Ricottás fehér csokoládé torta

2010. október 25, hétfő | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1017429

Tehát a szülinapi torta. Mák+citrom+fehér csoki, lehetne mondani, hogy elcsépelt, de én inkább szeretek rá úgy gondolni, hogy közkedvelt. Ráadásul Férj nagy kedvence, és hát az ő szülinapjára készült.

A krém az igazi újdonság számomra, mert a ricottával hihetetlenül jó állaga lett. Nem volt túl tömény, és mégsem maradt folyós, nem kellett bele kötőanyag sem, szóval egy pofonegyszerű, de rendkívül finom képződményről van itt szó. A ricottánál persze nem mindegy, milyet veszünk, a 250 gr-os Óvártej vagy a hasonló kiszerelésű és hasonló csomagolású (nem utolsósorban hasonló állagú), dupla árba kerülő olasz lesz a jó választás hozzá (mindkettő kapható a legtöbb szupermarketben), vagyis a finom szemcseméret, krémes, vizes textúra a megfelelő ide, függetlenül attól, hogy az igazi hagyományos olasz házi ricotta feltehetőleg egyáltalán nem ilyen.

Hát röviden ennyi, azt meg nem ígérhetem, hogy nem lesz torta hamarosan igencsak hasonló krémmel a blogon.

  • 18 cm kapcsos formához
  • tészta:
  • 5 tojás
  • 5 ek cukor ( 10 dkg)
  • 5 ek finomliszt ( 8 dkg)
  • 3 ek darált mák ( 2 dkg)
  • 2 dkg vaj
  • 1 mk sütőpor ( 1 gr)
  • krém:
  • 50 dkg ricotta
  • 40 dkg fehér csoki
  • 1 nagyobb citrom reszelt héja és leve
  • díszítés:
  • 5 dkg fehér csoki
  • 1 ek darálatlan mák

A tojások sárgáját a cukorral és az olvasztott, langyosra hűtött vajjal fehéredésig keverem habverővel, enyhén habosra. Hozzáadom a sütőporral összeszitált (vagy összekevert) lisztet és a darált mákot, majd alaposan kikeverem. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verem. Néhány kanál habbal fellazítom a lisztes masszát, majd óvatosan hozzáforgatom a maradék kemény tojáshabot, úgy hogy lehetőleg minél kevésbé törjön össze.

Két 18 cm átmérőjű tortaforma alját és kb 2 centi magasan az oldalát is kivajazom, kilisztezem. (vagy ki lehet bélelni sütőpapírral is) Szétosztom bennük a tésztát, majd előmelegített sütőben 180°C fokon (villanysütő, alsó-felső sütés) 15 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült e. A kisült lapokat rácsra borítva hűtöm ki.

A krémhez felolvasztom az apróra tördelt csokit vízgőz felett vagy teflon edényben nagyon kis lángon, sűrűn kavargatva (nagyon óvatosan, 30°C fok körül már olvad, ennél nagyobb hőfokon viszont könnyen összeugrik). Leveszem a tűzről, majd hozzákeverem az olvadt, langyos csokihoz a ricottát, a citrom levét és nagyon finomra reszelt héját. A krémet kihűtöm.

A tésztalapokat bőségesen betöltöm a krémmel és bevonom. (egy-egy lapot lehet még lapjában kettévágni, így vékonyabb rétegekben lesz a tészta és a krém is, én ezt kihagytam, most ilyen rusztikusabb fazon lett belőle)

A maradék 5 dkg fehér csokit felolvasztom, elkeverem a szemes mákkal, majd 2 mm vastagon szétkenem egy tálcára terített szilikonos sütőlapon. Hűtőbe teszem, majd ha megdermedt, mini süteménykiszúrókkal formákat vágok ki belőle és ezzel díszítem a tortát.(ha felmelegített formával szúrjuk ki, könnyebben megy. Én forró vízbe mártottam és áttöröltem a kiszúrókat minden használat előtt)

Megjegyzés: Ha nincs két kapcsos forma, akkor lehet szögletes tésztát is gyártani hasonló sütési idővel, ennyi tésztához nagyjából egy 20×25 cm tepsi szükséges a matematika szerint.

