Ricottás körtés kelt palacsinta

2010. november 7, vasárnap | babának, desszert, kelt tészta, reggeli | Szerző: Herczeg Gabriella

P1017678

Első reakciók.

Férj: “Ezek a kedvenceim, ezek a zőcccséges* palacsinták. @*#$*& finom. Mi benne ez a zöld? Snidling?”

(*zőccség=körte)

Csipi:Fugózus állapotban tömi magába a palacsintát, amikor meg akarom puszilni az arcát, palacsintás tenyérrel elnyomja az arcomat. Férj buzdít, hogy kuttyogjak bele a nyakába, az mindig beválik, de semmi reakció a szájba tömős-palacsintás kézzel eltolóson kívül. Férj így szól: “Elvesztettük.”

Szóval mi benne az a zöld? Bazsalikom. De a konzervatívabb ízlésűek persze készíthetik csak vaníliával is. Meg tisztán rétesliszttel. Mi ma egy félig teljes kiőrlésű lisztből készült, bazsalikomos változatra szavaztunk.

  • 14 darab
  • 15 dkg rétesliszt (vagy fele rétes, fele teljes kiőrlésű búza)
  • 15 dkg tej
  • 1 nagy körte (30 dkg tisztítás előtt mérve)
  • 10 dkg ricotta
  • 2 tojás
  • 4 dkg vaj
  • 2 ek vaníliás cukor (ha van házi, nádcukorral)
  • 5 levél bazsalikom
  • 1 dkg friss élesztő

A vajat megolvasztom, hozzáöntöm a tejet és enyhén meglangyosítom.(ne legyen túl meleg, maximum langyos!) Feloldom a vajas tejben az élesztőt, hozzáadom a tojásokat, liszteket, cukrot, meghámozott, durvára reszelt körtét, ricottát, finomra aprított (vagy mozsárban kevés cukorral szétdörzsölt) bazsalikomot, majd habverővel simára keverem.

Félreteszem kelni, amíg a tészta buborékos lesz és enyhén megemelkedik.

Vastag aljú öntvény teflon palacsintasütőben mérsékelt láng felett sütöm ki, kis merőkanálnyi adagokban, további zsiradék nélkül. (a hagyományos palacsintasütőt persze minden adag előtt ki kell olajozni, mint a hagyományos palacsintánál)

Magában is finom, de lehet mellé adni joghurtos mascarpones krémet is, ami fele-fele arányban natúr joghurtból és mascarponeből áll, kevés nádcukorral édesítve.

Címkék: , , ,

18 hozzászólás a bejegyzéshez: Ricottás körtés kelt palacsinta

Doki
2010. november 7., vasárnap

:) Te, mi az, hogy fugózus? és mi az a kuttyogás?:)

killervidra
2010. november 7., vasárnap

Fugózus tudatállapot: amikor valaki valamilyen mély trauma (pl éhség :)))), de ez most tényleg csak vicc ) hatására elveszti a kapcsolatát a valósággal, és ködös tudatállapotba, disszocatív fugába kerül. Egyébként jár-kel, csinál dolgokat, de fogalma sincs róla, és a gondolatai általában továbbra is a traumára fixáltak. Az ilyen emberek néha napokkal később “ébrednek” fel idegen helyeken, és nem emlékeznek a történtekre. Ijesztős filmek kedvenc alapsztorija.
Kuttyogás: A kuttyogtatás valamiféle halász kifejezés, amikor a víz felszínén valamilyen számomra ismeretlen eszközzel mély, kuttyogó hangokat képeznek, és ezzel hívják oda a talaj mentén lakó halakat. Ez a része nem tiszta, Férj a főfő horgász. De lakásszerte mi arra használjuk, amikor a gyerek mögé lopózunk, és mély hangon, nagy nyomással belebeszélünk a nyakába. Erre ő általában kacag.
Más kérdés? :))))

