Sült nyúlcombok fehérbabos savanyú káposztával

2010. november 26, péntek | köret, nyúl | Szerző: Herczeg Gabriella

P1018289

Egy ideig kissé unalmas leszek, de mostanában ritkán jutok működőképes gép elé, meleg szobában, ordítozó kisded nélkül, szóval nem nagyon tudok most önkifejezni(?).

Ismét a Gasztrabbit nyulas bloggerversenyére, ismét a Tetrabbitos nyúlból.

Ez is egyszerű (de nagyszerű), könnyű (mármint elkészíteni), finom.

  • 4 nyúlcomb (hátsó, csontos, fiatal pecsenyenyúlból)(80-90 dkg)
  • 16-20 vékony szelet sózott szalonna (nem húsos, nem füstölt, ez úgy nagyjából 10 dkg)
  • fekete bors
  • fokhagyma, rozmaring ágak ízlés szerint
  • 20 dkg nagy szemű fehérbab
  • 1 babérlevél
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 4 dl alaplé (nyúl vagy csirke)
  • 4 ek finomra aprított hagyma (~ 5 dkg)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt húsos szalonna
  • 2 ág borsikafű ( vagy 1 kk szárított)

A szalonnáról levágom a bőrt és a sózott részt, majd hajszálvékonyra szelem. A nyulat besózom, megszórom frissen őrölt borssal, majd begöngyölöm a szalonnával, hogy mindenhol egyenletesen befedje, így sütés során nem fog kiszáradni a hús. Négy megjegyzés: 1.) a szalonna lehet másmilyen is, akár füstölt, vagy pl bacon, de a nyúlhúsnak olyan finom íze van, hogy kár lenne azt elnyomni, ezért én egyszerű sózott szalonnát használtam hozzá, csak hogy megvédjem a húst a kiszáradástól. 2.) mivel mi nagyon szeretjük a nyúl ízét, csak úgy natúran, ezért a fokhagyma, rozmaring nekem például nem kívánkozott hozzá. Válogatósabb asztaltársaság kedvéért viszont készült úgy is a nyúl, hogy a csont mellett vékony, hosszú pengéjű késsel felszúrtam  húst óvatosan, és az így keletkezett nyílásba tömtem combonként egy gerezd hosszanti csíkokra vágott fokhagymát és egy kis darabka rozmaringot is. Ezt a műveletet egyébként előző este is el lehet végezni. 3.) ha van konyhai kötözőspárga, érdemes a szalonnát lazán rákötözni, így biztosan nem esik le róla sülés közben. 4.) a szalonnától nem kell megijedni, nem lesz zsíros a hús belül, csak kívül. A zsír egyébként majd a tál alján gyűlik fel, a sült szalonnát meg tálalás előtt szedjük le róla. (persze nem muszáj)

A combokat sütőtálba fektetem és 240°C fokra előmelegített sütőbe teszem, ahol a hőfokot azonnal mérsékelem 160°C fokra. Így sütöm 40-45 percen át a combok méretétől függően. Ha a csontig beszúrt hústűt kihúzva már színtelen lé, és nem rózsaszínű bugyog vissza, akkor kész. Tálalás előtt meleg helyen 5-10 percig pihentetem.

A körethez az előző este beáztatott babot friss, enyhén sós vízben felteszem főni egy babérlevéllel, ha megpuhult, leszűröm.

A szalonnát apró kockákra vágom, majd serpenyőben lassan kiolvasztom a zsírját, pörcösre sütöm. Hozzáadom  finomra vágott hagymát, üvegesre sütöm, megy hozzá  a finomra aprított fokhagyma és az átöblített, kinyomkodott savanyú káposzta is. Hozzáadom a csombort, felöntöm az alaplével, sózom ha szükséges és addig forralom mérsékelt lángon, amíg már csak egy kevés lé marad alatta. Tálalás előtt a borsikafű ágakat kidobom belőle.

További nyulas receptek nálam és a GasztRabbiton.

Címkék: , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Sült nyúlcombok fehérbabos savanyú káposztával

Hobbychef
2010. november 26., péntek

Nagyon guszta! Biztos finom is. Azt hittem a hozzávalók alapján, hogy a babérlevélről elfeledkeztél, de aztán a leírásban megtaláltam.
Üdv.

killervidra
2010. november 26., péntek

Hobbychef, köszi hogy szóltál, javítottam! :)
Örülök hogy tetszik! :)

Mamma
2010. november 26., péntek

Ez így nagyon tetszik :) A babos káposztáról a régi Svejk jut az eszembe:)

killervidra
2010. november 26., péntek

:))) Mamma, most hogy mondod, nekem is. :)
Örülök hogy tetszik! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)