Mandulás kelt palacsinta mascarpones krémmel

2010. október 7, csütörtök | desszert, kelt tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

P1016969

Hát mostanában meg ez a kedvenc. Ez sem egy váratlan fordulat a mákos kelt palacsinta és a diós kelt palacsinta után, csupán csak azért váratott magára eddig, mert a mandula aromától ódzkodom (ti. nem jó az íze), és keserű mandula kivonatot pedig csak a nyáron tudtam szerezni a Culinarisban hozzá. Mert mandulásítani kell egy kicsit, attól lesz az igazi. Az általunk ismert mandulás íz ugyanis nem az édes mandulának köszönhető, amit zacskókban vagy héjastól árulnak a legtöbb helyen, hanem a keserű mandulától. Ez egyébként egy ciánvegyület tartalmú, nagy mennyiségben mérgező gyümölcs, de a jellegzetes mandulás ízhez csak néhány szem keserű mandula hozzáadására van szükség kilónként(!) az édes mandulához, és ettől lesz például a marcipán olyan ellenállhatatlan. Az ebből készült alkoholos kivonatból pedig néhány csepp is elég és őszintén szólva az aromák a nyomába sem érhetnek. Egy kicsi üveg 1600 Ft körül volt nyáron, de nagyon kiadós, szerintem évekig kitart majd. Na, ennyi volt az ingyenreklám. (de ha valakit nagyon megijesztettem a mérgezős történettel, akkor még közlöm, hogy a kivonat 4% töménységű (a többi főleg alkohol), vagyis az egész üvegcse elfogyasztása sem okozna különösebb tüneteket. Hacsak alkoholmérgezéseseket nem…)

Tehát recept.

  • 12 darab
  • 8 dkg rétesliszt (BFF-55)
  • 5 dkg darált mandula
  • 2 nagy tojás
  • 2 dl zsíros tej (vagy 1,5 dl tej+ 0,5 dl tejszín)
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 ek nádcukor
  • 1 tk keserű mandula kivonat
  • 1 dkg friss élesztő
  • 15 dkg mascarpone
  • 15 dkg natúr joghurt (vagy zsírszegény tejföl)
  • 2 ek (por)cukor

A tejet (és a tejszínt)összemelegítem a vajjal, megvárom amíg a vaj elolvad, félreteszem, amíg kézmelegre nem hűl. Feloldom benne az élesztőt, majd hozzákeverem a lisztet, őrölt mandulát, tojást, cukrot, keserű mandula kivonatot, habverővel simára keverem, majd meleg helyen hagyom kelni, amíg tésztában buborékok nem jelennek meg és az egész meg nem emelkedik kissé.

Felhevített teflon serpenyőben közepes lángon kis merőkanálnyi adagokból további zsiradék nélkül tenyérnyi vastagabb palacsintákat sütök belőle.

A mascarponet a cukorral és a joghurttal simára keverem, majd a palacsinta mellé adom.

Megjegyzés: Készült már fele-fele arányban rétes és teljes kiőrlésű búzaliszttel is, reggelire így is tökéletes volt.

Címkék: , , , , ,

8 hozzászólás a bejegyzéshez: Mandulás kelt palacsinta mascarpones krémmel

chriesi
2010. október 7., csütörtök

A palacsintáid verhetetlenek! Ha olyan gyakran sütném, mint szeretném akkor már nem férnék be az ajtón! :)

killervidra
2010. október 7., csütörtök

:)))
Ezt azért örömmel hallom! :)
Mi általában reggelire esszük, így még belefér viszonylag gyakrabban is. :)

Zita
2010. október 7., csütörtök

Megint egy újabb fincsi palacsinta! :) Én most sütőtököset csináltam utoljára, fent is van a blogomon.

Szombat reggelre viszont most egy nagyon egyszerű és egészséges változat készül majd. Ha jól sikerül, kiteszem majd a blogra azt is.

Raindrop
2010. október 7., csütörtök

A palacsinta is oké, de a fotó?
Duplán gyönyörködtet! :)
Először a szememet, aztán a hasamat.

Cserke
2010. október 7., csütörtök

Ha felkínálják a Palacsintás Királynői címet, semmiképp ne utasítsd vissza!:)

killervidra
2010. október 7., csütörtök

Zita, örülök hogy tetszik! :) A sütőtökös nálunk tavaly ment nagyon, de most sajna a kisfiam valamiért rá sem bír nézni a sütőtökre. Pedig tavaly sütőtököt evett sütőtökkel… Ki érti a mai fiatalokat… :)
Várom az egészséges változatodat, most próbálom visszaszoktatni a fiúkat a teljes kiőrlésű lisztekre. :)

Raindrop, köszönöm! Örülök hogy tetszik a fotó is! :)

Cserke, na jól van, meggyőztél! ;)

családi tűzhely
2010. október 8., péntek

Nézz be hozzám, vár egy kis meglepi:)
http://csaladituzhely.blogspot.com/2010/10/dijat-kaptam.html

A palacsinta nagyon guszta:)

killervidra
2010. október 9., szombat

Családi tűzhely, nagyon köszönöm, mindkettőt! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)