Két palacsinta, egy koktél és egy hurrá nyaralunk!

2010. augusztus 21, szombat | előétel, hús nélkül, italok, sós, tészta | Szerző: Herczeg Gabriella



P1016047


Vagyis holnap utazunk Pestre, utána hétfőn a Balatonra. Bár a nyaralást valószínűleg inkább őszelésnek lehet majd csak nevezni a meteorológiai előrejelzések szerint (megint csak ne legyen igazuk), de akkor is, sok éve ez az első, szervezett kereteken (én szerveztem) zajló, előre megtervezett és nem spontán, több napos, ottalvós nyaralásunk. Pontynak pedig konkrétan ez az első. Ma már átruháztuk a kulcsainkat és a kutyáink (megkönnyebbülten és végtelenül boldogan sóhajtva vigyorgó szmájli) felügyeletét részben anyuékra, részben a szomszédainkra, még hátra van a pakolás, de utána a telefonok (na jó, legalább egy) és agyak kikapcsolva egy teljes hétig.

A pakoláshoz pedig koktélok, a nyaralás előrevetüléseként, és könnyű, de elegáns hideg élelem.

A palacsinta a hamis pekingi kacsa rizslisztes palacsintájának tojásos változata, így a tészta könnyebben kezelhető, nagyobb palacsintákat is lehet sütni belőle (az már egy más dolog, hogy Férj a kacsa mellé ragaszkodik(!) a csak rizslisztből és vízből álló tésztához, merthogy az úgy a legfinomabb. Na ja, nem ő süti) Szóval a kacsa mellé marad a tojásmentes, de ezekhez a tekercsekhez a tojásos is teljesen megfelel, sőt, igazából ízben még jobban is passzol. (egyébként hasznos tanács: ne mutassunk meg a férjünknek mindenféle macerása(bba)n elkészülő újdonságokat, mert még a végén rászoknak) (egyébként pedig ez hagyományos, sós palacsinta tésztával is éppoly finom lehet)

Töltelékek: egy klasszikus füstölt lazac-uborka-tejföl kombináció, és egy ricottás-sült paprikás-pirított diós, a koktél pedig az aktuális kedvenc Creme de Cassis likőrrel készült, becsapósan erős, rendkívül jól csúszó fajta. Isteni finom mind, de tényleg, viszont most hosszasabban nem áradozom, mert pakolnom kell.

  • 8 db nagyobb palacsinta
  • 20 dkg rizsliszt
  • 4 dl víz
  • 2 tojás
  • 2 ek napraforgó vagy szőlőmagolaj
  • lazacos töltelék 4 palacsintához:
  • 15 dkg füstölt lazac
  • 1 kígyóuborka
  • 1/2 citrom leve
  • 2 tk cukor
  • 20 dkg tejföl
  • 1 kis csokor (szűk maréknyi) kaporlevél
  • sült paprikás-ricottás töltelék 4 palacsintához:
  • 4 kaliforniai paprika
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 ág kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg ricotta
  • 2 marék dió

A palacsintához elkeverem habverővel csomómentesre a tojást, a rizslisztet, az napraforgóolajat, bő csipet sót és a vizet. Sütés előtt állni hagyom jó negyedórát, majd a szokásos módon palacsintákat sütök belőle teflon serpenyőben további zsiradék hozzáadása nélkül. Arra az egyre kell figyelni itt is, hogy minden sütés előtt alaposan keverjük át a masszát, mert a rizsliszt hajlamos leülepedni.

A palacsinta kész.

P1016050

sült paprikás-ricottás-pirított diós

A paprikákat éles zöldséghámozóval nagyjából meghámozom, majd a húsukat felcsíkozom. Az olívaolajon addig sütöm a kés pengéjével meglapított fokhagymagerezdekkel és a kakukkfű ágakkal együtt, amíg kis színt nem kap. A fokhagymát és  a kakukkfüvet kidobom belőle, sózom, majd a ricottával elkeverem. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítom, majd késsel durvára vágom.

A palacsintákon eloszlatom egyenletesen a paprikás tölteléket, megszórom a durvára vágott dióval, szorosan feltekerem, majd felszeletelem.

P1016068


füstölt lazacos-kapros tejfölös-uborkás

Az uborkát meghámozom és a zöldséghámozóval vékony szeletekre vágom. A középső magos rész nem kell, azt ki lehet dobni/meg lehet enni. Meglocsolom a citrom levével, megszórom a cukorral, összeforgatom és szűrőbe teszem, hogy a leve lecsepegjen.

A kapor levélkéit (de nem a szárát!) nagyon finomra aprítom, elkeverem a tejföllel és egy csipet sóval.

A palacsintára tépkedem a szeletelt lazacot, megkenem tejföllel, ráhalmozom a lecsepegtetett uborkát és szorosan feltekerem. Szeletelem, tálalom.

Balaton sunrise

  • 1 dl frissen facsart narancslé
  • 1/4 lime leve
  • 2 cl vodka
  • 4 cl Creme De Cassis

A vodkát, narancslevet, lime levét shakerbe öntöm (ha nincs, befőttes üvegben) egy jó adag jégre, összerázom, pohárba szűröm.

Óvatosan beleöntöm a Creme De Cassist.

Ha még látványosabbra szeretnénk, a pohár fala mentén lassan csorgassuk le a likőrt, akkor egy intenzívebb színű, keskenyebb rétegben ül majd meg a pohár alján.

Címkék: , , , , , , , , , ,

9 hozzászólás a bejegyzéshez: Két palacsinta, egy koktél és egy hurrá nyaralunk!

starfokker
2010. augusztus 21., szombat

jó nyaralást, jó pihenést! a koktél (is) nagyon klassz!:-)

killervidra
2010. augusztus 21., szombat

Köszönöm, remélem az lesz! Örülök hogy a koktél (is) tetszik! :)

trinity
2010. augusztus 22., vasárnap

Ezek a palacsinták….Meg a koktél…Nem is beszélve e krémes tejpudingról.
Le vagyok nyűgözve.Tartok tőle, megint főzök tőled párszor, ha nem baj.
Jó nyaralást, napsütéses időt kívánok!

Beatbull
2010. augusztus 22., vasárnap

Balaton sunrise :) Jó nyaralást!

killervidra
2010. augusztus 22., vasárnap

Beatbull, köszi, remélem meglesz! :)

Trinity, örülök hogy tetszik!
Már miért lenne baj, sőt, megtisztelsz vele! :)
A napsütés remélem bejön! :)

Felhőlány
2010. augusztus 22., vasárnap

Őrület, micsoda palacsinták! Mindkettő nagyon tetszik! :)
Jó pihenést és nyaralást kívánok Nektek! :)
Ja, egész hétre megrendeltem a nyarat! ;o)

killervidra
2010. augusztus 29., vasárnap

Megkaptuk,köszi! :)))
Örülök hogy tetszenek a palacsinták! :)

SpeckoHU
2010. szeptember 4., szombat

Annyira jók ezek a tányérok.
Komolyan mondom, finomabbnak tűnik benne az étel.
Én is be kell szerezzek ilyeneket.
Nem foglalnak túl sok helyet?

killervidra
2010. szeptember 5., vasárnap

:)))
Hát elég sok helyet foglalnak, de nem is annyira ezek a fehér éttermi porcelánok amit minden nap használunk(egyébként a Metrobol való a legtöbb) , hanem inkább a zsibis csetreszeim, meg a mindenféle porcelán és kézműves cucc, amit már vagy jó 15 éve gyűjtök. :) Van egy nagy tálalószekrényem, az csak ezekkel van tele.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)