Halburger és halrudacskák házilag a Gasztrotippen

2010. november 16, kedd | babának, más | Szerző: Herczeg Gabriella

P1017618

Ebben a hónapban a halak kerülnek terítékre, halrudacskák és halas szendvics egyszerűen, házilag, a Gasztrotipp babamenüjében, két finom turmixszal megfejelve.

Halburger

A halburger egy halpogácsából, zöldségekből, öntetből és egy házi zsemléből áll, amit persze idő hiányában lehet jó minőségű bolti péksüteménnyel is helyettesíteni. A halpogácsára kerülhet majonéz, házi, de a tejföl is jó választás, ha a baba még nyers tojást nem ehet, vagy tartunk a szalmonellától.

  • 8 db
  • 50 dkg fehér húsú halfilé
  • 1 tojás
  • 4 csapott ek zsemlemorzsa
  • 1 kis fej piknikhagyma (vagy 3-4 dkg vöröshagyma)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld (vagy 4 ek szárított petrezselyem)
  • 2 ek citromlé
  • olaj

A halat késsel apróra vagdaljuk vagy ledaráljuk, majd összegyúrjuk a tojással, zsemlemorzsával, nagyon finomra aprított (vagy szintén darált) hagymával, fokhagymával, finomra metélt petrezselyemzölddel, citromlével, sóval.

Tojásnyi gombócokat formázunk a masszából, ezeket ellapítjuk, majd nagyon kevés olajjal kikent serpenyőben mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük mérsékelt láng felett.

A félbevágott zsömlékbe halpogácsa, lilahagyma, salátalevél és tejföl kerülhet, de mehet bele majonéz, paradicsom is, ízlés szerint.

A házi zsemle hozzá egy ricottával gazdagított tészta, ami így azon túl, hogy sokáig puha marad, még fehérjében is gazdagabb a hagyományos zsömlénél, az elkészítése pedig nagyon egyszerű. Ricotta helyett lehet hozzá azonos mennyiségben sovány túrót is használni, a lényeg, hogy krémes, apró szemcséjű, vizes állagú legyen.

  • 8 db
  • 40 dkg rétesliszt
  • 12,5 dkg ricotta
  • 25 dkg natúr joghurt
  • 3 dkg puha vaj
  • 1 ek (nád)cukor
  • 1 tk só
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • tojás a kenéshez

szezámmag a szóráshoz

Az élesztőt a liszttel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk rugalmas, sima felszínű tésztává, ami a kéztől szépen elválik.

A kelesztőtálat letakarva félretesszük, amíg a tészta duplájára nem kel.

Átgyúrjuk, 8 részre osztjuk és gombócokat formázunk belőlük, amiket kissé ellapítunk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe kerülnek még fél órára kelni. A tetejüket közben lekenjük elhabart tojással kétszer, a második kenés után pedig meghintjük szezámmaggal.

Előmelegített sütőben 200°C fokon 20 percig sütjük, amíg a tetejük kissé megpirul. (villanysütő, alsó-felső sütés)

Rácsra szedve hűtjük ki.

Megjegyzés: Ha 2 év alatti a gyermek, a szezámmagot inkább hagyjuk el az ő zsemléiről.

P1017593

Halrudacskák sütőtökös krumplipürével

A mirelit változat helyett. Percek alatt összeállítható és sütőben sül bő olaj helyett, így igazából a bolti változatnál kevesebb munkával készíthető el. A krumplipürébe rejtett sütőtök pedig értékes A vitaminforrás télen a gyereknek.

  • 4 főre
  • 50 dkg fehér húsú halfilé
  • 2 tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek szárított kakukkfű
  • zsemlemorzsa
  • olaj
  • 60 dkg krumpli (tisztítva mérve)
  • 30 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 dl tej
  • 3 dkg vaj

A halfilét papírtörlővel teljesen szárazra itatjuk, majd 2 centi vastag csíkokat vágunk belőle.

A tojást elhabarjuk a finomra aprított vagy reszelt fokhagymával, a mozsárban, vagy az ujjainkkal porrá őrölt kakukkfűvel és sóval. A halat a tojásba forgatjuk, majd a zsemlemorzsába.

Sütőpapírral leterítünk egy rácsot (ez akár a sütőben található tartórács is lehet), ezt vékonyan megkenjük olajjal, erre fektetjük a halszeleteket. Olajat csepegtetünk a tetejükre, pár csepp elég, nem kell sok belőle. Ha van olajspray otthon, használjuk azt hozzá.

Előmelegített sütőben 15 perc alatt sülnek aranyszínűre 200°C fokon villanysütőben, légkeveréssel.

Közben a püréhez a krumplit és a sütőtököt is kockázzuk fel, a hagymát vágjuk nagyon finomra, és zöldségeket kevés sóval fedő alatt, kis lángon pároljuk puhára a tejben. Ezzel a módszerrel nem főzzük ki a tápanyagokat, sem az ízeket a zöldségekből. Ha megpuhultak, adjuk hozzá a vajat, és habverővel vagy krumplinyomóval pürésítsük, ízesítsük szerecsendióval.

Tálalásnál a rudacskák és a püré mellé lehet még adni vajon párolt borsót, néhány gerezd citromot is, nálunk a halnak citromlével megcsepegtetve lett a legnagyobb sikere.

  • Csokis banán shake
  • adagonként
  • 1 banán
  • 2 dl tej
  • 1 csapott tk kakaópor
  • 1 tk vaníliás cukor

A kakaóport kevés tejjel csomómentesre keverjük és felforraljuk, majd ha a kakaó feloldódott, lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a maradék tejet is. Kihűtjük és turmixgépben a banánnal turmixoljuk.

Megjegyzés: Ha ennél is sűrűbb, jeges shaket szeretnénk készíteni, akkor a banánt darabokra vágva fagyasszuk le, és így adjuk a turmixhoz. Ehhez azonban egy nagy teljesítményű turmixgépre van szükség.

  • Sütőtökös shake
  • adagonként
  • 10 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
  • 2 dl tej
  • ½ kk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tk méz

A sütőtököt kockázzuk apróra, majd a mézeskalács fűszerkeverékkel együtt a tejben fedő alatt, kis láng felett főzzük puhára. Adjuk hozzá a mézet, hűtsük ki és turmixoljuk.

P1017796

Címkék: , , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Halburger és halrudacskák házilag a Gasztrotippen

Pilchard
2010. november 18., csütörtök

A képek mesések,az ételek pedig isteni finomak már képről is!!!

killervidra
2010. november 18., csütörtök

Pilchard, köszönöm! :)

Beastie
2010. november 23., kedd

Van egy kiló fagyasztott cápaharcsa a hűtőben, ami pangasius magyarul (így már nem annyira bíztató) s ez a pogácsás dolog nagyon tetszetőssé teheti a dolgok fekvését :) köszi.

killervidra
2010. november 23., kedd

Beastie, remélem ízleni fog! :)
Ha mirelit halat használsz hozzá, miután az teljesen kiolvadt, érdemes alaposan lecsöpögtetni és szárazra törölni, úgy lesz a legjobb állaga a pogácsának! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)