Csicsóka saláta almával és egy csicsókás élménybeszámoló

2010. november 19, péntek | hús nélkül, saláta, zöldség | Szerző: Herczeg Gabriella

P1018049

Akkor most egy nagyon egyszerű saláta. Ez még mindig az a kategória, amivel érdemes kezdeni az ismerkedést a csicsókával, könnyű (az étel és az elkészítés is), egyszerű, nagyon finom.

De először néhány szó a csicsókáról. Nem a növénytanról és a hasznos beltartalmi értékeiről, arról mindent meg lehet találni szépen, összeszedetten a Terebessen (de ha valaki azt nem akarná végig olvasni: magas fruktóz tartalma van=édeskés, és cukorbetegek is fogyaszthatják. Magas inulin tartalma van= édeskés, de ez egy nem emészthető cukor, tehát nem szívódik fel, nem hizlal, cukorbetegek fogyaszthatják miatta dettó. Magas rost tartalma van, jó az emésztésnek, viszont puffadást okozhat, egyéni érzékenységtől függően eltérő mértékben (pl csipi olyan lett tőle mint egy luftballon és értelemszerűen azóta kerüli a csicsókával készült ételeket)). Én most inkább még egyéb paramétereiről, ízéről, állagáról, felhasználásáról írnék egy keveset. Kezdem azzal, hogy szerintem nyersen a legfinomabb. Mert természetesen nyersen is ehető, állagra hasonló a hónapos retekhez, ízre pedig minket leginkább a mogyoró és paszternák kombinációjára emlékeztet. Persze lehet puhára főzni, párolni és héjában sütni is, lesznek még csicsókás receptek nálam is, de addig is álljon itt egy gyűjtemény a nekem leginkább tetsző csicsókás receptekből:

Átfogó írás a Bűvös szakácson, receptek tejszínes csicsókához, csicsókapüréhez, krémelveshez, salátához

Sajtkukac Niki csicsókás receptjei (csicsóka rósejbni, csicsókafánk, csicsókás szilvalekváros papucs, csicsóka csőben sütve, csicsókás kelt palacsinta)

Ízbolygó csicsókás receptjei (krémleves gorgonzolával, étcsokival, pogácsa, csicsóka-karfiol gratin)

Beatbullnál pedig fogas cékla jus-vel, kesudióval és csicsókával

Aztán magáról a növényről. Azt elmondhatjuk, hogy nagyon divatosnak számít, hatalmas karriert futott be napjainkra a korábban főként csak takarmányként hasznosított növény, illetve annak is a gumója, amit mi elfogyasztunk. Ebből kifolyólag drága, legalábbis én errefelé olcsón nem láttam. Viszont termeszteni meg felettébb egyszerű, homokos, jó vízáteresztő képességű talajon bőséges termést hoz.  Nálunk vörös homok-erdei magházföld keveréke a talaj ahová került, bő háromnegyed kilót vetettem tavasszal, és 16 kg-ot szedtem fel -eddig. Ez ugyanis csak a szárak kihúzgálása után a talaj felszínéhez közel lévő mennyiség volt. Hát ilyen nagyságrendekben kell gondolkodni róla. Egyébként meg elég egyszer elvetni (lehetőleg tavasszal, a felszínhez közel, mint a krumplit) és mivel a gumókat maradéktalanul felszedni nem lehet, ezért ezután ki sem lehet irtani. Még ha akarjuk sem. Ha meguntuk, érdemes próbálkozni az elárasztásos technikával, bő vízben állva tartósan talán kirohad. Esztétikusnak egyébként nem mondanám, valóban a napraforgóra hasonlít leginkább (növénytanilag ezzel rokon), még a virága is, viszont gyorsan nő és magasra, szóval ideiglenes (azaz tavasztól őszig tartó) sövénynek ideális. A gumók felszedés után hamar veszítenek a fruktóz és víztartalmukból, így érdemes néhány napon belül felhasználni, illetve mindig csak annyit szedni fel, amennyi szükséges, mert a tárolás során veszít ropogósságából, édes ízéből. Hűtőben, hideg helyen persze tovább is eltartható, viszonylag csekély minőségromlással.

