Chai latte szirup

2010. október 11, hétfő | üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

P1017047

Palacsintához. Vagy akár hideg chai lattehoz.

A palacsinta, ami mellé most ez a szirup készült majd csak holnap kerül fel a blogra, mert azt már én is kicsit túlzásnak érezném, ha a mai Facebookos után még egy palacsinta állna itt, még akkor is, ha valójában ismét napi kétszer készül a palacsinta minálunk. Hát ez van, a Csipik már csak ilyenek.

Szóval a szirup. Nagyon finom, fűszeres fekete tea alapú. Az ötletet az adta, hogy nyáron Szigligeten a vár aljában álló kávézóba szinte naponta betértünk egy jeges chai lattera, és mint azt megtudtuk, ezt is szirupból készítették. Én meg, ha valami megtetszik nem nagyon szoktam gondolkodni a házi kivitelezésen.

  • ~3 dl
  • 25 dkg nádcukor
  • 2 dl víz
  • 1 ek édesköménymag
  • 1 tk ánizsmag
  • 1 rúd fahéj
  • 6 kardamom tok
  • 6 szem szegfűszeg
  • 3 cm gyömbér
  • 4 púpos ek szálas fekete tea

A vizet felforraljuk, leforrázzuk vele a teát, majd 2 perc után nagyon finom szűrőn/kávéfilteren átszűrjük.

A kardamom tokokat mozsárban kissé megtörjük, majd az összes fűszert a teával és cukorral felforraljuk. 2-3 percig forraljuk, majd lefedve hagyjuk pihenni fél órán át.

Leszűrjük, üvegbe töltjük, lezárjuk.

Elvileg hűtést sem igényel, de én még a bontott juharszirupot is a hűtőben tartom.

Natúr amerikai palacsinta mellé tejszínnel elkeverve, sima ricottás palacsinta mellé, jégkockára töltve, hideg ásványvízzel és tejjel felöntve.

Egyéb javaslat még holnap.

Megjegyzés: Ha rövid időn belül fel szeretnénk használni, akkor előre össze lehet állítani a tejszínes keveréket is. Ennyi sziruphoz 1 dl tejszínt adunk a pihentetést követően, és azzal együtt forraljuk fel ismét. Ilyenkor kihűlés után mindenképpen hűtést igényel, és néhány napon belül célszerű felhasználni.

Címkék: ,

7 hozzászólás a bejegyzéshez: Chai latte szirup

chriesi
2010. október 11., hétfő

Holnap megcsinálom, ki tudja mi mindenre lesz majd jó a héten… :)

Beatbull
2010. október 11., hétfő

Nagyon szeretem én is a chai latte-t, nagyon tetszik ez a szirup! Más desszertekhez is jól el tudom képzelni ;)

SpeckoHU
2010. október 11., hétfő

Nagyon szupereket csinálsz.
Egyszerűen azt nem tudom elképzelni, hogy ezt mindet hogy tudjátok megenni:)

Ági, aki főz
2010. október 11., hétfő

Imádom a chait! Szirup formájában isteni lehet!

killervidra
2010. október 11., hétfő

Chriesi, örülök hogy tetszik! :))) Hát remélem el fog fogyni. :)

Beatbull, köszi! :) Nekem is van egy pár ötletem még ezzel a sziruppal. :)

SpeckoHU, köszi! :) Hogy ezt mindet meg tudjuk enni? Ha csak ennyit tennék le az asztalra, itthon bizony fellázadnának a fiúk. :)

Ági, köszi, örülök hogy tetszik! :)

nak3d_dogs
2011. január 20., csütörtök

na szóval pár dolgot kérdeznék. szoktam chai teát főzni.. a legjobb mód amit eddig találtam abban a fűszereket megszoktuk pirítani és a teát is nem forrázni kell hanem a vízzel együtt felforralni. ez persze a tea és nem a latte. most fogom ezt elkészíteni de igazából eléggé tetszik a szirup gondolat.

killervidra
2011. január 20., csütörtök

Szia! A pirítás nagyon jól hangzik, azt legközelebb én is kipróbálom, nekem itt nem is jutott az eszembe, köszi az ötletet! :)
A forrázás azért kellett az elejére, mert a szirup valamiért nem oldotta a teát. Úgy tűnik annyira sűrű volt, hogy a vízben oldódó aromaanyagok a főzés során nem mentek így át a szirupba. Illetve hát ez csak egy tipp, de valamiért az első változat ami így készült a fűszerek ízét átvette, de a teáét nem. Ezért csináltam végül úgy hogy először a tea, aztán a főzés a fűszerekkel.
És örülök hogy tetszik s szirup! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)