Barnított vajas fekete tőkehalfilé édesburgonyás krumplipürével

2010. november 5, péntek | babának, hal, köret, saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

P1017571

1 nagyon gyors recept, amiről az édesköményes barnított vaj miatt mindenképpen érdemes megemlékezni.

Mivel azt tűztem ki célul, hogy nem tarthat tovább a fotózás+a poszt megírása, mint az elkészítés, ezért most nemigen beszélnék mellé tovább. Annyit még azért elmondanék, hogy a leggyengébb láncszem ezúttal  a hal volt, ami azért szomorú, mert tegnap a Metroban ezt teljesen friss, aznap kapott áruként aposztrofálták, azért is szaladtam bele, a kissé borsos ár ellenére. Nos a hal a sütés első másodperceiben elkezdet cafatjaira hullani, szóval azt készséggel elhiszem, hogy aznap kapták, de hogy nem volt harmatosan friss, az is biztos. Egy újabb érv a hazai halak fogyasztása mellett. (csak ne szeretnénk annyira a tengeri halakat is…)

Fekete tőkehal helyett használhatunk másfajta filét is, én fehér húsú, de nem teljesen jellegtelen ízű tengeri halfilékkel, vajhallal, nyelvhallal is el tudnám képzelni mondjuk. Meg süllővel, pisztránggal is.

  • 2 főre
  • 2 fekete tőkehal filé
  • 4+1 dkg vaj
  • 1 tk édesköménymag
  • 25 dkg édesburgonya (tisztítva mérve)(~1 kisebb darab)
  • 30 dkg krumpli (tisztítva mérve)(~5 közepes szem)
  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg vaj
  • 1/2 fej salotta
  • szerecsendió
  • 1 lollo rosso
  • 1/2 citrom
  • olívaolaj

A salátát jéghideg vízbe áztatom 10-15 percre, ha kicsit már meg van ereszkedve, ha tökéletesen friss, akkor ez a rész kimarad. Mosom, centrifugálom, a leveleket nagyobb darabokra tépkedem, majd egy mélyebb tálba szórom. Az öntethez 3-4 evőkanálnyi olívaolajt kevés sóval, fél citrom finomra reszelt hájával és levével csavaros tetejű üvegben összerázom, majd a salátára öntöm és összeforgatom vele.

Az édesburgonyát és a krumplit miután meghámoztuk, felkockázzuk, a salottát nagyon finomra aprítjuk, és a tejben kevés sóval fedő alatt puhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk az 1 dkg vajat, reszelünk hozzá szerecsendiót, habverővel/krumplinyomóval alaposan összetörjük, és fedő alatt hagyjuk pihenni.

A 4 dkg vajat egy serpenyőben az édesköménymaggal nagyon kis láng felett elkezdem lassan sütni, barnítani. A barnítás nem egyenlő az odaégetéssel, erre ügyeljünk. Amikor a vaj habos, az illata mogyorós-karamellás, az alján pedig barna (nem fekete!) részecskék jelennek meg, lehúzzuk a tűzről és átszűrjük.

A halfiléket közben szárazra itatjuk, csipesszel eltávolítjuk belőle a maradék szálkát, ha van és a maradék vajban lehetőleg teflon serpenyőben mindkét oldalukon 2-3 percig sütjük. Akkor jó, ha oldalról nézve teljesen kivilágosodott a halhús, ekkor vegyük ki a serpenyőből, nehogy túlsüljön, kiszáradjon.

A halfilét tányérra szedem, bőven meglocsolom a barnított vajjal, szedek mellé az édesburgonyás püréből és  acitromos salátából is.

Nekem citrom egyáltalán nem hiányzott a halra, sőt kicsit bántotta is a nyelvemet az édeskés, bársonyos, meleg (igen, ez mind a barnított vajnak szól!) összképbe tolakodó savanyú íz, amikor Férjét megkóstoltam, de ő meg ragaszkodott hozzá, hogy a hal csak citrommal megcsepegtetve az igazi. Szóval ezt a részt mindenkinek a saját ízlésére bíznám.

Címkék: , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)