Szaloncukor 2x:kókuszos és rumos diós mazsolás

2010. december 15, szerda | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1018709

A főzősulis lányoknak.

Tulajdonképpen nem olyan nehéz házilag szaloncukrozni, csak rá kell szánni magunkat (meg az időt, mert azért ez elég macerás munka), az eredmény pedig kárpótol a fáradtságért.

A csomagolásnál végül a cakkozott zsírpapír+ színes fólia mellett döntöttem, így oldódott meg a tavalyi dilemma, hogy lehet e nem étkezési csomagolópapírba szaloncukrot csomagolni. Így legalább nagyon oldszkúl lesz. Már csak fóliát kell szereznem hozzá…

  • 12 db
  • 8 dkg darált dió
  • 10 dkg mazsola
  • 0,5 dl rum
  • 1 ek nádcukor
  • étcsoki a bevonáshoz (50% kakaótartalmú, nagyjából 10 dkg)

A rumot felfőzzük a mazsolával és cukorral, addig melegítjük, amíg az összes folyadékot magába nem szívja a gyümölcs. Késsel (vagy késes robotgéppel) nagyon finomra aprítjuk, majd összegyúrjuk a finomra darált dióval. A masszából szaloncukor méretű és formájú rudakat formázunk, majd olvasztott csokiban megmártjuk.

A mártás menete: a csokit vízgőz felett vagy vastag aljú edényben a legkisebb láng felett addig melegítjük, amíg épp csak megolvad. Lehúzzuk a tűzről, majd minden rudat egyesével megforgatunk benne, lecsepegtetjük a fölösleget és szilikonos sütőlapra tesszük hűlni.

  • 16 db
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg kókusztej
  • 3 ek cukor
  • 2 tk étkezési keményítő ( 3 gr)
  • étcsoki a bevonáshoz (50% kakaótartalmú, nagyjából 15 dkg)

A kókusztejet összefőzzük cukorral és fél deci vízzel, majd hozzákeverjük a keményítővel jól elkevert kókuszreszeléket és addig melegítjük, amíg a kókusz felszívja a folyadékot. Sűrű, jól formázható masszát kell kapnunk. Kihűtjük, formázzuk, majd bevonjuk. A csokit itt nekem egyszerűbb volt két fázisban felvinni, mert a kókuszreszelék így nem keveredett el benne és sima maradt a bevonó is. Ehhez első körben ecsettel lekentem a rudak alját, majd ezt hagytam hűtőben (teraszon) megszilárdulni, utána megfordítottam és ecsettel lekentem a maradék részeket is.

Címkék: , , , , , ,

8 hozzászólás a bejegyzéshez: Szaloncukor 2x:kókuszos és rumos diós mazsolás

Partizánorsi
2010. december 16., csütörtök

Óh, ez a diós nekem most nagyon jól jött, így legalább fel tudom használni a tegnapi bejgliböl véletlenül kimaradt mazsolát… Igaz, áztatott, de majd kiszárítom elötte :-)

killervidra
2010. december 16., csütörtök

:)))
Hát vagy csak elég nem felfőzni rummal. Persze akkor már nem lesz rumos, értem én. :)
Örülök hogy bejött a recept! :)

Partizánorsi
2010. december 21., kedd

Igen, a rumos íz lenne a lényeg :-) Mindegy, a maradék mazsola közben elfogyott mákos kiflipudingba (mákos guba sütöben megsütve), de ez a szaloncukor még mindig tervben van. Bár elötte még a három napja készített málnazseléset (Ízbolygó) kellene végre bevonni csokival…

killervidra
2010. december 21., kedd

:)))
Nagy project ez a szaloncukrozás! :)
A zselésnek én neki sem mertem vágni, pedig imádom azt a receptet…

Partizánorsi
2010. december 21., kedd

Nagy projekt, mert itt ugye nincs… Tehát ha szaloncukrot akarok enni, csinálnom kell magamnak :-) A zselé eddig jól néz ki, remélem, a bevonást is túléli…

killervidra
2010. december 21., kedd

:)))
Hát nálunk kapni, de ugye én meg nem is szeretem a szaloncukrot annyira…
A fiúk miatt viszont bármit! :)

Nyárikonyha
2010. december 24., péntek

kifejezetten tetszenek, pedig utálom a szaloncukrot. pont most kaptam egy hatalmas dobozzal, de nem fogom megkóstolni. a tiedet viszont simán.

killervidra
2010. december 25., szombat

Nyárikonyha, köszönöm! Örülök hogy tetszik! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)