd

Fantasztikusak ezek a képek, csak bámulok és ámulok! Gyors gyógyulást a gyerkőcnek!

Zita
2011. január 25., kedd

Nyam-nyam! Csokiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! :)

Nelli
2011. január 25., kedd

Ez nagyon, nagyon finom lehet!:-)

Gabah
2011. január 25., kedd

Most azonnal jó lesz, köszönöm!
Tamás első bölcsibe beszokós kísérlete kísértetiesen hasonlít az Annáéhoz: hétfőn, kedden mentünk, szerdától láz…a frász kerülgetett (elsősorban A Gyerek miatt, mert még sosem volt komoly láza, aztán meg az bölcsis díj miatt, amit ugye erre az időszakra is ki kellett fizetni), aztán következő hétre minden szép és jó lett.
Gyógyulj meg Tamás! Anna pusszant! ;-)

SpeckoHU
2011. január 25., kedd

Tudsz élni:)
Nekem ez ultrabrutál “kaja”.
Én tegnap Brownie-t csináltam. Az a legjobb csokis sütemény.

Doki
2011. január 25., kedd

wowh, marha jó képek. üdv a mozgalomban:) és elég jó a cucc is…

killervidra
2011. január 25., kedd

Beatbull, örülök hogy tetszik! :) Csipi miatt nem kell aggódni, rohamosan javul az állapota ahogy apa és anya közelbe ér. :) És igaz, valóban mindent elkap, nem is baj, hogy annyi szabadságom maradt az elején, szerintem többnyire itthon boldogítjuk majd egymást. :)))

Elif, örülök hogy tetszenek a képek és köszönjük! :)

Zita, örülök hogy bejön. :)))

Zsuzska, nagyon köszönöm, nagyon kedves Tőled, hogy rám gondoltál! :)

Nelli, valóban az, érdemes kipróbálni! :) Örülök hogy tetszik! :)

Gabah, :)))).
Tamás is eddig csak egyszer volt beteg, az is egy babalátogatás kapcsán. Mi akkor túlestünk a nagy riadalmon a magas és szinte csillapíthatatlannak tűnő láz miatt. Nem ez volt életünk legkönnyebb élménye, teljesen megértelek… Ez most szerencsére nem olyan komoly, épp csak annyira, hogy ne menjünk a bölibe megfertőzni a többi picurit. Meg nálunk szerncsére csak az ott töltött napok után kell fizetni.
A puszit köszönjük és viszonozzuk! :)))

SpeckoHU, örülök hogy tetszik. :) A brownie valóban a legjobb csokis süti, osztom a véleményed. Én karácsony körül voltam teljesen rákattanva (mármint legutóbb. Mert az ilyesmi amúgy velem évente 2-3 alkalommal előfordul). Imádom. :)

Doki, köszi! :) Örülök hogy tetszenek! :)

ottis
2011. január 25., kedd

Nagyon finom lehet, és a képek is gyönyörűek!

killervidra
2011. január 25., kedd

Ottis, köszönöm! :) Tényleg finom, érdemes kipróbálni! :)

trinity
2011. január 26., szerda

Ellenállhatatlan. A fotó is, meg ami a csészében van, az is.
Jobbulást a picurnak, neked meg nyugit. Mi ezt az oviban csináltuk végig és 3x :DDD

killervidra
2011. január 26., szerda

Trinity, örülök hogy tetszik! :)
Igen, sejtem én, hogy ennek ez a rendje, csak hát ő az én egy szem kis fiam és eddig még csak egyszer volt beteg… A másodiknál már lehet hogy könnyebb lesz. :)

Raindrop
2011. február 20., vasárnap

Visszajöttem egy kicsit olvasgatni. :)
Nagyon szeretek itt lenni!
Ezt holnap ebéd utánra megcsinálom. Napok óta valami tömény csokisat ennék, örülök ennek a receptnek! :)
Csodásak a fotók, tényleg nem lehet neki ellenállni… és nem is akarooooooooook! :D

killervidra
2011. február 20., vasárnap

Raindrop, nagyon köszönöm és nagyon örülök neki! :) Örülök hogy tetszenek a fotók is! :)
Ez a csokoládékrém tényleg töményen csokoládés és veszélyesen finom, szerintem a célnak pont megfelel. :)

Raindrop
2011. február 20., vasárnap

Most végeztünk az ebéddel, és hihetetlenül finomra sikerült a krém! Sajnos nem maradt belőle egy falat sem, legközelebb nekünk dupla adag kell, hogy estére is maradjon. :D
Bekerült a saját receptes füzetembe is, köszönöm még egyszer! :) Gondolom a rászokásért nem vállalsz felelősséget… :)

killervidra
2011. február 20., vasárnap

Raindrop, annyira örülök hogy ekkora sikere lett! :)
Sajnos a rászokásért tényleg nem tudok felelősséget vállalni, mert én is így jártam vele. :)

sj
2011. december 10., szombat

Szia! Nagyon jól néznek ki a képek, a receptet is kipróbálom majd feltétlen! Azt szeretném megkérdezni, hogy ezeket a poharakat és kanalat, amelyek a képeiden vannak, hol vetted? Segítségedet köszönöm előre is! Kellemes Ünnepeket Kívánok!

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)