“babapiskóta”

2010. szeptember 11, szombat | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1016409

Egy mandulás, egy sima.

A félreértések elkerülése végett ez nem a babáknak való babapiskóta, azért van az idézőjel, hanem az a sütikhez, tiramisuhoz, charlotte-hoz való fajta. (és akkor most abba nem is mennék bele részletesebben, hogy miért nem látom én a névadó finomított cukorból és fehér lisztből álló, virics édes valami adását a kisbabáknak úgy egyáltalán)(az egészen más kérdés, hogy a kisded, akire négyen vigyáztunk (ergo mindenki azt hitte, hogy másvalaki vigyáz rá) simán elcsente a nagyobbik részét néhány perc alatt az asztal tetején lévő rácsról (kis szöveges feladat: ha egy 19 hónapos kisbaba bal kezébe 3 piskóta fér el, a jobb kezébe 2 (mert ezzel még ajtókat is kell nyitogatni a szökés során), a szájába pedig 1, akkor 5 perc alatt hány piskótát tud ellopni/eldugdosni különböző helyekre, ha egy adag elszállításához és elrejtéséhez 2 percre van szüksége? A helyes megoldás beküldői között kisorsolunk egy adag babapiskótát.És az előbb leírt történetből ezen kívül még az is látszik, hogy milyen nagyon komoly megmondóember is vagyok én)

Szóval az van, hogy évek óta próbálok sütni babapiskótát, több, de általában kevesebb sikerrel. A szakácskönyveimben és az interneten fellelhető receptek hadát kipróbáltam, az eredmény pedig szinte mindig egy ugyanolyan, a mindenféle hintések és hab összenemtörésére tett óvintézkedések ellenére a habzsákból való kinyomás után bánatosan laposkásra  szétterülő, kissé száraz és formátlan piskóta(tehát nem babapiskóta) állagú valami, ami persze finom is meg jó is, mert hát a piskóta az ilyen. De nem az a babapiskóta, amit kerestem.

Na ez volt eddig, aztán most meguntam, és a cantuccininél tett véletlen felfedezésből kiindulva, miszerint az első kör sütés után a cantuccini tésztája meglepően hasonló a babapiskótához, csináltam saját receptet a cantuccini alaptésztájából kis módosításokkal. Jó lett. Még ez sem tökéletes, de közelít. Tulajdonképpen én meg voltam vele elégedve, úgyhogy itt ünnepélyesen abba is hagyom a kísérletezést.

Nem mellékesen ez a tészta a kigondolástól számított 10 percen belül a sütőbe kerülhet, szóval nem az a macerás fajta.

 • mandulás kb 35 darab
 • 15 dkg rétesliszt
 • 10 dkg őrölt mandula
 • 13 dkg cukor
 • 3 tojás
 • 6 gr sütőpor (fél zacskó)
 • 1 tk keserű mandula kivonat (elhagyható)

A lisztet elkeverem a sütőporral, majd hozzáadom a többi hozzávalót, alaposan kikeverem, habzsákba/levágott csücskű műanyagzacskóba töltöm és sütőpapírral bélelt kristálycukorral behintett tepsibe vékony csíkokat nyomok a tésztából egymástól tisztes távolságra (nagyon megnőnek!), amiknek a két vége kissé vaskosabb, azaz babapiskóta formájú. Meg lehet még szórni finomított szemcséjű kristálycukorral is a hitelesebb kinézet és a tartósabb forma kedvéért, de én most nem tettem.

Előmelegített sütőben 180°C fokon légkeveréssel 7-8 perc (figyelni kell, amint elkezd aranyszínt kapni a széle), utána 80°C fokra állítva a szabályozót még 10 perc.

A papírral együtt rácsra emelve hűtöm ki, és ha már teljesen kihűlt, leválasztom a sütőpapírról.

 • sima kb 45 darab
 • 12,5  dkg rétesliszt
 • 12,5 dkg finomliszt
 • 13 dkg cukor
 • 3 tojás
 • 6 gr sütőpor (fél zacskó)

Ugyanúgy készül, mint a mandulás.


Címkék: ,

15 hozzászólás a bejegyzéshez: “babapiskóta”

fakanál
2010. szeptember 11., szombat

Ez kifejezetten szép! És biztosan finom is. A matek feladványra a tippem: 13:)

ChefViki
2010. szeptember 11., szombat

Jaj de kis helyeskék!

