Savanyú káposzta krémleves

2010. november 30, kedd | babának, leves | Szerző: Herczeg Gabriella

P1018411

Ki tudja miért, mini rákattant a savanyú káposztára.

Aztán itt a tél, mindig jól jön egy kis krémleves. Főleg ha látta már valaki  a fiamat szálas savanyú káposztát enni… Ez itt mindenképpen egy takaríthatóbb verzió.

  • 30 dkg savanyú káposzta (lé nélkül, kinyomkodva mérve)
  • 25 dkg krumpli
  • 1 l húsleves (átszűrve, zsírtalanítva)
  • 5 dkg enyhén füstölt húsos szalonna (erdélyi)
  • 1 kis fej hagyma (5 dkg)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • kis darab (1 cm) szárított erőspaprika (ízlés szerint, elhagyható)
  • tejföl a tálaláshoz

A szalonnát apró kockára vágom és ropogósra sütöm. Kiszedem a zsiradékból, lecsöpögtetem és félreteszem tálalásig.

A felaprított hagymát a szalonna zsírján üvegesre sütöm, majd hozzáadom a savanyú káposztát, a fokhagymát, átforgatom a forró olajos zsíron, és felöntöm a húslevessel. Megy hozzá a felkockázott krumpli, az erőspaprika, babérlevél, só, és még fél liter víz. Fedő alatt addig főzöm, amíg a krumpli megpuhul.

Babérlevelet kihalászom, a levest botmixerrel pürésítem, nem túl simára, szerintem ennek a levesnek jól áll, ha kissé rusztikus, darabos (de a gyerek azért még bögréből tudja nyelni). Tálalásnál a tányérban megszórom a szalonnapörcökkel és adok mellé tejfölt.

Címkék: , , , ,

13 hozzászólás a bejegyzéshez: Savanyú káposzta krémleves

Belly
2010. november 30., kedd

Nagyon érdekesen hangzik,rossz nem lehet!

killervidra
2010. november 30., kedd

:)))
Nem volt rossz valóban! :)))

Hobbychef
2010. november 30., kedd

Érdekes, még nem ettem ilyet.

killervidra
2010. november 30., kedd

Akkor ki kell próbálni! :)

Mamma
2010. november 30., kedd

No. Tényleg finom, üzenem a kétkedőknek. Illetve ez ízlés kérdése, de a végeredmény sokaknak bejön:)) Ezt a savanyúkáposztára, mint krémlevesre értem, én sem gondoltam addig, míg nem főztem.

Takaríthatóbb verzió :)))

killervidra
2010. november 30., kedd

Mamma, köszönöm, már kezdtem furának érezni magam. :)))
A takaríthatóbb verzióról jut eszembe, ma az apja vacsorára sima paradicsomos spagettit rendelt a krémleves második fele után (néha fura az ízlése :) ), és úgy döntött, hogy megtanítja csipit kanállal és villával feltekerni. Desszertes villával és teáskanállal persze, fő a méretarányosság. :)
Na az nem volt takarítható verzió. :)))) (de megtanulta a gyerek, pedig még csak 23 hónapos!!! :))) )

Tearoom
2010. december 1., szerda

De jól hangzik, mi is kipróbáljuk!

killervidra
2010. december 1., szerda

Örülök hogy tetszik, remélem ízleni fog! :)

ChefViki
2010. december 1., szerda

Nincs itt semmiféle kétely! Nagyon jól hangzik! Asszem, a saját tányéromba tennék egy pici tejfölt hozzá, aztán hadd szóljon :-))

ottis
2010. december 1., szerda

Érdekes ötlet, még soha nem ettem ilyent, pedig az íze tényleg finom lehet- A tél hosszú, lehet kipróbálom majd .-)

killervidra
2010. december 1., szerda

Viki, örülök hogy tetszik! :)
De jó hogy mondtad a tejfölt!!!! Kimaradt a receptből, mert a fotózáshoz nem vettem elő. :) Csipi nem szereti levesekbe, úgyhogy én mostanában gyakran nem összefőzöm vele, csak kirakom az asztalra, és mindenki szed belőle, aki kér. Én például kértem, és igazad van, úgy az igazán jó! :) (bár az apja meg anélkül szerette jobban, kire ütött vajon a gyerek? :))) )

Ottis, valóban nagyon finom. És nem az a klasszikus krémleves, egy kicsit darabosra hagytam, így volt benne mit harapni a szalonnán kívül is. Nekünk nagyon bejött! :)

Jenis
2010. december 1., szerda

Ha már itt tartunk én a miénkbe(mert lesz a héten az biztos) teszek majd egy kanál pirospaprikát is :))

killervidra
2010. december 2., csütörtök

Jenis, örülök hogy tetszik! :)
Remélem ízleni fog majd! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)