SegítSüti: Variációk cantuccinire

2010. szeptember 17, péntek | desszert, más | Szerző: Herczeg Gabriella

P101668a

Az idén ősszel egy újabb csapat gasztroblogger anyuka fogott össze Nemisbéka vezetésével, hogy a SegítSüti segítségével adományokat gyűjtsön, ezúttal a budapesti I. számú Gyermekgyógyászati Klinika és a szegedi kórház koraszülöttosztályainak. Az a megtiszteltetés ért, hogy ezúttal én is a csapat tagja lehetek. A licitről és az egyéb részletekről minden információt megtaláltok a SegítSüti honlapon, aki pedig úgy érzi, hogy lecsúszik róla, mert esetleg elszabadulnak az árak, az se csüggedjen, hisz meg lehet majd vásárolni ismét a recepteket csokorba kötve  a SegítSüti receptfüzetben, és az idén lesz még meglepetés is, de erről részleteket egyelőre még nem árulhatunk el.

Amikor megkaptam a felkérést, szinte azonnal eldőlt, hogy cantuccinit sütök, mivel esetemben a nagy távolság és a még elég pici fiam miatt a személyes átadás nem biztos, hogy megvalósul (de azért igyekszem!), és mi más is lehetne jobban utaztatható ennél az olasz finomságnál. A kérdés ezután már csak az volt, hogy milyet. Sok-sok próbasütés után sem tudtam eldönteni, hogy a mogyorós mandulás étcsokis szegfűborsos, a sáfrányos pisztáciás mandulás, vagy a klasszikus fenyőmagos mandulás közül melyiket válasszam. Így hát nem választottam, a licit nyertesének mindhármat megsütöm (illetve ezeket tetszőleges kombinációban, igény szerint).

A cantuccini receptet illetően egy kis kutakodást végeztem az olasz szakácskönyveimben és az interneten is, és végül egy a legtöbb helyen fellelhető tradicionális receptet követtem. Többnyire. A hagyományos receptek ugyanis nem tartalmaznak semmilyen lazító ágenst, vagyis a tészta elég tömör, és csak tetemes mennyiségű Vino Santoba áztatva rágcsálható, hisz tulajdonképpen ennek a süteménynek ez is a fő funkciója. Viszont már a legtöbb olasz recept is engedményt tesz ez ügyben, így én is a levegősebb változatra szavaztam. Főként hogy az ízesítésnél is eltértem a klasszikusnak számító fenyőmag-mandula kombinációtól, és készült egy pisztáciás változat, a szintén elég elterjedt sáfrányos fűszerezéssel és egy mogyorós szegfűborsos étcsokis, ami forró csokiba mártogatva (de csak úgy magában elrágcsálva is) szintén nagyon finom. A süti szeletelésénél szintén lehet választani, a hagyományos egy centi vastag, tunkolásra szánt, és a kissé vékonyabbra szelt, de így magában is könnyen elropogtatható szeletek között.

  • mandulás fenyőmagos
  • 25 dkg rétesliszt (BFF-55)
  • 15 dkg cukor
  • 2 nagy tojás
  • 12,5 dkg mandula
  • 2,5 dkg fenyőmag
  • 8 gr sütőpor (2 púpos tk)

A mandulát és a fenyőmagot külön külön száraz serpenyőben enyhén megpirítom. A hagyományos receptekben a pirítás nem szerepel, de tapasztalataink szerint így sokkal finomabb lesz.

A lisztet elkeverem a sütőporral, majd tészta hozzávalóit összegyúrom, két részre osztom és lisztezett gyúródeszkán 4-5 centi vastag, a tepsivel azonos hosszúságú rudakat sodrok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a rudakat (óvatosan, elég lágy lesz a tészta), egymástól kissé távolabb, ellapítom kissé a tetejüket, mert meg fognak nőni, majd előmelegített sütőben a középső rácson 170°C fokon (villanysütő, légkeverés) 30 percig sülnek.

A rudakat még melegen éles késsel háromnegyed-egy centi vastagon felszeletelem, majd sütőpapírral bélelt tepsibe terítem. 140°C fokon légkeverésen sül, illetve inkább szárad 10 percig, majd minden szeletet átfordítva ismét 10 perc következik 140°C fokon a sütőben.

Rácsra szedve hűtöm ki az elkészült süteményt majd jól záródó dobozba teszem.

  • étcsokis szegfűborsos mogyoróval, mandulával
  • 25 dkg rétesliszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 nagy tojás
  • 7,5 dkg mandula
  • 7,5 dkg mogyoró
  • 5 dkg étcsoki (70%)
  • 1 ek szegfűbors
  • 2 tk sütőpor (8 gr)

A mandulát és a mogyorót külön-külön száraz serpenyőben megpirítom, a szegfűborsot mozsárban finom porrá töröm, a csokit késsel kis, 3 milliméteres kockákra vágom (ha lehet, ne forgácsoljuk vágás közben, a finom csokipor ugyanis beleolvad a tésztába, megszínezi és megpuhítja majd!).

A továbbiakban ugyanúgy készül, mint az első változat.

