Expressz sütőtökös gnocchi zsályás paradicsomszósszal, báránnyal

2010. október 6, szerda | babának, juh-bárány-birka, köret, tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

P1016958

És hogy mitől expressz? Hát a habzsáktól! Vagy műanyagzacskótól. De ezt majd a végén.

A bárány pedig opcionális alkotórész, természetesen hazudnék, ha azt állítanám hogy nem jobb így együtt, de ez a zsályás paradicsomszósz+gnocchi annyira rendben van, hogy csak a bárány hiánya miatt vétek lenne kihagyni.

De térjünk rá az érdekesebb részre. Mitől expressz? Persze akkor már azt is el kell mondani, hogy nem lesz kész 5 perc alatt, de határozottan haladósabb, mint a hagyományos eljárással készülő fajta. Tehát ha valaki nem akar vákuum fóliázottat enni, inkább friss házit, és úgy fél óra aktív pancsolást rászán a vacsorára, akkor ez határozottan járható út. Tehát a nagy ötlet -ami nem az enyém, hanem apu egyik Tobrai Róbert füzetecskéjében olvastam- az a habzsák. Vagy levágott végű erősebb műanyagzacskó. A viszonylag lágy masszát bele kell tölteni, aztán a lobogó vízbe nyomni, miközben egy kés pengéjének az életlen felével centinként lenyisszantjuk a tésztát. Nemcsak ehhez a gnocchihoz jó, a könyvben például eredetileg egy ricottás változat szerepel. Hát tulajdonképpen működik. A zsákban minél jobban tömöríteni kell a masszát, ne legyenek benne lehetőleg buborékok, és akkor megtévesztően hasonló lesz a végeredmény a kézzel gyurmázotthoz. Persze nem annyira tömör és a vízben lebeg majd némi uszadék is, de ha nem a nagykövet jön vacsorázni, akkor ez nekem vállalható kompromisszum egy hétköznap estére. És igazából ízre meg annyira finom, hogy a nem teljesen tökéletes állag és külalak is megbocsátható.

  • 3 főre
  • 80 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
  • 10 dkg mascarpone
  • 1 tojás
  • 20 dkg finomliszt
  • 2 dl passata (passzírozott paradicsom)
  • 5 nagy levél zsálya
  • 1 kis fej vöröshagyma ( 4 dkg)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 6 vastag, bő ujjnyi szelet bárány- karaj vagy borda, csontostól ( kb 30-35 dkg)

A sütőtököt kisebb kockákra vágom, majd fedeles teflon serpenyőben, fedő alatt, egy-két kanál víz alálocsolását követően kis láng felett megpárolom. Ha már puha, fedő nélkül nagyobb lángon addig melegítem, amíg a nedvesség elpárolog alóla, tehát nem marad semennyi lé sem a sütőtök alatt. (itt már kell néha rázogatni is, hogy le ne égjen) Persze lehet vízben főzni és leszűrni is, de úgy nem lesz annyira intenzív az íze. Meg lehet sütőben is sütni, de ahhoz most nem volt kedvem az úgy meg nem elég gyors.

Szóval a puha sütőtököt/pürét egy nagyobb edényben szétterítjük (hogy minél több nedvesség párologjon el belőle), majd ha kihűlt, habverővel teljesen sima pürévé kavarjuk, hozzáadjuk a tojást, mascarponet, a lisztet, sózzuk, jól átkavarjuk és pihenni hagyjuk legalább 15 percig. A masszának nokedlitésztánál sűrűbbnek kell lennie. A liszt mennyisége a sütőtöktől függ, illetve hogy mennyire sikerült vízteleníteni a pürét, így lehet, hogy ennél több vagy kevesebb kell majd belőle, de én most ennyit használtam hozzá.

Közben a hagymát, fokhagymát és a zsályát nagyon finomra aprítjuk, a bárányt megtisztítjuk a hártyáktól, faggyútól. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a vajat, majd a bárány mindkét oldalát 3-3 percig sütjük közepesnél erősebb lángon. Mivel az a hús amit én használtam elég csontos és vastag karaj volt, így ennyi idő alatt csak félangolosak lettek a szeletek. Viszont bordánál úgy 2-2 perc sütés bőven elég. Ha ez kész, akkor a húst kivesszük egy kisebb tálba, sózzuk, majd alufóliával lefedjük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre fonnyasztjuk a hagymát a fokhagymával és zsályával, majd felöntjük a passataval és kb 1 dl vízzel. Kis lángon sűrűre főzzük. A paradicsomszószba visszaszedjük a húst, beleöntjük a levet is, ami alatta összegyűlt, majd összeforraljuk és lehúzzuk a tűzről.

Közben vizet forralunk, sózzuk, majd a gnocchi masszáját habzsákba töltjük, kiütögetjük belőle a levegőt, amennyire csak lehet (a zsákhoz csak a műanyag véget használtam, amire a csillagcsöveket kell tekerni, és nem került rá csillag(sem egyéb)cső, így pont jó lett a méret és elég stabil volt a zsák vége az adagoláshoz is) , és a lobogó víz felett lassan kinyomjuk a tésztát a zsákból az egyik kezünkkel, a másikkal meg egy kés pengéjének az életlen élével(?) nyiszatoljuk le centinként. Én ekkora mennyiséget három részletben főztem ki, minden adag közben megkavartam egyszer-kétszer főzés közben, megvártam hogy felússzon a víz tetejére ami már elkészült, még kb 10 másodpercig főztem, majd szűrőlapáttal lehalásztam és az elkészült szószba szedtem.

A gnocchit összeforgatjuk a szósszal, majd tálaljuk. (Az esztétikusabb és informatívabb küllem érdekében azonban a fotó az összeforgatás előtti állapotban készült)

Címkék: , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Expressz sütőtökös gnocchi zsályás paradicsomszósszal, báránnyal

Beatbull
2010. október 6., szerda

Nagyon jó recept! Tetszik ez a habzsákos módszer!

killervidra
2010. október 6., szerda

Beatbull, köszi, örülök hogy tetszik! :)
A következő a kecskesajtos gnocchid lesz majd ezzel a módszerrel. :)

ChefViki
2010. október 6., szerda

Király ötlet! Nincs két hete, hogy végre vettem egy műanyag nyomózsákot :-)

killervidra
2010. október 6., szerda

Viki, örülök hogy tetszik! :)
Azt csak most vettem észre, hogy kihagytam a habzsáknál a vég rész taglalását. Szóval csak a csavaros műanyag rögzítőt használtam hozzá, ez kellett a stabil tartás miatt, de csillagcső nem került bele. De már javítottam a bejegyzésben is. :)

családi tűzhely
2010. október 7., csütörtök

Tényleg tuti ez a habzsák módszer. Ki fogm próbálni.

killervidra
2010. október 7., csütörtök

Családi tűzhely, örülök hogy tetszik! :)
Tényleg megkönnyíti az elkészítést! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)