Borjúmájkrém aszalt paradicsommal

2010. október 21, csütörtök | borjú, felvágott helyett | Szerző: Herczeg Gabriella

á

Gyors, nagyon, kiadós, és finom. Felvágott helyett. Az egyik legjobb májkrém amit készítettem evör. Érdekes, hogy errefelé nem nagyon tudnak mit kezdeni a borjúmájjal, azon kívül, hogy resztelik, és igazából én több kilónyit kaptam szinte ajándékba, de legalábbis rendkívül jutányos áron, olyan okból kifolyólag, hogy aki vágta a borjút, annak ez nem kellett semmire. Na. A vidéki élet szépségei. Pedig lehet belőle mindenféle blikkfangos meg elegáns dolgot is készíteni. És még májkrémet is.

  • 50 dkg borjúmáj
  • 15 dkg erdélyi szalonna (enyhén füstölt, húsos)
  • 1 fej vöröshagyma (5 dkg)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 nagy zsályalevél
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 marék szárított paradicsom (3,5 dkg)
  • 1 dl sherry fino

A májról lefejtem a tokot (egy ponton éles késsel óvatosan alányúlok, egészen a tok alatt, majd lassan, óvatosan végigvezetem a kést körben a májon, végig szorosan a tok alatt maradva a pengével), majd kivágom belőle a nagyobb erek falát. Felkockázom egyforma, nagyjából 2 centis darabokra. A hagymát, fokhagymát, zsályát felaprítom, a szalonnáról levágom a bőrkét és ezt is felaprítom.

Kiolvasztom a szalonna zsírját, majd üvegesre sütöm rajta a hagymát. Felöntöm a sherryvel és elforralom alóla szinte az összes folyadékot. Hozzáadom a májat, fokhagymát, zsályát, és addig sütöm, amíg a máj kockák mindenhol egyenletesen kivilágosodnak (beszürkülnek, attól függ, honnan nézzük). Felöntöm a tejszínnel, és ahogy felforr, azonnal lehúzom a tűzről és fedő alatt még 5 percig pihentetem.

A májat sózom, botmixerrel pürésítem, majd hozzákeverem a késsel durvára aprított aszalt paradicsomot. (én most a házilag szárazra aszaltat használtam, ez szinte teljesen vízmentes, könnyű. Olajban eltettből ennél több kell, legalább 5 dkg, alaposa lecsepegtetés után mérve)

Hűtőben tárolom.

Címkék: , , ,

9 hozzászólás a bejegyzéshez: Borjúmájkrém aszalt paradicsommal

Raindrop
2010. október 21., csütörtök

Na erről megint eszembe jutott az, hogy régen a májkrémes kenyeret mindig paradicsommal ettem. 2010-ben már ez dívik. Keverjük bele az aszalt paradicsomot. :)
Nagyon tetszik, és hát a virágocskás textil? Gyönyörű!

killervidra
2010. október 21., csütörtök

Raindrop, köszönöm! A textilt egy méteráru boltban vettem, én is imádom! :)
Igen, aszalt paradicsom. Hát, de ezt legalább mi aszaltuk, és a kertben meg már úgysincs friss. :) De isteni finom lett vele! :)

lúdanyó
2010. október 21., csütörtök

Először nekem is a textilen akadt meg a szemem :) Ráadásul eddig azt sem tudtam, hogy tokja van a borjúmájnak :) Meg is fogok vizsgálni egy darabot a piacon – nagyon tetszik ugyanis a recepted.

killervidra
2010. október 21., csütörtök

Lúdanyó, köszönöm! :)
Van tokja minden májnak, csak a szárnyasok májának annyira vékony, hogy nem zavaró. De a borjúmáj tokja vastagabb, nehezen viszi a botmixer. :)

Fruzsi
2012. június 3., vasárnap

Megcsináltam! Vettem majdnem egy kiló szürkemarha borjúmájat, egy részét megsütöttem úgy, hogy csak borsoztam, raktam rá friss majorannát megdarálva és beleforgattam lisztbe. Nagyon gyorsan sül, de még idejében kivettem a libazsirból (mert abban sütöttem), epres-tejszínes szószt készítettem hozzá.
Viszont még így is maradt vagy fél kiló májam és abból elkészítettem ezt a májkrémet. Aszaltparadicsomom nem volt, zsája helyett friss majorannát, kakukkfüvet és petrezselymet tettem bele. Sherry se volt itthon Cointreauval helyettesítettem. Most hül a hűtőben, talán kicsit túl édes lett a narancslikőrtől, de majd meglátjuk. köszönöm a receptet! :)

Fruzsi
2012. június 3., vasárnap

Még egy kérdés: a májkrém meddig áll el a hütőben?

killervidra
2012. június 3., vasárnap

Fruzsi, örülök hogy tetszett a recept! :) Hát, elvileg ha légmentesen töltöd üvegbe és zsírral lezárod a tetejét, akkor egy-két hétig eláll hűtőben, egyébként mi 4 nap után nem nagyon szántuk még rá magunkat-igaz, nem is maradt addigra belőle. :)

Fruzsi
2012. június 5., kedd

Köszönöm a választ! Szerintem sherry-vel jobb lehet, sajnos a cointtreauval túl édes lett. Ha valaki úgyanígy jár, hogy hiányzik otthon a sherry, akkor inkább pálinkával pótolja. A szakács mit javasol?

killervidra
2012. június 5., kedd

Fruzsi, szívesen! :) Én sherry hiányában aszút vagy szamorodnit javasolnék, ha ezek nincsenek, akkor egy kevés konyakot vagy jobb brandyt. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)