A csokoládé, ha színes: sárga és zöld “fehér” csoki falevelek

2010. december 17, péntek | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1018887

Jó, igen, tudom, mostanában mindenki szebbnél szebb bonbon csodákkal árasztja el a blogokat, és ez megint már csak egy vicces csoki, de nem tudok mit tenni, én ezekkel egyszerűen szerelembe estem. Meg ha úgy nézzük, ezt még a legkétbalkezesebb kezdők is el tudják készíteni (és abba most ne menjünk bele, hogy melyik kezdő tart otthon matchat meg narancsvirágvizet). Egyébként a szín után mentem, de az íz sem lett rosszabb mint a látvány (félreértések elkerülése végett szerintem ugyanis ezek szépek), szóval nagyon finom lett mindkettő, én meg is lepődtem, mert azt hittem, hogy ilyen koncentrációban túl töménynek hatnak majd a ízesítők. De nem. Meg persze egyszerre csak egy levélkét eszünk meg, az úgy nem sok semmiből, sem sáfrányból, sem csokiból, sem matchaból. (ugye?)

Na a hosszúra nyúlt bevezető oka az, hogy a matchas után kinyalakodtam az olvasztásra használt edényt, így némileg aktív vagyok. (nagyon fontos: ha éjszaka állunk neki bonbont gyártani, mert mondjuk nem tudunk aludni, akkor ne együnk fel minden morzsányi zöld teás hulladékot, mert nem is fogunk tudni a továbbiakban sem, és az éjszaka közepén kínunkba bő lére eresztett bevezetőket írunk majd a gasztroblogunkba alvás helyett)

Egyébként ez még mindig az Aldis szilikonos pralinéforma (a GasztroShopos egyelőre még idegenben), de ismét csak azt tudom mondani, a bonbonkészítéshez már bevált szilikonos jégkockatartó ide is megfelel.

Az adag erősen teszt, vagyis csak mutatóba készült néhány, így első körben, de nyugodtan fel lehet szorozni a megfelelő darabszámra.

  • 4 db zöld, matchaval
  • 5 dkg fehér csoki
  • 1 tk matcha

A csokit apróra töröm, majd hozzáadom a matchat és megolvasztom, óvatosan vízgőz/ kis láng felett. Kevergetni nem kell, mert összeugrik és túlságosan felhevíteni sem szabad, mert szintén összeugrik. Ahogy kenhető, már veszem is le a tűzről, simára keverem és a bonbonformába adagolom, egy spatulával a tetejét elsimítom, leszedem a szélekről a felesleget. A formát érdemes néhányszor az asztalhoz ütögetni, hogy eltávolítsuk a légbuborékokat.

Ha teljesen kihűlt, kiszedem a formából.

  • 4 db sárga, sáfránnyal, rózsavízzel
  • 5 dkg fehér csoki
  • 6-8 szál sáfrány
  • 1 tk narancsvirágvíz
  • 1 tk rózsavíz

A narancsvirág- és rózsavizet felforralom a sáfránnyal együtt (ezt én úgy csináltam, hogy egy evőkanálba öntöttem össze és a láng felé tartottam), addig amíg kb 1 mokkáskanálnyi folyadék marad csak. Ha hosszabb szálas a sáfrány, ezeket szét lehet előtte vagdosni/tépdesni.

Az apróra tördelt csokihoz adom a sáfrányos folyadékot, majd vízgőz/ kis láng felett kavargatás nélkül megolvasztom. Ha már kenhető, lehúzom a tűzről, simára keverem, majd a formákba adagolom. Ez nem lesz olyan sima, mint a matchas, a vizes komponens miatt kicsit túróssá válik, de dermedés után ez is szép lesz. Itt is ügyelni kell a túlmelegítés elkerülésére, még ha nehezebb is észrevenni az eltérő állag miatt. Mivel ez nem annyira folyós lesz, inkább kenőcsös, ezért az adagolásnál kiskanállal alaposan belenyomkodom a formákba a csokit, a széleket, tetejét padig a végén spatulával kiigazítom.

Kihűtöm majd kiszedem a formából.

Címkék: , , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: A csokoládé, ha színes: sárga és zöld “fehér” csoki falevelek

ChefViki
2010. december 17., péntek

Elképzeltelek, ahogy evőkanálban melegíted láng fölött a cuccot :-DD Nem semmi csaj vagy :-)))
A végeredmény viszont páratlan, baromira tetszik!

killervidra
2010. december 17., péntek

:)))
Igen, mindenből tanulhat az ember. Legalább valami haszna is volt, hogy ilyen filmeket is néztem. :)
Örülök hogy tetszenek! :)

Raindrop
2010. december 18., szombat

Jaja, elég szép bonbonok vannak a blogokon, de ez ritka különleges és nagyon szemet gyönyörködtető! Én ezt fogadnám el ajándékba, nagyon kitűnik az átlagból. :)

killervidra
2010. december 19., vasárnap

Raindrop, nagyon köszönöm! :) Örülök hogy ennyire tetszik! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)