Nos, egyelőre ennyi. Meg még a saláta.

Hideg vagy meleg sültek mellé, nálunk sült kacsacomb és a tepsiben mellette sült krumpli kísérője volt. Persze a történethez hozzátartozik, hogy nem a mai volt a létező legjobb párosítás, igazán az egészben sült pisztráng natúr változatának (azaz kakukkfű és fokhagyma helyett csak egy kevés salotta került a hal hasába a citrom mellé) volt ez ideális kísérője, de a csicsókát én amúgy is leginkább a pisztráng mellé kedvelem. Minél frissebb csicsókából készítsük lehetőleg, a nyers csicsókából készült ételeket így érdemes.

  • 20 dkg csicsóka (tisztíva mérve)
  • 20 dkg savanykásabb alma (pl Idared) (tisztíva mérve)
  • 2 tk méz (akác)
  • 2-3 ek hidegen sajtolt dióolaj
  • 4-5 levél friss bazsalikom
  • 3 cm gyömbérgyökér
  • 1 lime leve

A meghámozott csicsókát és almát azonnal a hámozás után durvára reszeljük vagy legyaluljuk, és azonnal meglocsoljuk a lime levével, mindkettő hajlamos ugyanis nagyon hamar megbarnulni. Elkeverjük a dióolajat, mézet, a finomra reszelt gyömbér kinyomkodott levét, kevés sót, majd a salátára öntjük és óvatosan összeforgatjuk.

A bazsalikomot vékonyra felcsíkozzuk, és végül ezt is a salátához keverjük.

Címkék: , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Csicsóka saláta almával és egy csicsókás élménybeszámoló

sajtkukac
2010. november 19., péntek

Már megint egyre jár az agyunk, pont ilyet csináltam tegnap, csak roqueforttal és dióval :-)

killervidra
2010. november 19., péntek

Niki, ez nem először fordul elő! :)
Jól hangzik a diós roquefortos változat! :)

rossamela
2010. november 21., vasárnap

Ez annyira jó, hogy még a dióolaj meg a bazsalikom is lemaradhat róla. És az sem baj, ha lime helyett citrom van rajta. Viszont az almának nagyon ropogós-savanyúnak kell lennie. Nem is tudom, mi volt jobb a kacsa mellé, ez vagy a sült gyökerek.

Hát még ez a saláta egy köveskáli traminivel….

killervidra
2010. november 21., vasárnap

Rossamela, nagyon örülök hogy ízlett! :)
Igazából én is megettem még a felét a kacsa előtt, csak úgy magában. Bár a borjavaslat is remekül hangzik hozzá! :)
Az almát jó hogy írtad, én is gondoltam rá hogy odaírom, milyet használtam, csak aztán elfelejtettem. Most pótolom. :) Valóban a ropogós savanykás fajta passzol hozzá a leginkább. :)

Beatbull
2010. november 22., hétfő

Nagyon jó kis egyszerű saláta és sok kitűnő információ a csicsókáról! Túl gyakran nem kerül elő nálam, mert én is a puffadósok sorát szaporítom sajnos… Köszi az említést ;)

killervidra
2010. november 22., hétfő

Beatbull, örülök hogy tetszik! :) Nálunk most ezek az egyszerű saláták mennek. ;)
Hát én sem lettem itthon túl népszerű a csicsókával, szegény gyerek látni sem bírja, két napig volt rosszul tőle… A férjem nyersen jól bírja, főzve, sütve viszont nem. Szerencsére apu szereti, gyerekkorában rengeteget evett és a nagymamája állítólag isteni dolgokat tudott belőle készíteni, úgyhogy ő legalább lelkes. :)
Az említésért meg igazán nincs mit, remek a recepted! :) Mint mindig. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)