Gyömbéres mézes keksz

2010. december 15, szerda | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1018735

Nagy omlós kekszek szempillantás alatt, az a kategória, amit szerencsére annyi ideig tart csak elkészíteni, mint megenni. Karácsonyra szerintem ideális, ha már az összes kézműves remek elfogyott, de a vendégség még nem.

  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg méz
  • 1 ek nádcukor
  • 1 tk gyömbérpor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 1/4 tk sütőpor

A liszteket elkeverem a sütőporral és a szódabikarbónával, majd összegyúrom a többi hozzávalóval.

Egy nagyobb darab folpack fóliát letekerek és a tésztából hengert formálok a fólia közepén. Betekerem a fóliába, mint a szaloncukrot, így még szép egyenletes vastagságú 4-5 cm átmérőjű henger alakúra formázom, majd megy a hűtőbe egy órára, amíg megszilárdul benne a vaj.

Éles késsel fél centis szeleteket vágok belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsiben teszem egymástól távolabb, meg fog nőni sütés közben. Előmelegített sütőben, 180°C hőmérsékleten (villanysütő, alsó-felső sütés), 10-12 perc.

Sütőlapon hűtöm ki, csak hidegen szedem fel, mert melegen még lágy.

Megjegyzés: Ízesítéssel lehet variálni, mehet bele mézeskalács fűszerkeverék, vaníliás cukor, reszelt citrom vagy narancshéj is.

Címkék: , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Gyömbéres mézes keksz

Judit
2010. december 17., péntek

Előszörre rögtön két adagot készítettem és nagyon finom lett! Mézeskalács fűszert tettem bele gyömbér helyett.
Gyors, egyszerű, köszönöm! :)

killervidra
2010. december 17., péntek

Judit, nagyon örülök hogy ízlett! :)

Partizánorsi
2010. december 21., kedd

Nagyon jó kis recept, kétféle is készült belöle pénteken: mézeskalács-füszeres és narancshéjas. Nem mintha nem lenne 1000 másik receptem otthon, de most egy gyors kellett… Csak egyet árulj el: hogy lesznek a keszek szép kerekek és lyukmentesek? Nekem a hengerezésnél valahogy a rudak közepén mindig marad levegö (nem csak ennél a receptnél), így a középsö részböl vágott kekszek lyukasak. Plusz a henger mindig ellapul, elöször a hütésnél (lágy, amikor a hütöbe teszem), aztán a vágásnál a kezem melegétöl (ezt mondjuk ki lehet küszöbölni, ha nem késsel, hanem céraval vágom, mert akkor nem kell hozzányúlni). Mindig úgy irigykedek a szép kerek kekszekre :-) Mindegy, nagyon finomak lettek.

killervidra
2010. december 21., kedd

Orsi, örülök hogy ízlett! :)
A lyukmentesítéshez alaposan össze kell nyomkodni, döngölni a tésztát. A tálban, amiben gyúrom, már jól összemoncsikolom, dolgozom a tésztát (erre most jobb szó nem jut az eszembe), aztán a formázást ugyan már a folpackon csinálom, de ott is lehet még tömöríteni, és csak azután formázni hengeresre. Nem baj, ha ezen a ponton egy kicsit jobban megolvad, utána a hűtőben úgyis visszadermed.
A szeleteléshez keményre kell dermeszteni a tésztát, ha a hűtőben nem elég alacsony hozzá a hőfok, akkor lehet a mélyhűtőben is. Aztán a szeleteléshez nagyon éles kés kell, és akkor lehet haladósan csinálni, nem olvad meg közben a vaj.
Remélem valamennyire hasznos voltam. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)