Továbbá a szeletelős fotók az esti fényekre (+a rendes fényképezőgép hiányára a szülői házban+az elfogyasztott alkoholra) való tekintettel elmaradtak, így egy fázisfotóféleséggel tudom csak érzékeltetni a tészta-krém arányokat.

P1017374

Címkék: , , ,

17 hozzászólás a bejegyzéshez: Ricottás fehér csokoládé torta

ottis
2010. október 25., hétfő

Nagyon szép lett és biztos nagyon finom is!

Frau Paprika
2010. október 25., hétfő

Szerintem a képek így is épp elég érzékletesek.;)
Férjnek pedig boldog szülinapot!

Alexa Christi- Nem vagyok mesterszakács
2010. október 25., hétfő

Gyönyörű, elegáns, mértékletes, ugyanakkor sokatmondó! Olyan flat-cat-es:-))

Nem vagyok “tortás”, de, ha megkínálnál, akkor nem utasítanám vissza semmi esetre sem!

Gratulálok Férjenk a születésnapjához, és Hozzád nem kevésbé:-))

SpeckoHU
2010. október 25., hétfő

Mekkora 5let ez a dermedt csokiból kiszúróval formát vágni:)
Ilyenek nekem miért nem jutnak eszembe?!:)

killervidra
2010. október 25., hétfő

Ottis, köszönöm! :) Tényleg nagyon finom volt. :)

Frau Paprika, köszi, örülök ha így gondolod! :)))
Átadom Férjnek! :)

Alexa Christi, köszönöm, ennek a jellemzésnek külön örülök. :) Én sem vagyok nagy tortás, inkább csak sütni szeretem, de azt sem olyan elvadult módon, viszont ebből most még én is ettem. :) Az első gratulációt átadom, a másodikat meg köszönöm. :)

SpeckoHU, köszi! :)))
Bár igazából ez most egy újrafelhasznált ötlet, a tavalyi mákos fehér csoki karácsonyfák laposabb verziója. :)

Doki
2010. október 25., hétfő

gratulálok. a férjednek is és neked is. ez (is) csodaszép!!

killervidra
2010. október 26., kedd

Köszönöm! :)

Mamma
2010. október 26., kedd

Csatlakozom, utólag is sok boldogságot a szülinaposnak!
Ez a torta nekem is tetszik, megpróbáltam elképzelni az ízét:)) Pont az a habos torta, ami nem émelygős, mégis igazi szülinapi torta:) Szerintem.

killervidra
2010. október 26., kedd

:))) Köszönöm. Ez az igazi dicséret. :)
Átadom a gratulációt az (ex)ünnepeltnek, szerintem utólag is örülni fog neki. :)

trinity
2010. október 27., szerda

Utólag gratulálok az ünnepeltnek! Az arányok látszanak, bőkezűen osztottad a csokit, így jó egy ünnepi tortába! Tökéletes!

killervidra
2010. október 27., szerda

Trinity, köszönjük! :)
Igen, szerintünk is így a jó, azért van a második fotó, hogy senkit ne hagyjak bizonytalanságban, ez nem olyan leheletnyi krémes torta. :)))

Jenis
2010. október 28., csütörtök

Klassz az új “dizájn”! ;)

killervidra
2010. október 28., csütörtök

Köszi, bár én meglepődtem rajta. :)
Az öcsém állította be tegnap este, csak nekem elfelejtett szólni. :)

Esquirol
2010. október 28., csütörtök

Azért tetszik?

Esquirol
2010. október 28., csütörtök

OK. Betűk kakaóbarnák, macska kasztrálva. Mentem sörözni, csá!

killervidra
2010. október 29., péntek

:)))
Köszönöm. :)
Azért ne gondold, hogy tökéletes, eset majd zaklatlak tovább. :)

Férj
2010. október 31., vasárnap

Mindenkinek köszönöm!

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)