Delish
2010. november 7., vasárnap

Ez jo, nekem is ugyanezek a kerdeseim voltak ;) en se hallottam meg roluk, de koszi a tudomanyos magyarazatot :) a pali fantasztikus as always :D

killervidra
2010. november 7., vasárnap

:)))
Nincs mit. :)
Örülök hogy tetszik a palacsinta! :)

Doki
2010. november 7., vasárnap

köszi:) több kérdés nincs, de örülök, hogy delish is becsatlakozott, kicsit hülyének éreztem magam:):)

killervidra
2010. november 7., vasárnap

Hát most hogy belegondolok, először én is csak elkerekedett szemekkel hallgattam, amikor a kuttyogás szóba került itthon. :)))
Vannak ezek a szakmai ártalmaink, horgász, orvos, miegymás… :)))

Jenis
2010. november 7., vasárnap

Ne is mondd! Én a telivér lovak családfájáról hallok rendszeresen érdekességeket (ki kinek milyen rokona). Ebben a poén, hogy főként dél-afrikai, chilei vagy török tenyésztésről van szó…

killervidra
2010. november 8., hétfő

:)))
Nem lehet az sem könnyű… :)

SpeckoHU
2010. november 8., hétfő

Egyszer már muszáj kipróbálnom a kelt palacsintát.
Milyen a normál palacsintához képest?
Nehezebb? Laktatóbb? Hányat tudsz belőle megenni?:)

killervidra
2010. november 8., hétfő

Én hármat-négyet, a gyerek ötöt-hetet, az apja meg annyit, amennyi a tányéron van. :)
Állagra hasonló az amerikaihoz, ízre meg olyan, mint egy lapos bukta, legalábbis nekem a túrósról ez jutott eddig eszembe. De elég kiadós, laktatóbb, mint az amerikai. Meg finomabb is. :)

SpeckoHU
2010. november 8., hétfő

Nem tudom milyen az amerikai. Csak a magyart ismerem:)

killervidra
2010. november 8., hétfő

Az amerikai kisebb, ducibb, a tésztájában sütőpor van, és ettől lukacsos, levegős. Kell mellé valamilyen szósz vagy szirup, magában fojtós.
A kelt, a hagyományos magyar kelt az akkora, mint egy normál palacsinta, csak kicsit vastagabb. Én a keltet is úgy sütöm, mint az amerikait, kisebbnek, vastagabbnak, úgy is esszük, általában reggelire, valamilyen szósszal. Ennek a tésztája nem fojtós, az amerikaival ellentétben, főleg a gyümölcsösöké, szóval igazából ezek mellé szósz sem kellene. (de nekem azzal komplett, szóval én nem nagyon szoktam elhagyni)
Egyébként az almás kelt, más tésztával (kevesebb tojás, hígabb tészta) normál méretűnek kisütve létező, hagyományos magyar étel, csak én annak a tésztáját nem szerettem annyira, így változtattam rajta. Az én almás keltemet itt találod.

Cserke
2010. november 8., hétfő

‘Elvesztettük’:)))

killervidra
2010. november 8., hétfő

:)))
Hát igen…

chriesi
2010. november 8., hétfő

Mmmmm!!! Már alig várom, hogy ezt is kipróbáljam.

killervidra
2010. november 8., hétfő

Chriesi, remélem ez is ízleni fog! :)

Raindrop
2010. november 14., vasárnap

Hát az elvesztettük beszóláson, én is térdcsapkodtam. :D
Egyébként nem csodálkozom Pirinyó tudatállapotán, elképesztően jó lehet a palacsinta, mondom mindezt úgy, hogy ettem már ricottás-körtés sütit. Az amerikai palacsinta megint finom, szóval biztosan én is transzba esnék. :D

killervidra
2010. november 14., vasárnap

:)))
Raindrop, köszönöm, örülök hogy tetszik. Tényleg jó ez a ricotta-körte kombináció, érdemes kipróbálni palacsintában is! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)