Narancsos diómarcipán

2010. december 7, kedd | alap, desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1018491

Mivel elég sok recepthez fogom ezt használni, ezért inkább egy külön bejegyzésben.

A marcipán a Beatbullnál talált marcipán recept alapján készült, csak ezúttal dióból mandula helyett és narancsosan. Én nagyon szeretem ezt a receptet, mert a massza jól formázható lesz, és ha a szaloncukornál bonyolultabb felhasználást tervezünk a marcipánnak, akkor ez kifejezetten előnyös tud lenni.

  • 40 dkg kész marcipánmasszához
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg (nád) porcukor
  • 2 tk narancsvirágvíz
  • 1 ek narancs kivonat (vagy 1 bionarancs finomra reszelt héja+ 1 ek víz)
  • 3 ek víz
  • 1 tojásfehérje

A cukrot a vízzel, narancsvirágvízzel és narancs kivonattal kavargatva összeforraljuk. Ha nagyjából feloldódott a cukor, akkor jó. Hozzáadjuk a darált diót, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét is, és alaposan összedolgozzuk vele.

A legkisebb láng felett folyamatos kavargatás mellett addig melegítjük, amíg krémes nem lesz. Ez úgy néz ki, hogy először a hő hatására folyékonyabbá válik, mint a melegítés előtt, majd amikor a tojásfehérje elkezdi megkötni a masszát, ismét besűrűsödik.

Lehúzzuk a tűzről, majd addig kavargatjuk, amíg annyira ki nem hűl, hogy kézzel tudjuk tovább gyúrni a masszát. (de ezen a ponton még mindig elég forró, azbeszt kezűek előnyben) Kézzel addig gyúrjuk, dolgozzuk tovább, amíg teljesen ki nem hűl. Ez a rész fontos, ha elblicceljük, egy keményebb, morzsálódó massza marad csak, igazából ebben különbözik ez a recept a legtöbb házi marcipánétól.

hengerré formáljuk, majd szorosan folpack fóliába csavarva a hűtőben tároljuk felhasználásig.

Megjegyzés: A dió lehetőség szerint legyen nagyon finomra őrölve/darálva hozzá, ha nagyobb darabok maradnak benne nem lesz elég sima a marcipán.

Címkék: , ,

7 hozzászólás a bejegyzéshez: Narancsos diómarcipán

Jenis
2010. december 7., kedd

Szuper! Zseniális. :) Mióta a mandula fák kiöregedtek (anyuéknál), nem is gondoltam marcipánkészítésre. Pedig ott áll a fiatal diófa. :)

Puszedli
2010. december 7., kedd

..és még narancsos is! Klassz! :) Szerintem majd kipróbálom.

killervidra
2010. december 7., kedd

Jenis, akkor ez egy jó alternatíva a házi marcipánhoz. :)

Puszedli, örülök hogy tetszik! :)

Beatbull
2010. december 8., szerda

Nagyon jó ötlet és recept ;) Továbbra is a őrölt dara/por finomságán bajlódok – tudom, neked van egy őrlőd, lehet nekem is helyet kellene szorítanom egynek.

killervidra
2010. december 8., szerda

Beatbull, köszönöm! :)
A finomra darálás házilag nehéz kérdés, mandulánál tényleg kávéőrlő kell hozzá, de dióval működik a kézi diódaráló is. Szerencsére. :) (mondjuk a cutter az sajnos nem, abban eltérő méretű darabok maradnak, és nagyon könnyen átmegy az egész egy idő után dióvajba)
Viszont mandulát sikerült beszereznem gyárilag finomra őrölve, így most egy kicsit könnyebb lesz a karácsonyi marcipán project. :)

Ibolya
2010. december 8., szerda

Szia!
Megkérdezhetem, hogy honnan sikerült beszerezned őrölt mandulát? A marcipánhoz narancsvirágvíz és -kivonat helyett lehet narancslevet használni?

killervidra
2010. december 8., szerda

Szia Ibolya! Finomra őrölt mandulát most a Lidlben vettem, tavaly elég darabos volt, amit árultak, de az idén egészen finomra van őrölve.
A narancslé annyira nem jó, inkább a narancsvirágvizet hagyd el belőle, a narancskivonat helyett pedig lehet használni finomra reszelt narancshéjat (ha van, kezeletlen narancsról)+1 ek vizet, illetve narancs alapú likőrt lehet még használni (Cointreau, Grand Marnier, Triple Sec) víz helyett (bár a likőrökkel nem lesz annyira intenzív a narancsos íz, és ha kisebb gyerek is kap belőle, akkor nem annyira praktikus)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)