  • sáfrányos pisztáciás mandulás
  • 25 dkg rétesliszt
  • 15 dkg cukor
  • 12,5 dkg mandula
  • 2,5 dkg pisztácia (sózatlan, lehetőleg nem pirított)
  • 2 nagy tojás
  • 2 tk sütőpor (8 gr)
  • csipet sáfrány

A sáfrányt egy mokkáskanálnyi cukorral mozsárban porrá őrölöm, majd egy teáskanálnyi forró vízzel feloldom. A mandulát száraz serpenyőben kissé megpirítom.

A továbbiakban ugyanúgy készül, mint az első változat.

Címkék: , , , , ,

16 hozzászólás a bejegyzéshez: SegítSüti: Variációk cantuccinire

lúdanyó
2010. szeptember 17., péntek

Én sem tudnék választani közülük :)

killervidra
2010. szeptember 17., péntek

:)))
Pedig azt találtam ki, hogy piskóta vetélkedő nyerteseként választhatsz ebből a háromból és az eredetileg neked szánt kávés-mogyorós cantucciniből 2 félét! :)
(hétfőn postázom :) )

ChefViki
2010. szeptember 17., péntek

Gratulálok :-) Sok-sok licitet!!!

killervidra
2010. szeptember 17., péntek

Köszönöm Viki! :)

Férj
2010. szeptember 17., péntek

Tök mutatós lett a fotó, érdemes volt rászánni az időt! A tesztanyagból még mindig van, bár szisztematikus pusztítása folyamatban van.

killervidra
2010. szeptember 17., péntek

Ne kommunikálj, tessék tanulni! (kissé feddőn nézve mosolygó szmájli)

családi tűzhely
2010. szeptember 17., péntek

Nekem jöhetnek szép sorban egymás után mind a három:)

Cecile
2010. szeptember 17., péntek

Nagyon jól hangzik mindegyik variáció, különösen a csokis! Férj véleményével egyetértek, szuper a fotó!
Sok licitet!

killervidra
2010. szeptember 17., péntek

Családi tűzhely, majd a közös sütizésen! :)))

Cecile, köszönöm! :)
Viszont kívánom! :)

lúdanyó
2010. szeptember 17., péntek

Megkóstolnám mindegyiket :) Ezentúl így írom alá a leveleimet: a Piskótavetélkedő Győztese :)

killervidra
2010. szeptember 17., péntek

Kedves Piskótavetélkedő Győztese!
Meglátom mit tehetek ez ügyben. :)))

Vesta
2010. szeptember 19., vasárnap

Én már próbáltam az Olaszországban vett cantuccinit egy iszonyúan drága desszertborba mártogatva eszegetni,akkor kezdtem először kételkedni abban, hogy tényleg olasz voltam én előző életemben? Viszont tejjel nagyon imádom!! Ez vajon mit jelent? :)

killervidra
2010. szeptember 19., vasárnap

Az álmoskönyv szerint semmi rosszat. :)))
Egyébként a legtöbb cantuccini, ami nálunk kapható oridzsinál olasz, az sem olyan, mint a tradicionális. Mostanában a legtöbb recept tartalmaz sütőport, és nem Vino Santohoz, hanem forró csokihoz van tervezve. :)

Mamma
2010. szeptember 19., vasárnap

Először is, szép magas licitet kívánok mindenkinek!
Másodszor, én sem tudnék választani, de ez a sáfrányos izgalmasan hangzik, pisztáciával is, tényleg érdekes. Ezt kóstolnám meg először.
Harmadszor meg, ha ez az “érdemes volt rászánni az időt” azt jelenti, amit gondolok, akkor tényleg érdemes volt matatni annyit a képpel, nagyon szépek a színek, meg az egész! Na, mintha máskor nem :)))

Én egyébként a legjobb házi cantuccinot Sienában kóstoltam:) Az egy álom.

killervidra
2010. szeptember 19., vasárnap

Mamma, reméljük meglesz! Eddig jól alakul. :)
Én nagyon szeretem a sáfrányos sütiket, nekem is ez lett a kedvencem (bár tartok tőle, hogy a sáfrány sütiben kissé megosztó, azért is lett mellé a két másik). És ami érdekes, hogy a sáfrányos ízesítés is klasszikusnak számít egynémely olasz recept szerint. :)
A “rászánni az időt” azt jelentette, hogy az utolsó pillanatban sütöttem meg a lefotózott darabokat, ugyanis az előző héten készültet a család egyszerűen megette/széthordta magával, ki merre ment haza a szülinap után. Tehát az utolsó előtti pillanatban megsütöttem (kb 8. alkalommal :) ), majd kivonultam volna fényképezni. A szomszéd pedig elkezdte égetni a gazt… Az egy dolog, hogy majd’ megfulladtam, de gomolygott a füst, és elég érdekesek lettek a képek. Szóval amikor Férj meglátta, akkor feláldozta magát a nagy tanulás közepette, és átvállalta az időközben felébredt Pontyot arra az időre, amíg sikerült tisztességes fotókat csinálnom és kizavart ismét az udvarra fotózni, miután a füst elült. :) Hát röviden ennyi. :)

A süti ismét segít - etelerzes.hu
2014. október 31., péntek

[…] gyűltek össze és várják adakozni vágyó gazdáikat. Figyelmetekbe ajánlanám például Flat Cat csodálatos olasz cantuccini-jét. El kell mondjam nagyon tehetséges a hölgyemény, volt szerencsém személyesen is megismerni és […]

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)