Feladványra tippem: 12 vagy 18. Ha két perc alatt 6 db (3+2+1), akkor van ideje a köv. két percben eldugni még egy 6 db-os adagot, aztán a köv. 1 percben vagy sikerül még egy adag – vagy Anya rányit akció közben :-DD

Előrebocsátom, hogy a matek szigorlatom csak hármas lett :-)) De elsőre lett hármas, és rém büszke voltam magamra :-DDD

lúdanyó
2010. szeptember 11., szombat

Nagyon helyesek lettek! Olyan igaziak :)
Először hatot visz magával, de utána nyitva hagyja az ajtókat, így már a másik kezébe is 3 fér :) Háromszor fordul szerintem, így 20-ra (6+7+7)tippelek :)

Pixie Pie
2010. szeptember 12., vasárnap

Hát ez nagyon jó! Bő egy hete próbálkoztam én is ismét a babapiskótával, de megint tök laposak lettek, úgyhogy ismerem az érzést. :) Köszi a receptet, feltétlen kipróbálom!

Ildy
2010. szeptember 12., vasárnap

hehe::))
Pofás piskóták születtek!

killervidra
2010. szeptember 12., vasárnap

Fakanál, Viki, Lúdanyó, köszönöm a megfejtéseket! :))))
Bevallom őszintén nem gondoltam volna hogy érkezik rá válasz. De ha már így alakult, a szöveges feladat pontatlan megfogalmazása miatt (mivel az ellopás és az elrejtés nem azonos időpontban tekinthető befejezettnek) mindhárom megoldást elfogadom, Lúdanyó kreatív levezetése pedig különösen elnyerte a tetszésünket! :))) Este tartunk egy sorsolást Ponty úr közreműködésével, a nyertesnek meg majd írok e-mailt a címéért! :)

Ildy, köszi, nekem is tetszettek! :)

Pixie Pie, örülök hogy tetszik! :) Ez a tészta elég jól tartja a formáját, állagra meg olyasmi mint a tiramisuhoz árult keményebb fajta (szóval nem kifejezetten az a babának való piskóta a történtek ellenére sem :))) ). Megáztatva kitűnő, készült már belőle egy tiramisu és egy charlotte is, és nagyon jó lett. :)

killervidra
2010. szeptember 13., hétfő

A sorsolás Csipi közreműködésével rendben lezajlott, a nyertes pedig: Lúdanyó! :)

lúdanyó
2010. szeptember 13., hétfő

Köszönöm Ponty úrnak, hogy én lehettem a szerencsés kiválasztott :)

killervidra
2010. szeptember 13., hétfő

Átadom! :)
És így legalább megtudhattuk azt is, hogy Ponty imád sorsolni! :)))

thrini
2010. november 19., péntek

Szia!
Most sül az első tepsi piskóta, de nekem ebből az adagból csak 24 db lett. Mit rontottam el? Elég sűrű a tészta, alig bírtam kinyomni a zacsiból. Fel kellett volna vernem külön tojásokat? Egyébként 8 percig sütöttem 180 fokon, utána levettem 80 fokra, de 5 perc alatt színe lett. Ki is vettem gyorsan, gondolom átsült. Ha lesz időm fotózni postolom.
Köszi a receptet! :)

killervidra
2010. november 19., péntek

Szia Thrini!
Szerintem nem rontottál el semmit, csak vastagok lettek a csíkok. Én a simát egy alig fél centisre vágott nyíláson nyomtam ki egy zacsiból. Nagyon megnőnek, meg a kinyomásnál egy kicsid széled is, de nekem így lett olyan széles, mint a bolti piskóta.
Hőfok: azt a receptet az anyuék sütőjével sütöttem, ez azt jelenti, hogy a rajta lévő skála alapján írtam a hőfokot. Azóta már nekem is olyan típusú sütőm van, ebbe betettem a régi hőmérőm, és a 180°C a tekerőn az csak 170°C fok körül van a valóságban. Szóval ez lehet a gond. De azért remélem jól sikerültek! :)

thrini
2010. november 19., péntek

Készen van a 24 db, teljesen elégedett vagyok! Nem mondom, hogy tökéletesen egyformák, és szabályosak, dehát ez kézműves termék. :) És fogom még fejleszteni a habzsákos nyomkodást. Köszi még egyszer.. Ha van időd nézz be hozzám, lesd meg őket. :)

killervidra
2010. november 19., péntek

Mentem, megnéztem, nekem nagyon tetszenek! :)))
Örülök hogy bevált a recept! :)

Zsuzsa
2011. február 19., szombat

Ez valami egészen szuper!!!!!!!!!!!! Köszi!
Most sütöttem ki az első adagot és végre olyan, amilyet szerettem volna!
Pedig már kezdtem feladni, elegem volt a sok vacak ráncos, lapos, puha piskótából!!!!!!!
Igen, ez BABAPISKÓTA!
Bár nem tudtam mennyit is fog nőni sütés közben, így minik lettek, de sebaj. az íze és állaga szuper! A formázásba meg majd belejövök. Olyan ritka, amikor a legegyszerűbb, leggyorsabb egyben a legjobb is!
Köszönöm!

killervidra
2011. február 19., szombat

Nagyon szívesen! :)
Én is sokat küzdöttem eddig a szétfolyós, lapos piskótákkal, és néha tényleg a legegyszerűbb megoldások a legjobbak. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)