Mandulás Bailey’s torta

2010. szeptember 13, hétfő | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1016503

Kell hozzá 1 db szülinap.

Kell hozzá Bailey’s, és az sem baj, ha azt házilagosan gyártjuk hozzá egy jobbfajta whiskyből.Bár én most csúnya lusta voltam és inkább megvettem. Aztán kell még hozzá whisky, jóféle, és lehetőleg ír. Kell még mandulás babapiskóta, mert a szülinapos tortája ennyi pepecselést igazán megérdemel. Meg mascarpone.

Ha ezek mind megvannak, akkor kell még hozzá 15 perc aktív ténykedés.

Nos kell e még mondanom bármi mást róla? Eszméletlenül finom.

  • 18 centis kapcsos tortaforma
  • 14-15 babapiskóta (pl házi mandulás)
  • 2 dl whisky krémlikőr (pl házi Bailey’s)
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 ek whiskey (lehetőleg olyan, amilyenből a krémlikőr készült, tehát ír)
  • 2 ek cukor
  • 2tk zselatinpor (6 gr)
  • 2 tk keserű mandula kivonat
  • 2 marék mandulaforgács

A krémhez a Baylei’s felét addig melegítjük a zselatinnal, amíg az feloldódik benne, majd lehúzzuk a tűzről. Ha kihűlt, hozzákeverjük a cukrot, maradék Bailey’s-t, keserű mandula kivonatot és a mascarponet. Lehetőleg habverővel addig keverjük, hogy teljesen egynemű legyen. A hűtőbe tesszük, amíg a krém kissé megdermed (ha kicsit jobban megkötne, keverjük át habverővel, hogy ismét szép sima legyen, de semmiképpen ne dermedjen meg teljesen!), ez kb 20perc.

A kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, így könnyebb lesz majd a tortát tálra tenni. A babapiskóták felét nagyjából kettétörjük és lerakosgatjuk a forma fala mentén egymás mellé úgy, hogy lehetőleg minél szorosabban illeszkedjenek egymáshoz (ez egy charlotte-szerű torta, szóval úgy járunk el, mint a charlotte-oknál szokás). A maradék piskótát a forma aljába rakjuk és a fennmaradó hézagokat kitöltjük szétmorzsolt piskótával.( ha nem pont akkora méretű a piskótánk, mint nekem, akkor lehet hogy több (vagy kevesebb) kell belőle, amennyit a tortaforma megkíván) Meglocsoljuk az alján a piskótát a whiskyvel.

A krémet a torta belsejébe kanalazzuk, a tetejét lesimítjuk, majd hűtőbe kerül, amíg a zselatin teljesen meg nem köt benne. Ez 3-4 óra legalább, de érdemes inkább előző nap elkészíteni.

A tálalás előtt megpirítjuk a mandulát és a torta tetejére szórjuk.

P1016471

Címkék: , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Mandulás Bailey’s torta

Beatbull
2010. szeptember 13., hétfő

Kell hozzá 1 db szülinap :) Nagyon szép és BÚÉK az ünnepeltnek!

killervidra
2010. szeptember 13., hétfő

Beatbull, köszönöm! :)

peel
2010. szeptember 13., hétfő

Gondolhattam volna, hogy nemcsak a babáért készült a piskóta : ) Nagyon baba lett!!! : )

killervidra
2010. szeptember 13., hétfő

Örülök hogy tetszik! :)))
Igen, a mandulás előre megfontolt szándékkal ehhez a tortához készült! :)

lúdanyó
2010. szeptember 13., hétfő

De jó lehet! Jól sejtem ugye, hogy nem Ponty úrnak készült ez a torta? :) Boldog születésnapot!

killervidra
2010. szeptember 13., hétfő

Lúdanyó, köszönöm! :)
Hát valóban nem neki készült. De neki és a sofőröknek készült azért alkoholmentes desszert is, csak annyit már nem bírtam fényképezni (pedig jó lett nagyon, majd megpróbálom megismételni :) )

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)