Sütőtökös garnélás metélt

2010. szeptember 5, vasárnap | herkentyű, tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

P1016221

Megint van sütőtök, hurrá! (de tényleg)

Van egy olyan elmélet, hogy egy idő után nem lehet tovább variálni az adott alapanyagokból készíthető ételeket, de én ebben nem hiszek.

Szóval most egy tészta sütőtökkel, garnélával és kókusztejjel, amit 15 perc alatt össze lehet dobni még a hősies arcüreggyulladásban való haldoklás közepette is, és igazából kifurikázni vele betegen (plusz egy Ponttyal) az Ibrányban ügyelő Férjhez akkor már nehezebb volt. Meg elmosogatni utána. Meg most begépelni teljesen eldugult orral (nem, nem az orrommal gépelek!) és relatív oxigénhiányos aggyal való gondolkodás erőltetése közepette.

  • 2 adag
  • 25 dkg garnéla
  • 30 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
  • 1 maréknyi (6 szem) koktélparadicsom vagy 1 nagyobb édes paradicsom
  • 165 ml kókusztej (1 kis konzerv)
  • 1 lime
  • 1 tk tandoori masala
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 cm gyömbér
  • 2 ek szezámolaj
  • 1 kis csokor petrezselyem vagy korianderzöld (esetleg vegyesen)
  • 20 dkg tojásos kínai metélt (vagy az Aldiban és Corában is kapható Eierspätzle is megteszi)

A felhevített olajon megsütöm a garnélát, majd kiszedem egy tálba. A visszamaradt zsiradékon átpirítom a kis kockákra vágott sütőtököt és a meghámozott, félbevágott paradicsomot (ha nagyobb paradicsomból készül azt daraboljuk fel). Ha már kezd egy kis színt kapni a tök, akkor hozzáadom a finomra aprított fokhagymát is, és felöntöm a kókusztejjel, meg még egy konzervdoboznyi (165 ml) vízzel. Hozzáadom a lereszelt gyömbér kinyomkodott levét, a lime levét is, sózom, hozzákeverem a masalát, majd addig párolom, amíg a tök megpuhul. Ha már puha, villával kicsit a szószba töröm a sütőtök egy részét.

Közben kifőzöm a tésztát.

Végül a kókusztejes szószba szedem a rákokat, megszórom a finomra aprított petrezselyemmel/korianderzölddel (ki mit szeret vagy mi van otthon), összeforralom, összekeverem a tésztával és ennyi.

Címkék: , , , , ,

9 hozzászólás a bejegyzéshez: Sütőtökös garnélás metélt

piszke
2010. szeptember 6., hétfő

Nálnk senki nem szereti:- én se. Tiszta frusztráció végigpörgetni ősszel a blogrollt…milyen jó kis recepteket lehetne kipróbálni ha megennénk a sütőtököt :DD

Ms. Poppy
2010. szeptember 6., hétfő

Sütőtök? Ilyen korán? Nálunk úgy tartja a szokás, hogy akkor lesz finom és édes a sütőtök, ha megcsípi a dér. :)
Üdítő és olyan igazi őszi ez az étel.
Amúgy hol lehet elérhető áron garnélát szerezni? Imádnám, de nálunk olyan drága.

killervidra
2010. szeptember 6., hétfő

Én meg alig vártam, hogy legyen megint sütőtök, ezzel a gyerek gyakorlatilag bármit megeszik. Igaz hogy tél végére az apjával ketten mi már egy kicsit meguntuk, de most kellőképpen rápihentünk egy új szezonra. :)

Ms.Poppy, félreértés ne essék, ez véletlenül sem magyar! :) Nem tudom honnan hozzák, én tavaly vettem először szeptemberben külhoni sütőtököt- és finom! Az úritök viszont tényleg csak akkor jó, ha már megcsípi a dér.
A garnéla úgy a legolcsóbb, ha a sógorom küldi postán, ingyen. :) De ha kifogyok ezekből a készletekből, akkor a Metroban szoktam venni. Általában frisset, ez drágább, de van belőle óriás is, és gyönyörű, viszont ott van jó áron mirelit is, és ha épp akciós, akkor tényleg nagyon kedvező tud lenni az ára. Ami könnyebben beszerezhető, az az Aldis, 1000 Ft körül van 25 dkg, mirelit, de jó minőségre, én ezt gyakran veszem gyors vacsorának. És néha van a Lidlben, ez tényleg elég olcsó, nyársra van húzgálva a natúr is, de le kell piszkálni róla, és bárhogy felhasználható. Viszont ez azért nem a legfényesebb garnéla, amivel valaha találkoztam.

Ms. Poppy
2010. szeptember 6., hétfő

Hát igen, egy ilyen sógor nálam hiánycikk, pedig milyen jó is lenne.:)
Nálunk is terem az a hosszúkás, kanadai sütőtök, de majd csak később, és én annál is megvárom a dércsípést, de lehet,hogy csak babonából.:) Eddig bejött.
Elraktározom ezt a receptet, aztán majd egy hűvös, borús, késő őszi estén kipróbálom, és imába foglalom a neved.:P

killervidra
2010. szeptember 6., hétfő

Ms.Poppy, én ezt az Aldiban vettem, valahonnan importálják, ez már érett és finom. Sajnos nekem a kertben nincs.
De a recept a hűvös, borús, késő őszi estére is tökéletes lesz! :)

Felhőlány
2010. szeptember 6., hétfő

Elnézést az előző kommentért, most haladok sorban a bejegyzéseid olvasásával… Jobbulást kívánok!

Néhány napja láttam először sütőtököt, de Téged tényleg nem lehet megelőzni a tökös receptekkel… :)))

killervidra
2010. szeptember 6., hétfő

Felhőlány, köszi, lassan csak kilábalok belőle. A hangsúly a lassanon van sajnos…
Pedig ez már nem is az első sütőtök, a múlthéten is vettem egyet, de az rettenetes ízű volt. :)

peel
2010. november 29., hétfő

Ez is nagyon ott volt a szeren : ) (Hmm… paradicsomon nem volt így aszalttal csináltam…)

killervidra
2010. november 29., hétfő

:)))
Az aszalt paradicsom is elég jól hangzik hozzá. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)